Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Obiektyw do E-M10 i ulicznej fotografii.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Obiektyw do E-M10 i ulicznej fotografii.

Cześć!
    Niedawno zakupiłem Olympus OM-D E-M10 wraz z obiektywem 14-42 EZ. Niestety obiektyw mi nie odpowiada w związku z tym przymierzam się do kupna obiektywu M. Zuiko 45mm lub czegoś mniejszego 17/20/25mm.

Robię głównie portrety, bardzo zależy mi na zdjęciach np. samochodów. Jakieś podstawowe zdjęcia reportażowe + kręcenie wideo. Jak myślicie czy 45mm 1.8 sprawdzi się w czymś takim? Rozumiem, że musiałbym przywyknąć do robienia zdjęć z większej odległości, ale to mi nawet odpowiada. Bardziej interesuje mnie czy można żyć z jednym stałoogniskowym portretowym obiektywem?

W dalszej przyszłości myślę uzupełnić zestaw o lumixa lub zuiko 20mm. Co o tym sądzicie?

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Sprawdziłbym na jakiej ogniskowej mam najwięcej zrobionych zdjęć - które mi się podobają - podpowie jaka ogniskowa stałki Ja np. mam 45/1.8 ale chętniej używam 60/2.8 macro do portretu.
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

urzyszkodnik
    Gość
    Do focenia na ulicznego -jak z tytułu ?
    Czy jak z posta ?
    Bo to ciut inne szkła beda.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Do zdjęć na zewnątrz, różnego rodzaju. Architektury, ludzi, twarzy, samochodów. Na pewno jakiś jasny żeby ładnie rozmywał tło lub robił zdjęcia nocne. Cena przemawia za zuiko 45mm 1.8 i czytam opinie, że to obowiązkowy obiektyw przy micro 4/3.
    Jak wygląda sprawa z robieniem innych zdjęć niż twarzy/portretów?

Obecnie większość zdjęć wykonałem przy ustawieniu 42mm, w drugiej kolejnośći przy ustawieniach 22/25/26mm. Z drugiej strony, wiem jak to wygląda w praktyce i już zoomowanie trwa czasem długo żeby zrobić zdjęcie, a co dopiero zmiana obiektywu.

I jeszcze jedno pytanie o ekwiwalenty. Widziałem raz tabelkę w której zuiko 45mm był najbliższym odpowiednikiem obiektywu Canona 50mm a innym razem przeczytałem, że micro 4/3 45mm = 90mm w rzeczywistości. Proszę wyjaśnijcie mi o co tutaj chodzi?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    matryca 4/3 Olympusów ma współczynnik ogniskowej (crop) 2x w stosunku do matryc aparatów małoobrazkowych (35 mm). Matryce APS-C mają crop factor 1,5x.

Czyli na Canonie APS-C (np. 700D) obiektyw o ogniskowej 50 mm ma ekwiwalent ogniskowej dla 35mm 50 mm x 1,5 = 75 mm. Na Olympusie byłoby to 50 mm x 2 = 100 mm. Na aparacie małoobrazkowym (pełnoklatkowym) 50 mm to oczywiście 50 mm.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Przez ostatnie 3 lata 95% moich zdjęć, to był Tamron 60mm. Ten sam kąt widzenia, co 45mm na Olku.

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zmyslony Zobacz posta
    Cześć!
    Niedawno zakupiłem Olympus OM-D E-M10 wraz z obiektywem 14-42 EZ. Niestety obiektyw mi nie odpowiada w związku z tym przymierzam się do kupna obiektywu M. Zuiko 45mm lub czegoś mniejszego 17/20/25mm.

Robię głównie portrety, bardzo zależy mi na zdjęciach np. samochodów. Jakieś podstawowe zdjęcia reportażowe + kręcenie wideo. Jak myślicie czy 45mm 1.8 sprawdzi się w czymś takim? Rozumiem, że musiałbym przywyknąć do robienia zdjęć z większej odległości, ale to mi nawet odpowiada. Bardziej interesuje mnie czy można żyć z jednym stałoogniskowym portretowym obiektywem?

W dalszej przyszłości myślę uzupełnić zestaw o lumixa lub zuiko 20mm. Co o tym sądzicie?
    45mm to dość sługa ogniskowa w tym systemie, także w zasadzie tylko zdjęcia na zewnątrz (oprócz portretów). Z doświadczenia mogę powiedzieć, że świetnie sprawdza się w fotografii ulicznej - w Polce ludzie są negatywnie nastawieni do fotografów, więc lepiej zachować dystans :P Wraz z 20/1.7 tworzy zestaw obowiązkowy i zapewnia niemalże pełnię szczęścia
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zmyslony Zobacz posta
    Cześć!
    Niedawno zakupiłem Olympus OM-D E-M10 wraz z obiektywem 14-42 EZ. Niestety obiektyw mi nie odpowiada ...Co o tym sądzicie?
    Mnie najbardziej odpowiada 15 od Panasonica, zadowolony byłem także z Olkowej jaśniejszej 17.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedzi.

A jaki jest najbliższy odpowiednik obiektywu Canon EF 50mm 1.4 w m4/3 ?

Podłączał ktoś taki obiektyw przejściówką do micro 4/3 ?
    Czy w tedy działa jako 100mm obiektyw?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Taki obiektyw będzie miał ogniskową odpowiadającą 100 mm dla FF oraz głębię ostrości jak pełnoklatkowy obiektyw 50 f/~2.8(?)

Najbliższym odpowiednikiem takiego obiektywu w systemie mikro 4/3 pod względem ogniskowej oraz głębi ostrości będzie manualny Voigtlander 25 mm f/0.95