Dobra, zajawka jest, dawaj resztę.![]()
Niecierpliwy jestem.![]()
Dobra, zajawka jest, dawaj resztę.![]()
Niecierpliwy jestem.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Czertyżne.
Do mojego ostatniego służbowego wyjazdu do Izb nawet nie wiedziałem o istnieniu... a raczej o nieistnieniu takowej miejscowości.
Wielu informacji dostarczył mi leśniczy ze Śnietnicy.
Życie całe mieszkam w Łemkowskiej krainie, a tak cudownej doliny dawno nie widziałem.
Jak dojść, bo dojechać się nie da. Tzn, da się ale są znaki zakazu, których niektórzy nie przestrzegają. Ale o tym później.
Przed samą Banicą, skręcamy w lewo -> drogowskaz na Izby. Przejeżdżamy ok 600 metrów, po lewej stronie drogi jest przejazd przez rzekę Białą. Tak zaczynamy wędrówkę. Krótką, ledwo 2,5 km szeroką leśną drogą Administracji Lasów Państwowych.
Na początek kilka migawek.
mapka z wikipedii
1674.
Droga luksusowa
1675.
Po deszczach obwiozła się ziemia. Robotnicy to wyrównali. Dzięki temu kapitalnie widać jak układają się skały "Piaskowca Magurskiego".
Dzięki takiemu ułożeniu, cienka warstwa ziemi łatwo się obsuwa, co powoduje powstawanie m.in. jaskiń zapadliskowych lub lokalnych jeziorek. N.p. "Beskidzkie Morskie Oko" lub w Bieszczadach "Jeziorka Duszatyńskie".
1676.
Podobny układ skalny widać w ciekach wodnych - strumienie, rzeki.
1677.
1678.
c.d.n. pewnie za chwilę![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
ciekawe historycznie i turystycznie
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Na 1676 w pierwszej chwili myślałem, że dokopałeś się do łupków roponośnych.![]()
Ciekawie.
"Pewnie za chwilę" już minęło, pora na c.d.n. nadeszła.![]()
dłuuuga ta chwila![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Spośród wysiedlonych w 47 roku niektórzy chcieli być pochowani na cmentarzu w Czertyżnem. Raczej brak mozliwości. Ale...
Strasznie zagmatwane są losy Łemków i Polaków na tym terenie. Jedni byli uczciwi, inni - nie bójmy się tego nazwać po imieniu - po prostu świniami. Tak po jednej jak i drugiej stronie.
Cóż, to jest historia, i warto TO przeczytać.
Cmentarz w Czertyżnem. Spoczywa tu 521 osób.
1679.
1680.
1681.
1682.
1683.![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Ciekawie prawisz, Waść.
Pokręcone są losy Łemków.![]()