no to można to ludzkim językiem napisać... To zwyczajna wineta w zwyczajnym programie...
no to można to ludzkim językiem napisać... To zwyczajna wineta w zwyczajnym programie...
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Teraz już wiesz czemu się martwiłem: trochę pokory... Już pisałem: chcesz by Ci słodzili - wstawiaj foty na flog.pl
Ja tu już swoje przeszedłem, obrywałem równie boleśnie. A i teraz się zdarzy....Wytrzymasz i zrozumiesz będzie Ok - nie, to będzie sarpacka z niektórymi.
Tylko po co.
Po co się rzucasz, że nikt Ci nie będzie mówił co masz fotografować.... Pewnie, że robisz to co lubisz, tylko po co ta uszczypliwość..
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
I zdechł pies...
Lola vel Sharlotta>>Sekretarka Prezesa TWA<<
<3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
Nie jestem starą babciąZlotowiczka: 7
dlaczego nie ma zdjęć? chciałem coś napisać ale już nie za bardzo jest o czym.
A co Ty się tak przejmujesz co Ci ktoś mówiKrakman miał na myśli kolejne zdjęcia. Bo to działa tak: wrzucasz zdjęcia, forumowicze albo głaszczą Cię po główce albo (częściej) pokazują błędy. To drugie jest zazwyczaj bardziej przydatne, bo starając się unikać błędów robisz coraz lepsze zdjęcia.
Chodzi też o to, żeby może nie wrzucać wszystkiego, tylko zrobić sobie jakąś wstępną weryfikację. Przed publikacją poprawić to, co można poprawić - np. wyprostować zdjęcie, coś rozjaśnić, coś przyciemnić itp.
Oglądaj zdjęcia innych, czytaj komentarze, porady i uwagi - to ogromny zbiór wiedzy przekazywanej od ludzi, którzy uczyli się robić zdjęcia latami. Chcą się tym (za darmo!) podzielić, więc chwała im za to.
Z tego co pamiętam - zdjęcie z motylem: rozjaśnić i pokazać detale motyla, tego się raczej nie uda zrobić. Można przyciemnić zdjęcie tak, żeby pokazać jedynie jego kontury.
Zdjęcia pod zachodzące słońce też bardzo lubię robić, ale mocne zmniejszanie świateł (highlights) powoduje powstanie brzydkich jasnych obwódek dookoła kontrastowych fragmentów (mocno widoczne na jednym z Twoich zdjęć). Łatwo to przegapić podczas obróbki zdjęcia, dlatego też warto przejrzeć zdjęcia krytycznie przed ich ostatecznym wrzuceniem na forum.
Warto też poznać aparat żeby wykorzystywać maksymalnie jego możliwości. Obróbka cyfrowa zdjęcia ma na celu poprawienie tego, czego sprzęt nie potrafi dobrze zrobić. Czasami też może pomóc zamaskować pewne braki fotografa, ale tutaj ostrożnie: im mniej - tym lepiej.
Takie mocno kontrastowe zdjęcia są trudne dla aparatu, pewne fragmenty są prześwietlone, inne mocno schowane w cieniach. Są techniki jak HDR czy bracketing, które pomagają w okiełznaniu takich scen
https://drive.google.com/file/d/0B7I...ew?usp=sharing
Nie widzę nic uszczypliwego czy tez chamskiego w wypowiedzi @krakmana. Hmm.
Strasznie wrażliwa jesteś. A numer z kasowaniem zdjęć to już przegięcie.
myślę, że zamiast dalej ciągnąć polemikę na temat polemiki warto skoncentrować się na zdjęciach. O ile się pojawią.