mam wyłączone. przesłona zawsze pracuje bo mierzy poziom F by zawsze być w gotowości do ostrzenia.
OMG. Chodzi jak wkrętarka. Moja była cichutka.
X-T1, 27mm, 56mm
teraz już przynajmniej wiem, że to nie jest normalny objawTak pracują listki przysłony gdy się przymykają i otwierają.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
HA! No i obiektyw tu bez winy - ponoć nie dogaduje się z EM-1 i tyle
http://www.stevehuffphoto.com/2012/0...-for-micro-43/
---------- Post dodany o 22:28 ---------- Poprzedni post był o 21:46 ----------
EDIT!!!
znalazłem! Jeżeli komukolwiek to się przyda to będę zadowolony z punkcików - mam rozwiązanie. Otóż aby pozbyć się tego wkurzającego dźwięku, a okazuje się, że nie występuje on tylko na tym obiektywie, należy w menu w ustawieniach w punkcie D wyłączyć redukcję migotania. Domyślnie jest ustawiona na auto. nie widzę osobiście wpływu wyłączenia tej funkcji na jakość obrazka a do tego AF w tym obiektywie zaczął chodzić szybciej a jeszcze do tego - obiektywy Olkowe np 4-150pro chodzą wyraźnie ciszej.
Alez jestem z siebie dumny![]()
Przymierzam sie do zakupu tego szkiełka. Mam co prawda 20/1.7 Panasa, ale z EM5 jak jest ciemnawo ostrzy straaaasznie długo. Co ciekawe z moim backupowym GM1 ostrzy błyskawicznie.
Rozważam 25/1.4 Panasa główne ze względu na to, że zakładam, że będzie mi szybciej ostrzył z EM5 gdy jest ciemnawo. No I ogniskowa jak dla mnie bardziej przydatna, ale to drugorzędna sprawa.
I teraz gdzieś wyczytałem, że słabo ostrzy 25/1.4 z EM5. Macie jakieś doświadczenia? Jeli tak, to podzielcie się proszę.
PanaLeika 25 ostrzy o niebo szybciej niż 20/1.7. Miałem 20 i wymieniłem na 25 właśnie z powodu AF w 20. Korpus E-M5. Po przesiadce na 25 niebo a ziemia. Jednak sprzedaję PanaLeikę dla rozmiaru zuiko 25. Mam nadzieję, że obrazek będzie podobnyI teraz gdzieś wyczytałem, że słabo ostrzy 25/1.4 z EM5. Macie jakieś doświadczenia? Jeli tak, to podzielcie się proszę.
PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8
Ma wyjść Panasonic 25/1.7 za 250$, czyli w PL będzie pewnie coś ok. 1200 zł.