Strona 46 z 47 PierwszyPierwszy ... 3644454647 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 465

Wątek: Leica 25/1.4 do mikrusów

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Mam pytanie do użytkowników, bo z racji tego, że właśnie nabyłem do Cichego Leicę 25mm to chciałbym się dowiedzieć czy to normalne w tym obiektywie, że listki przysłony tak bardzo chroboczą gdy aparat przestawiamy w inne światło i automatycznie zmienia się otwór przysłony...? Ogólnie fotki robi super - mistrz. Ale tez celny i nie hałasuje. Ale listki przesłony tak jakby tarły o siebie i gdy zmienia się otwór to nie pracują płynnie jak w innych obiektywach np Zuiko ale skokowo i głośno.

film:

---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post był o 14:45 ----------

Wyłacz wstepne ostrzenie to nie będzie Cię denerwować...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    mam wyłączone. przesłona zawsze pracuje bo mierzy poziom F by zawsze być w gotowości do ostrzenia.

| OlyJedi Awatar PASQD
    Mieszka w
    SheikhCity
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    OMG. Chodzi jak wkrętarka. Moja była cichutka.
    X-T1, 27mm, 56mm

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    teraz już przynajmniej wiem, że to nie jest normalny objaw Tak pracują listki przysłony gdy się przymykają i otwierają.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    teraz już przynajmniej wiem, że to nie jest normalny objaw Tak pracują listki przysłony gdy się przymykają i otwierają.
    Tak samo zachowywał się mój ZD 50mm f/2 MACRO z 43 przypięty do E-M1 - też trykał listami przysłony.
    Czemu tak to jest? Któż to wie?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    teraz już przynajmniej wiem, że to nie jest normalny objaw...
    Ależ to jest normalny objaw - przysłona klapie, raz więcej raz mniej,
    zależnie co znajdzie się w kadrze...
    Wszystkie obiektywy tak robią, choć rzadko to słychać - ale ten akurat jest wyjątkowo głośny
    Mi to nie przeszkadza...

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    HA! No i obiektyw tu bez winy - ponoć nie dogaduje się z EM-1 i tyle

http://www.stevehuffphoto.com/2012/0...-for-micro-43/

---------- Post dodany o 22:28 ---------- Poprzedni post był o 21:46 ----------

EDIT!!!

znalazłem! Jeżeli komukolwiek to się przyda to będę zadowolony z punkcików - mam rozwiązanie. Otóż aby pozbyć się tego wkurzającego dźwięku, a okazuje się, że nie występuje on tylko na tym obiektywie, należy w menu w ustawieniach w punkcie D wyłączyć redukcję migotania. Domyślnie jest ustawiona na auto. nie widzę osobiście wpływu wyłączenia tej funkcji na jakość obrazka a do tego AF w tym obiektywie zaczął chodzić szybciej a jeszcze do tego - obiektywy Olkowe np 4-150pro chodzą wyraźnie ciszej.
    Alez jestem z siebie dumny

Mieszka w
    Złotoria
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Przymierzam sie do zakupu tego szkiełka. Mam co prawda 20/1.7 Panasa, ale z EM5 jak jest ciemnawo ostrzy straaaasznie długo. Co ciekawe z moim backupowym GM1 ostrzy błyskawicznie.

Rozważam 25/1.4 Panasa główne ze względu na to, że zakładam, że będzie mi szybciej ostrzył z EM5 gdy jest ciemnawo. No I ogniskowa jak dla mnie bardziej przydatna, ale to drugorzędna sprawa.

I teraz gdzieś wyczytałem, że słabo ostrzy 25/1.4 z EM5. Macie jakieś doświadczenia? Jeli tak, to podzielcie się proszę.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    I teraz gdzieś wyczytałem, że słabo ostrzy 25/1.4 z EM5. Macie jakieś doświadczenia? Jeli tak, to podzielcie się proszę.
    PanaLeika 25 ostrzy o niebo szybciej niż 20/1.7. Miałem 20 i wymieniłem na 25 właśnie z powodu AF w 20. Korpus E-M5. Po przesiadce na 25 niebo a ziemia. Jednak sprzedaję PanaLeikę dla rozmiaru zuiko 25. Mam nadzieję, że obrazek będzie podobny
    PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Ma wyjść Panasonic 25/1.7 za 250$, czyli w PL będzie pewnie coś ok. 1200 zł.