Heniu, jeśli odwiedzisz przypadkiem Salon Samochodowy Frankfurt 2015, to nie zapomnij aparatu.![]()
Też chętnie byśmy foty obejrzeli.![]()
Heniu, jeśli odwiedzisz przypadkiem Salon Samochodowy Frankfurt 2015, to nie zapomnij aparatu.![]()
Też chętnie byśmy foty obejrzeli.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Niestety, nie mam w planach![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jeśli temat jeszcze Cię interesuje to polecam zabrać do tego typu zdjęć Heliosa.
Przykładowy pstryk balkonowy porównujący kita 14-42 i Pentacona 50/1.8 (z heliosa będzie zapewnie podobnie). Obydwie foty na przysłonie F16.
kit14-42:Pentacon:
Jak widać kit jest do kitu chcąc otrzymać efekt gwiazdek. Liczba ramion, promieni, tych gwiazdek powinna odpowiadać liczbie listków przysłony w obiektywie. W przypadku starego obiektywu M42 się zgadza (6 listków przysłony), dla 14-42 kompletnie nie (7 listków przysłony).
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Jeszcze małe sprostowanie co do powyższego. Wygląda mi na to, że ta liczba ramion, promieni, gwiazdek zgadza się z liczbą listek przysłony wówczas gdy tych listków jest liczba parzysta. Gdy liczba listków przysłony w obiektywie jest nieparzysta ta ilość promieni ulega podwojeniu. Przykładowo fota z obiektywu M42 (Flektogon 35mm), który ma 5 listków przysłony, a tych promieni jest wtedy 10: klik. Analogicznie dla kita 14-42 gdzie tych listków ma 7, wówczas tych promieni jest 14, choć trudniej się doliczyć.
Chyba już wystarczająco dużo "energii" poświęciłem "gwiazdkom"
Fakt 14-42 EZ ma 5 listków i często w danych technicznych można znaleźć taką informację:
- liczba listków przysłony: 5 (zaokrąglone)
To zaokrąglenie podejrzewam dobrze wpływa na bokeh, a na gwiazdki pewnie nie. Te promienie, ramiona, gwiazdek przez to bardziej się "zlewają" z sobą. Tak sądzę.
Ogladam na jakims podlym monitorze, ale wydaje sie byc w porzadku. Swietna miejscowka - moglbym tam siedziec ze dwie butelki czasu i by mi sie nie znudzilo![]()
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++