1
2
3
4
5
6
7
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
i poszła również moja wizja![]()
A do kiedy to można się dołączyć ze swoimi wizjami?
A no tak regulamin... https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post784578
Ostatnio edytowane przez robtor ; 13.02.16 o 00:17
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Mój PSE 6 przyznam stawiał opór w tym sklejaniu panoramy, ale program dość wiekowy, pewnie z 10 lat już ma. Dawkowałem mu po 3 do łączenia. Plik gotów do wysłania.
Chodziło mi o ustawienie maksymalnej wielkości pliku przy eksporcie na 1024 kB. Daje to dobre efekty, a forum już nic nie gmera przy plikach. Ale metoda uzyskania efektu jest otwarta. W końcu to popRAWka.
---------- Post dodany o 00:53 ---------- Poprzedni post był o 00:40 ----------
Chciałem dać panoramę, dającą się skleić automatem. Jest w tych klatkach spora zakładka.
Tak na marginesie funkcja panoramy z Lightrooma 6 też dała radę. Skleiła to z RAW do jednego DNG na 240 MB.
---------- Post dodany o 00:54 ---------- Poprzedni post był o 00:53 ----------
A jeszcze zapytam... obrabialiście klatki osobno czy dopiero po sklejeniu?
Przy takim ustawieniu LR4 daje u mnie plik o wadze ok. 750KB. Mogłoby być bardziej zbliżone do 1MB. Być może w LR6 tak jest. Ustawiając znowóż ten limit na więcej niż 1024KB zazwyczaj plik wynikowy przekracza 1MB, więc trudno utrafić.
Ostatecznie zmniejszałem rozmiar i wagę w PSE przy opcji zapisz do Internetu. Tu skala jest bardzo płynna w zakresie od 0 do 100 z jednoczesnym podglądem ile będzie ważył plik przy danym ustawieniu (już przed zapisem wiadomo).
Jeśli o mnie chodzi obrabiałem jedną klatkę w LR następnie jednym kliknięciem przeniosłem ustawienia na pozostałe RAW-y. Wyeksportowałem te RAW-y do formatu TIFF. Później w PSE je połączyłem. Tak uzyskanego TIFF-a zaimportowałem ponownie do LR by jeszcze co nieco poprawić obróbkę.I znowu z TIF-em powrót do PSE w celu zmniejszenia i zapisania do JPG.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 13.02.16 o 07:36
Obrabiałem na Darktable środkową klatkę. Potem wywołanie pozostałych na identycznych ustawieniach. Składane - jakby nie byłoHuginem.
Poszło.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Zrobiłem składankę bez komplikacji. Wszystko w CS6. Dziewięć zdjęć wrzuciłem do ACR i bez jakichkolwiek czynności przeniosłam do PS. Tam zapisałem w TIFF i automat złożył panoramę. Tak złożoną panoramę w formacie TIFF otworzyłem w ACR i wywołałem zdjęcie. Zdjęcie z ACR miało 350 dpi i 681 MB. Obróbka w PS i zmniejszenie do wymiaru, dłuższy bok 4000 px . 96 dpi. PS posiada bardzo przydatną funkcję " optymalizuj do rozmiaru pliku". Zadajesz jakie ma byś ciężkie zdjęcie (ja dałem 950 kb) i takie zdjęcie dobrej jakości uzyskałem.
Zdjęcie wysłane.
Do grającej szafy, trzy grosiki wrzucono!![]()
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|