Strona 96 z 107 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 951 do 960 z 1067

Wątek: M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    MikolajN - dołożę swoje 5 groszy - zdarza mi się, że po podpięciu dolnej części gripa (tej z baterią) do E-M5 całość zachowuje się niestabilnie. Trochę tak jak piszesz. Niby potwierdza ostrość a jej nie ma, blokuje pokrętła etc. Na razie obserwuję problem, staram się znaleźć jakąś regularność. Aparat bez gripu (albo tylko z jedną połówką) pracuje wyśmienicie.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    MikolajN - dołożę swoje 5 groszy - zdarza mi się, że po podpięciu dolnej części gripa (tej z baterią) do E-M5 całość zachowuje się niestabilnie. Trochę tak jak piszesz. Niby potwierdza ostrość a jej nie ma, blokuje pokrętła etc. Na razie obserwuję problem, staram się znaleźć jakąś regularność. Aparat bez gripu (albo tylko z jedną połówką) pracuje wyśmienicie.
    Ale masz tak też z zablokowanymi klawiszami gripa? Ja mam grip tylko w sumie dla jakości chwytu, jednak klawisze i pokrętła na nim mam z reguły zablokowane. Odkręciłem grip i podpiąłem ponownie i póki co ok jest.

---------- Post dodany o 18:03 ---------- Poprzedni post był o 18:03 ----------

Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    Tak, tak .... zajrzyj do instrukcji ..
    Gdy przejdziesz z ogniskową z krótkiego na długi koniec, to zmieni się też minimalna odległość ostrzenia.
    Pierwsze słyszę. Ten obiektyw nie zmienia swojej długości przy zmianie ogniskowej.

---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post był o 18:03 ----------

Aaa no i jeszcze jeden wielki minus tego obiektywu to fakt, że soczewka jest z tyłu wpuszczona na jakieś 2 cm. Wpada tam kurz i osadza się w brzegach po czym przy używaniu może opaść na soczewkę. Teoretycznie jest to optycznie bez znaczenia, ale miałem tam jakieś paprochy, wyjąłem je i zobaczymy, może też to jakość wpłynęło na jego dziwną pracę dzisiaj... Choć zauważyłem, że kilka zdjęć dzisiaj poleciało z rozdzielczością.
    Ostatnio edytowane przez MikolajN ; 1.03.15 o 19:06

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    108
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    dołożę swoje 5 groszy - zdarza mi się, że po podpięciu dolnej części gripa (tej z baterią) do E-M5 całość zachowuje się niestabilnie. Trochę tak jak piszesz. Niby potwierdza ostrość a jej nie ma, blokuje pokrętła etc. Na razie obserwuję problem, staram się znaleźć jakąś regularność. Aparat bez gripu (albo tylko z jedną połówką) pracuje wyśmienicie.
    To znana przypadłość - winne są (niestety kiepskiej jakości) styki w gripie.
    Jest na to prosty sposób - je trzeba spryskać preparatem do czyszczenia styków - i problem znika na pół roku, albo i dłużej

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    easy_rider - o widzisz, czegoś nowego się dowiedziałem. Sprawdzę
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Jest na to prosty sposób - je trzeba spryskać preparatem do czyszczenia styków - i problem znika na pół roku, albo i dłużej
    Nigdy nie używalem gripa... Nie był mi dotąd potrzebny.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    No tak, mi nie był znany Dzięki wszystkim za porady. Wniosek z tego, że nie ma co wieszać pierwszego lepszego psa tylko zgłębić temat bo aparat to jednak złożona rzecz i to co się wydaje na pierwszy rzut oka winą obiektywu, może się okazać winą gripu lub baterii - kto by pomyślał Ale ulżyło mi i podziękowałem Wam Panowie punkcikami.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    O gripie o ktorym mowa tez juz czytalem w opiniach, ze nie bardzo sie udal Styki to jakis feler na ktory wszyscy narzekaja a cena zwala z nog
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ale Jan pisał o gripie do EM5 a ja mam EM1. Czyli oba są do bani?

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    392
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Pierwsze słyszę. Ten obiektyw nie zmienia swojej długości przy zmianie ogniskowej.
    Zmiana długości obiektywu nie ma tu nic do rzeczy - odległość ostrzenia podawana jest zwyczajowo od matrycy a nie od przedniej soczewki. Istnieje wiele obiektywów zmiennoogniskowych, których minimalna odległość ostrzenia zależy od ogniskowej - najczęściej jest najmniejsza na szerokim końcu i rośnie przy zwiększaniu ogniskowej. Ale - faktem jest że w kilku testach w sieci znalazłem informację, ze MZD 70-200f2.8 do takich nie należy i jego minimalna odległość ostrzenia wynosi 70cm w całym zakresie ogniskowych.

Zwrócił mi Andtor2 przez prywatną wiadomosć uwagę, że pomyliłem oznaczenie obiektywu - i faktycznie ma rację - miałem na myśli 40-150f2.8 - nie wiem dlaczego doszło z mojej strony do przejęzyczenia. Dzięki za zwrócenie uwagi na błąd.
    Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 2.03.15 o 00:14 Powód: korekta błędu
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    800 PLN za "nieudany" grip , czy 1100 za TC do MZD 40-150 2.8 ?
    Oto jest pytanie.
    Na baterii dzis ustrzeliłem 800 zdjęc i jeszcze energii zostało.
    a 800 za lepszy chwyt - nie wiem czy warto