Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Uzupełnienie zakresu ogniskowych po zgubieniu kita 14-42 m.Zuiko do OM-D E-M10

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria

Uzupełnienie zakresu ogniskowych po zgubieniu kita 14-42 m.Zuiko do OM-D E-M10

Drodzy Forumowicze,
    Nieszczęście się stało, choć jest to też otwarcie nowych opcji - zgubiłem na wakacjach kitowy obiektyw m.Zuiko 14-42mm i potrzebuję Waszej pomocy w zakupach.

Została reszta z sygnaturki czyli: mZuiko 25 mm 1.8, 45 mm 1.8, 75-300mm.
    Pasuje uzupełnić zakres ogniskowych i tutaj mam dylemat jaki wariant wybrać.
    Opcja 1) 12-40mm PRO 2.8 i zapominam o temacie, ale pozostaje w torbie 25mm - czy będzie wtedy potrzebny? Ze względu na jasność kupiłem go jako szkło podstawowe i różnica jak dla mnie była znacząca w jasności względem kitowego szkła.
    Opcja 2) pojawiło się 7-14mm PRO więc może to wystarczy do uzupełnienia zakresu?
    Opcja 3) jakaś kombinacja ze stałek: 8mm 1.8, 12mm 2.0, 17 mm 1.8 (lub 2.8 pancake jako EDC - Every Day Carry)?

Zadacie pytanie - zależy co będziesz fotografował. Z mojego wątku jak widzicie, oprócz detali, zbliżeń, jest pojawiła się też architektura (budynki z zewnątrz, choć korci mnie też robienie zdjęć wewnątrz) i stąd szerszy kąt jest użyteczny (wiem, pamiętam: można składać z kilku fot na dłuższych ogniskowych). Lanszaftów jest niewiele - okazjonalnie się pojawiają.
    Programem Exposure Plot przeanalizowałem katalog gdzie trzymam zdjęcia wrzucane na forum, zatem można powiedzieć, że są to już fotki po selekcji (liczba zdjęć poddanych analizie to ok. 670). Ale wyniki nie są jednoznaczne (te poniżej 14mm to z zapasowego aparatu XZ2):
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Ogniskowe 2015.JPG
Wyświetleń:	432
Rozmiar:	114,7 KB
ID:	156413

Zanim kupiłem 25mm statystki wyglądały tak:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Ogniskowa.jpg
Wyświetleń:	334
Rozmiar:	223,3 KB
ID:	156415

Może jeszcze dopiszę, że zagubienie obiektywu zapewne miało miejsce podczas zmiany kita na inny. Mogłem kita nie odłożyć do torby, a gdzieś na zewnątrz, co skłania do zaprzestania żonglowania obiektywami lub pamiętania o tym gdzie co kładę

Jakbyście zatem postąpili na moim miejscu? Każda odpowiedź mile widziana.
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Kup pan 7-14 PRO - bedzie pan zadowolony
    Sprzedaj 25mm.
    Sprzedaj 45mm.
    Sprzedaj nerke.
    Dokup 12-40mm PRO.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Hmmm, jeśli myślisz o wnętrzach to 12/2,0 koniecznie. Ja jestem w tej komfortowej sytuacji, że mam z dużego systemu 14-35/2,0 Ma piękne światło i jest korygowany optycznie. Doskonały do moich zabaw
    ...
    Brałbym 12-40 Olka lub 12-35 Panasa.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Współczuję ze względu na stratę.
    Ale z całym szacunkiem, trzeba zdjęcia robić a nie niezrozumiałe wykresy.....
    Myślę, że to TY powinieneś wiedzieć co chcesz.... To nie Twój sprzęt robi zdjęcia tylko Ty.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Współczuję ze względu na stratę.
    Ale z całym szacunkiem, trzeba zdjęcia robić a nie niezrozumiałe wykresy.....
    Myślę, że to TY powinieneś wiedzieć co chcesz.... To nie Twój sprzęt robi zdjęcia tylko Ty.
    Zgadza się, ale jak widzisz w ramach tego co focę jest kilka opcji. W końcu z jakiegoś powodu jest ten dział Co kupić?

Co do wykresu - ktoś mi zasugerował, żeby sprawdzić takim programem jakie ogniskowe najczęściej stosuję i tym się też wspomagał przy wyborze.

PS. Pisząc o wnętrzach miałem przed oczami fotki Bodzipa.
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Zgadza się, ale jak widzisz w ramach tego co focę jest kilka opcji. W końcu z jakiegoś powodu jest ten dział Co kupić?

Co do wykresu - ktoś mi zasugerował, żeby sprawdzić takim programem jakie ogniskowe najczęściej stosuję i tym się też wspomagał przy wyborze.

PS. Pisząc o wnętrzach miałem przed oczami fotki Bodzipa.
    Bogdan powodem dylematów szklanych.
    Trzeba go jakoś ukarać.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Rozmiar ma znaczenie?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Rozmiar ma znaczenie?
    Noooo 14-35 waży
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Program ci nie pokaze ogniskowych, ktorych nie uzywales, bo nie miales. To sie zmieni po zakupie 7-14mm
    Na wykresie widac wyraznie, ze 14mm bylo dosyc popularne u ciebie
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Ja bym wybrał tylko coś szerokiego 8 lub 7-14 jeśli chcemy super szeroko, a 12 jeśli chcemy lekko.
    12-40 to typowy wół roboczy, którego osobiście się pozbyłem, bo nie pasuje mi do idei naszego małego systemu, jestem w trakcie transformacji systemu z zoomów na zgrabne stałki ; ) (chociaż nowe 8mm też kusi, ale budżet nie ten)
    Patrząc na wykres wydaje mi się, że po zakupie 12-40 będą używane tylko dwie skrajne ogniskowe jak to było do tej pory przy poprzednim kicie ; )