Jest na Allegro, Valuebasket sprzedaje:
http://allegro.pl/panasonic-leica-dg...746797827.html
Cena o jakieś dwa patyki niższa, niż w Polsce.
Jest na Allegro, Valuebasket sprzedaje:
http://allegro.pl/panasonic-leica-dg...746797827.html
Cena o jakieś dwa patyki niższa, niż w Polsce.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Bywaly nawet za 3500. Warto zaczekać.
Ja kupiłem na valuebasket. Polecam, jeśli ktoś ma wątpliwości co do tego sklepu. Kupiłem tam E-M5II, Panasa 7-14, Olka 40-150 i 12-40, oraz PanaLeicę 42,5 właśnie.
PS. A szkło jest warte każdych pieniędzy.
Odnośnie Panasa 42,5/1.7 nie mogę nic powiedzieć, nie miałem nigdy styczności z tym szkłem, ale względem Olka 45/1.8 różnica jest bardzo duża. Przede wszystkim w ostrości. Dla mnie to robi różnicę, możesz śmiało robić zdjęcia na f/1.2 i je cropować. Na 1.2 jest ostrzejszy niż olek na 1.8. Dalej ta różnica się pogłębia. Co do tła to te z PanaLeici wydaje mi się bardziej "plastyczne', ładniejsze. Ale to moje spostrzeżenia tylko. Czy jest wart pieniędzy? Chyba nie. Za 3000zł jest Olek 75/1.8, dla mnie szkło bardziej użyteczne, bo i portret i krótkie tele i street nim robię.
Olka 45mm 1.8 miałem, jakoś mnie nie przekonał, zastanawiam czy dać mu kolejną szansę.
Leica jest poza moim zasięgiem finansowym. Musiałaby kosztować ~3500zł żebym się w ogóle zaczął zastanawiać.
Do tego w m43 tak jasne szkła bywają uciążliwe. Przy minimalnym natywnym ISO200 często trzeba zakładać szary filtr.
Jeszcze mnie taka sytuacja nie spotkałaA robię nim zdjęcia w 90% na 1.2 lub 1.4, często w plenerze.
Jakby ktoś był się zastanawiał jaki bonus do jakości daje PanaLeica to zrobiłem mały test, zestawiłem Olka z tym obiektywem do puszki FF z jedną z lepszych 85.
Foto w studio, porównałem
Olympusa OM-D E-M mkII z podpiętym Panasonic Leica 42,5/1.2 do Nikona D750 z Nikkorem 85/1.8G.
Na wstępie zaznaczę, że foty z Nikona przskalowałem do wielkości fotek z Olka, żeby na obrazku był ten sam kadr. Jest zatem od razu różnica między 16 a 24MP, foty z Nikona można powiększyć nieco bardziej. Na jednym porównaniu pokazałem 100% crop z obu aparatów.
Zdjęcia wywołane z rawów, bez wyostrzania, wyłączona redukcja szumów.
Fotografowałem coś takiego
Detal z obu obiektywów na przysłonie 1.8
Na 2.8
To samo na f/5.6
Z cropem 100% w nikonie
brzeg kadru
Różnica na pewno jest, ale czy duża?
Wielkość matrycy robi swoje, jeśli chodzi o ISO. Ale w jakości samego obrazka można się łatwo pomylić, zwłaszcza przy oglądaniu fotek w całości na monitorze czy wydruku.