Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 64

Wątek: OM-D na wycieczce - używanie zamiast testowania

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    I co w związku z tym bo nie bardzo rozumiem...
    W mojej instrukcji jest tak:

Redukcja poruszeń aparatu (stabilizacja obrazu)
    Istnieje możliwość zredukowania poruszeń aparatu, które mogą występować podczasfotografowania w słabym oświetleniu lub z dużym powiększeniem.
    1 Wyświetl pełny panel sterowania lub panelsterowania na żywo, a następnie wybierzpozycję stabilizatora obrazu.

2 Wybierz ustawienie za pomocą pokrętłapomocniczego.
    J IS Off Stabilizacja obrazu jest wyłączona
    .e Auto Stabilizacja obrazu jest włączona.
    f Vertical ISStabilizacja obrazu dotyczy jedynie poruszenia aparatuw pionie (Y). Z opcji należy korzystać podczas przesuwaniaaparatu w poziomie.
    g Horizontal ISStabilizacja obrazu dotyczy jedynie poruszenia aparatuw poziomie (Z). Z opcji należy korzystać podczasprzesuwania aparatu w poziomie, gdy jest on trzymany

Przyciskasz OK, pojawia sie boczny i dolny pasek do wyboru opcji w menu podręcznym. Dodatkowej diody poza sygnalizującą wyostrzenie nie ma.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 26.03.15 o 17:48
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    W mojej instrukcji jest tak:

Redukcja poruszeń aparatu (stabilizacja obrazu)
    Istnieje możliwość zredukowania poruszeń aparatu, które mogą występować podczasfotografowania w słabym oświetleniu lub z dużym powiększeniem.
    1 Wyświetl pełny panel sterowania lub panelsterowania na żywo, a następnie wybierzpozycję stabilizatora obrazu.

2 Wybierz ustawienie za pomocą pokrętłapomocniczego.
    J IS Off Stabilizacja obrazu jest wyłączona
    .e Auto Stabilizacja obrazu jest włączona.
    f Vertical ISStabilizacja obrazu dotyczy jedynie poruszenia aparatuw pionie (Y). Z opcji należy korzystać podczas przesuwaniaaparatu w poziomie.
    g Horizontal ISStabilizacja obrazu dotyczy jedynie poruszenia aparatuw poziomie (Z). Z opcji należy korzystać podczasprzesuwania aparatu w poziomie, gdy jest on trzymany
    I niżej na tej samej stronie instrukcji (s49) pisze coś takiego:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	stabilizacja2.jpg
Wyświetleń:	202
Rozmiar:	25,3 KB
ID:	143682
    strona 87:

Nazwa:	stabilizacja.jpg
Wyświetleń:	251
Rozmiar:	28,3 KB
ID:	143683

Jeśli masz włączone tylko IS1, stabilizacja nie działa od naciśnięcia spustu migawki do połowy.
    Musi być jeszcze Half Way Rls With IS na ON. Tak przynajmniej mówi instrukcja.

Edit.
    To o czym pisał szafir51:
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Stabilizacja matrycy (jeżeli jest włączona) działa zawsze po wciśnięciu do połowy spustu migawki...
    wygląda, że tak jest w OMD E-M5/2. i nie trzeba nic dodatkowo zaznaczać (oczywiście poza włączeniem samej stabilizacji). To z instrukcji M5/2:

Nazwa:	stabilizacja M5_2.jpg
Wyświetleń:	205
Rozmiar:	108,2 KB
ID:	143684
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 26.03.15 o 18:26
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Grudziądz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Mimo wszystko odnoszę wrażenie że w tym przypadku stabilizacja nie działa, tak jak powinna. Normalnie stabilizację słychać i widać. Być może, że Olympusa stabilizacja działa przez mikrosekundę w momencie wyzwolenia migawki, ale to żadna stabilizacja. Tym bardziej przy pięcioosiowej stabilizacji. Ponowię pytanie-dlaczego działa tak jak powinno być po przestawieniu w opcji, po wciśnięciu spustu do połowy?. Nadmieniam, że po ustawieniu takowej opcji aparat dostaje strasznego apetytu na energię. Pozdrawiam.
    Przepraszam , ale u mnie jest IS 1 ON

---------- Post dodany o 17:20 ---------- Poprzedni post był o 17:15 ----------

Przyznaję, że tak jest, ale nie zupełnie.
    Ostatnio edytowane przez Sabcio ; 26.03.15 o 18:17

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sabcio Zobacz posta
    ...Ponowię pytanie-dlaczego działa tak jak powinno być po przestawieniu w opcji, po wciśnięciu spustu do połowy?. Nadmieniam, że po ustawieniu takowej opcji aparat dostaje strasznego apetytu na energię.
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Uważasz, gdy jest zaznaczona opcja aby IS działała od wciśnięcia spustu migawki do połowy spowoduje wzrost zapotrzebowania na energię? Jak długo trzymamy wciśnięty ten spust do połowy? Co powiedzieć gdy stabilizacja (jeśli jest włączona) działa non stop nawet bez naciskania spustu migawki. Wtedy dopiero aparat dostaje apetytu na energie.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 26.03.15 o 18:39

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Przed chwilą sprawdziłem i po przełączeniu na stabilizację po wciśnięciu spustu do połowy (normalnie mam wyłączone) widzę na wizjerze, że działa.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Przed chwilą sprawdziłem i po przełączeniu na stabilizację po wciśnięciu spustu do połowy (normalnie mam wyłączone) widzę na wizjerze, że działa.
    A nie lepiej mieć to normalnie włączone ? Szczególnie gdy robi się foto teleobiektywem z ręki. Po wciśnieciu do połowy spustu migawki obraz w wizjerze powinien się "uspokoić".

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    A nie lepiej mieć to normalnie włączone ? Szczególnie gdy robi się foto teleobiektywem z ręki. Po wciśnieciu do połowy spustu migawki obraz w wizjerze powinien się "uspokoić".
    Lepiej tym bardziej, że sstabilizacja w E-M5, E-P5 wie, ze aparat jest podparty i sama się wyłącza.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Może i lepiej ale prąd żre. Jak dużo korzystam z teleobiektywu to zdarza mi się załączać tą opcję.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Mieszka w
    Grudziądz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ta puszka działa w ten sposób, że jeżeli mamy światła pod dostatkiem, a czas migawki tak krótki, że zbyteczna będzie stabilizacja, to ona nie powinna działać, mimo jej włączenia. To tak nawiasem. Mnie z kolei interesuje jak działa stabilizacja w tym aparacie przy słabym świetle i dłuższych czasach. Ta normalna, bo ta z opcji działa bardzo dobrze. Pozdrawiam.
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Uważasz, gdy jest zaznaczona opcja aby IS działała od wciśnięcia spustu migawki do połowy spowoduje wzrost zapotrzebowania na energię? Jak długo trzymamy wciśnięty ten spust do połowy? Co powiedzieć gdy stabilizacja (jeśli jest włączona) działa non stop nawet bez naciskania spustu migawki. Wtedy dopiero aparat dostaje apetytu na energie.

---------- Post dodany o 18:52 ---------- Poprzedni post był o 18:34 ----------

Po wciśnięciu spustu do połowy (po włączeniu tej opcji) świetnie widać jak obraz w wizjerze przesuwa się wraz z aparatem. Przy tej opcji wychodzą zdjęcia bardzo dobrze i tylko przyklasnąć. Przy włączeniu normalnej stabilizacji, w zależności od trzymania, czasu, ISO... Kiepsko już przy słabym świetle. Przy kicie (12-50), 45mm, 12mm. Mam z kolei jeszcze EP-3. Jeżeli używam statywu, to stabilizację muszę wyłączyć. Włączona stabilizacja pogarsza sprawę. Z poważaniem. HP
    Lepiej tym bardziej, że sstabilizacja w E-M5, E-P5 wie, ze aparat jest podparty i sama się wyłącza.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sabcio Zobacz posta
    Ta puszka działa w ten sposób, że jeżeli mamy światła pod dostatkiem, a czas migawki tak krótki, że zbyteczna będzie stabilizacja, to ona nie powinna działać, mimo jej włączenia. To tak nawiasem. Mnie z kolei interesuje jak działa stabilizacja w tym aparacie przy słabym świetle i dłuższych czasach. Ta normalna, bo ta z opcji działa bardzo dobrze. Pozdrawiam.

---------- Post dodany o 18:52 ---------- Poprzedni post był o 18:34 ----------

Po wciśnięciu spustu do połowy (po włączeniu tej opcji) świetnie widać jak obraz w wizjerze przesuwa się wraz z aparatem. Przy tej opcji wychodzą zdjęcia bardzo dobrze i tylko przyklasnąć. Przy włączeniu normalnej stabilizacji, w zależności od trzymania, czasu, ISO... Kiepsko już przy słabym świetle. Przy kicie (12-50), 45mm, 12mm. Mam z kolei jeszcze EP-3. Jeżeli używam statywu, to stabilizację muszę wyłączyć. Włączona stabilizacja pogarsza sprawę. Z poważaniem. HP
    W EP do nr 3-go i EPL musisz wyłączyć stabilizację. Z ZD 12-60, Zd 9-18, i stałkami utrzymuje z E-M5 zdjęcia do 1/10 sekundy, 2/3 przy czasach 1/8, co drugie do co trzecie w przedziale czasowym 1/6- 1/3 sek.
    Podobno mam pond standardową stabilizację własną.