Ale szalików nie mają!![]()
Ale szalików nie mają!![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
mnie za żadne skarby nie zaciągnęliby do tej wody![]()
Karol + Olek + kilka szkiełek
W tym przypadku wyprostowany kadr zdecydowanie bardziej do mnie przemawia, ale nie jestem zwolennikiem prostowania wszystkiego"na siłę"
Przykładowo, ten wygięty budynek bardzo mi się podoba, a po wyprostowaniu staje się taki zwyczajny.
Widać, że słońce świeciło i specjalnie mocnego wiatru nie było, kąpiel musiała być przyjemna.
Może dlatego, że prosty, nawet przekrzywiony, wygląda "normalnie. Tak go widzimy "gołym" okiem. Wystarczy odpowiednio blisko podejść i przechylić głowę.
Ten sam budynek widziany "rybą", wygląda zupełnie inaczej.No nie wiem.
4°C nawet przy niewielkim wietrze, to nie są (dla większości) warunki do przyjemnej kąpieli![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Może...jestem szumofobem, ale widzę go nawet bez powiększania, a z małym powiększeniem tak wygląda, a to tylko przecież najniższe iso...powinno być gładko jak pupa niemowlęcia
(biorąc dodatkowo pod uwagę, że został wstawiony znacznie już pomniejszony obrazek)
Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.03.16 o 21:53
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Dopatrzyłem się, że w aparacie mam wyłączony filtr szumów. Wywołując nie odszumiałem bo mi niespecjelnie przeszkadzał. Po Twojej uwadze, stwierdzam, że jak na niskie ISO i dobre światło jest zdecydowanie za duży.
Co ciekawsze, w OV3 próbowałem zmieniać stopień odszumiania ale efekty mizerne.
Pokazuję zrzuty (lewy górny narożnik) z rawa w OV.
a czy na RAWy wpłwa odszumianie w aparacie czy tylko na JPEGi? do tej pory żyłem w przekonaniu że RAW to surowizna z matrycy i wpływam na efekt końcowy w jakimś Gimpie albo innym Lightroomie a te wszystkie dodatki w aparacie to są dla leniwych co focą w JPEGach... to jak to jest w końcu?
pzdr
Hołek
"pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"