Świetne zdjęcia, portret i ludzie przed bramą - znów feeria kolorów.
Świetne zdjęcia, portret i ludzie przed bramą - znów feeria kolorów.
Byłem dzięki Tobie na bardzo ciekawej wycieczce.Plus leci
Jeszcze mały suplement do wycieczki po Indiach
Będąc w Jaipurze nie sposób nie odwiedzić obserwatorium astronomiczne Jantar Mantar. Powstałe w XVIII w. nazywane początkowo Jantra - obserwatorium, z biegiem lat przeinaczone na Jantar Mantar, gdzie drugi człon nazwy nic nie znaczy, a dodaje rymu i szykuOgromne rozmiary przyrządów na otwartej przestrzeni zapewniały dużą dokładność pomiaru cieni i danych.
Samrat jantra - największy zegar słoneczny z gnomonem o wys. 22,6 m mierzący czas z dokładnością do 2 sekund
Dżajaprakasz jantra - półkula o średnicy 5,4m do odczytu trajektorii ciał niebieskich
![]()
Rasiwalaja 12 gnomonów zodiaku
Kapala jantra
Nadiwalaja jantra - przyrząd do określania równonocy
![]()
Ciekawe, jeszcze na dokładkę można po tym pochodzić
A do czego służyła Kapala?
Ostatnio edytowane przez robtor ; 15.10.15 o 18:05
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Lisiajamka się sprawdza jako Zegarmistrz Światła PurpurowyMiejsce ciekawe, a fotki niezłe
![]()
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Aaaaaaaaa........
To teraz wiem jak to sobie w przestrzeni ulozyc...
Zdjecie w galerii przykulo moja uwage na dluzej - ciekawie "podane" machinarium![]()
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Interesujące konstrukcje, aż sobie musiałem sprawdzić z jakiego to okresu, pięknie zachowane.
Dziękuję za suplement i pozdrawiam.
O, takie ciekawostki to zawsze mnie kręcą![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||