Strona 22 z 39 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 381

Wątek: astrofotografia- ktoś coś?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robtor Zobacz posta
    EPL5; Orion, Procjon, Syriusz...
    "Kit" i gwiezdny eksperyment:
    Pobawiłem się onym, interesowało mnie ile by można z tego wyciągnąć w temacie "gwiezdnym" z jednej klatki i składaka. Wniosek sobie wyciągnąłem taki że jest sens się tym bawić tylko że trzeba by trochę jaśniejsze szkła jednak mieć i trochę "szersze" , i obróbkę potrenować oczywiście do tego
    jedna klatkaZałącznik 165204

składak x10Załącznik 165205
    Jak okoliczności pozwolą przefocę sobie MŁ
    W czym składałeś?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Po przesłaniu na yt filmik sporo traci na jakości. Oryginalny materiał odtwarzany z dysku wygląda znacznie lepiej. Ładuję oryginały na onedrive, jak uda mi się je przesłać to udostępnię.
    Kompresja chyba długo nic nie jadła bo pożera detale jak szalona. Może w ramach eksperymentu podkręć bitrate na maksa i wyślij jeszcze raz na YouTube.

| OlyJedi Awatar wtw
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    EPL5; Orion, Procjon, Syriusz...
    "Kit" i gwiezdny eksperyment:
    Pobawiłem się onym, interesowało mnie ile by można z tego wyciągnąć w temacie "gwiezdnym" z jednej klatki i składaka. Wniosek sobie wyciągnąłem taki że jest sens się tym bawić tylko że trzeba by trochę jaśniejsze szkła jednak mieć i trochę "szersze" , i obróbkę potrenować oczywiście do tego
    jedna klatka

składak x10
    Jak okoliczności pozwolą przefocę sobie MŁ
    To były JPGi? W czym składałeś te 10 fotek? Zastanawia mnie jedna rzecz. W ogóle nie rejestruje się sygnał w jakim świeci zjonizowany wodór czyli Ha. Nie ma również sygnału pochodzącego z MW. generalnie jest tak jakby wycięte zostało tło i pozostawione zostały same gwiazdy. Czy te braki związane są niższą sprawnością matryc w dalekiej podczerwieni? Czy jest to kwestia materiału i obróbki?
    "Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby"
    Stanisław Jerzy Lec

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    W czym składałeś?
    DeepSkyStacker
    http://deepskystacker.free.fr/english/index.html

---------- Post dodany o 11:10 ---------- Poprzedni post był o 11:07 ----------

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Kompresja chyba długo nic nie jadła bo pożera detale jak szalona. Może w ramach eksperymentu podkręć bitrate na maksa i wyślij jeszcze raz na YouTube.
    Wersja druga z postu 205 ma 18000kb/s czyli dwa razy więcej od pierwszej - nie widać żadnej różnicy?
    Z dysku różnicę widać . Wysyła się na yt wersja 24000kb/s - to odtwarzane z dysku to już bardzo dużo różni się od pierwszej wersji
    .
    ---------- Post dodany o 11:14 ---------- Poprzedni post był o 11:10 ----------

Cytat Zamieszczone przez wtw Zobacz posta
    To były JPGi? W czym składałeś te 10 fotek? Zastanawia mnie jedna rzecz. W ogóle nie rejestruje się sygnał w jakim świeci zjonizowany wodór czyli Ha. Nie ma również sygnału pochodzącego z MW. generalnie jest tak jakby wycięte zostało tło i pozostawione zostały same gwiazdy. Czy te braki związane są niższą sprawnością matryc w dalekiej podczerwieni? Czy jest to kwestia materiału i obróbki?
    DSS-em skałdałem. To były nefy, do składania jaki i ten pojedynczy. Ja raczej względem olka to wielkiego manewru ze szkłami nie mam - mam tylko kita 14-42 , raczej "wodoru" z niego nie wycisnę .Czy matryca pozwala wyciągać takie rzeczy - tego nie wiem, może przerobiona do zdjęć w podczerwieni? Przydał by się ktos kto ma takie sprzęty i był by chetny do eksperymentów
    Ostatnio edytowane przez robtor ; 12.01.16 o 12:30
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    DeepSkyStacker
    http://deepskystacker.free.fr/english/index.html

---------- Post dodany o 11:10 ---------- Poprzedni post był o 11:07 ----------

Wersja druga z postu 205 ma 18000kb/s czyli dwa razy więcej od pierwszej - nie widać żadnej różnicy?
    Z dysku różnicę widać . Wysyła się na yt wersja 24000kb/s - to odtwarzane z dysku to już bardzo dużo różni się od pierwszej wersji
    .
    ---------- Post dodany o 11:14 ---------- Poprzedni post był o 11:10 ----------

DSS-em skałdałem. To były nefy, do składania jaki i ten pojedynczy. Ja raczej względem olka to wielkiego manewru ze szkłami nie mam - mam tylko kita 14-42 , raczej "wodoru" z niego nie wycisnę .Czy matryca pozwala wyciągać takie rzeczy - tego nie wiem, może przerobiona do zdjęć w podczerwieni? Przydał by się ktos kto ma takie sprzęty i był by chetny do eksperymentów
    Sprzęty to ja mam, szklo - rybkę 1,8 będę miał na tydzień od środy, ale czy zdołam coś sfocić to nie wiem, prognozy są na deszcz, śnieg i chmury....

W exifie masz wpisane E-PL5???
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar wtw
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria

NEFy czyli to z Nikona? A możesz je gdzieś podrzucić. Jakie to były czasy ekspozycji i z jakim ISO?
    Stanisław Jerzy Lec

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    NEFy czyli to z Nikona? A możesz je gdzieś podrzucić. Jakie to były czasy ekspozycji i z jakim ISO?
    Bleble... miało być orfiki nie nefy... Pomyliło mi się, przepraszam . Wszystkie parametry focenia masz w pojedynczej wersji, w exifie

---------- Post dodany o 12:04 ---------- Poprzedni post był o 12:03 ----------

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Sprzęty to ja mam, szklo - rybkę 1,8 będę miał na tydzień od środy, ale czy zdołam coś sfocić to nie wiem, prognozy są na deszcz, śnieg i chmury....

W exifie masz wpisane E-PL5???
    Tak, EPL5. Sam zebrany materiał to połowa sukcesu, trzeba to jeszcze obrobić, mnie się wydaje że to większy problem jak zebranie materiału
    Testowa wersja filmiku z framerate 24000kb/s. Widać różnicę pomiędzy tym a wersją pierwszą? Mnie się wydaje że tak

---------- Post dodany o 12:15 ---------- Poprzedni post był o 12:04 ----------

@ WTW - Orfiki z moim testem ładują się na OneDrive , 10 fot plus 10 darków, trochę to waży, jak wejdą to udostępnię.

---------- Post dodany o 13:47 ---------- Poprzedni post był o 12:15 ----------

@ WTW - udostępniam fotki, dwie paczki:
    zdjęciaorf:https://onedrive.live.com/redir?resi...int=file%2crar
    darkorf:https://onedrive.live.com/redir?resi...int=file%2crar
    Zastosowanie zgodnie z nazwą, jak kolega (albo Ktoś) ma ochotę się pobawić to proszę bardzo
    Ostatnio edytowane przez robtor ; 12.01.16 o 17:23
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

mario32
    Gość
    Potrzeba do tego ludzi.

| OlyJedi Awatar wtw
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Bleble... miało być orfiki nie nefy... Pomyliło mi się, przepraszam . Wszystkie parametry focenia masz w pojedynczej wersji, w exifie

---------- Post dodany o 12:04 ---------- Poprzedni post był o 12:03 ----------

Tak, EPL5. Sam zebrany materiał to połowa sukcesu, trzeba to jeszcze obrobić, mnie się wydaje że to większy problem jak zebranie materiału
    Testowa wersja filmiku z framerate 24000kb/s. Widać różnicę pomiędzy tym a wersją pierwszą? Mnie się wydaje że tak

---------- Post dodany o 12:15 ---------- Poprzedni post był o 12:04 ----------

@ WTW - Orfiki z moim testem ładują się na OneDrive , 10 fot plus 10 darków, trochę to waży, jak wejdą to udostępnię.

---------- Post dodany o 13:47 ---------- Poprzedni post był o 12:15 ----------

@ WTW - udostępniam fotki, dwie paczki:
    zdjęciaorf:https://onedrive.live.com/redir?resi...int=file%2crar
    darkorf:https://onedrive.live.com/redir?resi...int=file%2crar
    Zastosowanie zgodnie z nazwą, jak kolega (albo Ktoś) ma ochotę się pobawić to proszę bardzo
    Dzięki za pliki. Ja to widzę tak jak poniżej, wstawiam to co mi wyszło bez resize i wersję zmniejszoną. Generalnie masz tam spore LP, które zabija sporo danych. Niestety to jest coraz większa zmora amatorów nocnego nieba. Już nawet na zbitych dechami wsiach sodówki zabijają piękno kosmosu. Można się posiłkować filtrami typu ALP (anty light polution) ale jak to przy każdym filtrze bywa, zwiększają one czasy naświetlania lub ISO, a tym samym możliwy szum.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Autosave kopia1.jpg
Wyświetleń:	227
Rozmiar:	624,1 KB
ID:	165233Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Autosave kopia.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	1,15 MB
ID:	165232
    Ostatnio edytowane przez wtw ; 12.01.16 o 23:17
    Stanisław Jerzy Lec

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Dzięki za pliki. Ja to widzę tak jak poniżej (wstawiam to co mi wyszło bez resize). Generalnie masz tam spore LP. Niestety to jest coraz większa zmora amatorów nocnego nieba. Już nawet na zbitych dechami wsiach sodówki zabijają piękno kosmosu. Można się posiłkować filtrami typu ALP (anty light polution) ale jak to przy każdym filtrze bywa, zwiększają one czasy naświetlania lub ISO, a tym samym możliwy szum.
    Załącznik 165230
    No tak - u mnie głównym problemem jest AirP. A dokładniej powęglowy i pośmieciowy smog. W najblizszym czasie zamierzam fotografować na wysokości ok. 680m npm. DOtychczasowe próby robiłem na jakichś 400m. Jak będzie mało pozostaną tylko Potrójna i Leskowiec, oba szczyty powyżej 900m npm.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 12.01.16 o 23:17