Strona 15 z 110 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 1096

Wątek: Olympus OM-D E-M5 II - oficjalnie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Ja bym jeszcze zadał pytanie - co ze zdjęciami w świetle "migoczącym"?
    Powstanie nowy kierunek sztuki w fotografii.

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Przecież w fotografii krajobrazowej o to właśnie chodzi, żeby ruch wody rozmyć.
    Rozmyć ruch, to nie to samo co swego rodzaju "duszki" które mogą na siebie nachodzić. No i nie zawsze ruch np fal morza pożądany jest w rozmyciu.
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A każe ktoś używać tych 40 mpx?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    nie no, ja się zapytałem całkiem poważnie i bez żadnych złośliwości (np. wobec MK2)

Weźmy taki przykład - robimy zdjęcia holu hotelowego, do dużego, drukowanego w wysokiej jakości folderu. Scena statyczna, ludzie w kadrze niekoniecznie potrzebni (to zawsze dyskusyjne, nieprawdaż?). Warunki idealne do użycia trybu wysokiej rozdzielczości. I tu powstaje pytanie - większość współczesnych obiektów oświetlona jest światłem energooszczędnym - jakieś LEDy, świetlówki, które nie dosyć że mają paskudne widmo, to jeszcze pulsują w rytm 50Hz (60Hz). Nie rozważam tu tematu czy stosować dodatkowe oświetlenie fotograficzne czy nie bo to nie ten temat. Ma być po prostu widać zapalone żyrandole i kinkiety i blask który na ścianach kładą.

Tryb 8 zdjęć, z tego co zrozumiałem, polega na tym że każdy "punkt" obliczany jest z 4 pomiarów - dwóch przez zielony filtr siatki Bayera i po jednym przez czerwony i niebieski. Dlatego, na zdjęciach testowych nie było widać morry i fałszywych kolorów tam gdzie były widoczne na zdjęciach z D810.

Co więc się stanie jeśli migotanie światła będzie w jakiejś niezamierzonej wszak synchronizacji z pracą migawki i z czasami pomiędzy poszczególnymi kadrami? Punkty wtedy będą niosły na pewno fałszywą informację o kolorach. Ale owe punty to dopiero początek drogi do interpolacji pixeli które pojawią się na zdjęciu.

Wydaje mi się że inżynierowie na pewno temat przemyśleli, ale tak po prostu chciałbym wiedzieć
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Dopóki ktoś nie sprawdzi w praktyce, to można sobie gdybać. Ja bym się bardziej martwił zastosowaniem elektronicznej migawki, która w takich warunkach spowoduje pojawianie się poziomych pasów, niż trybem 40 mpx.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    nie no, ja się zapytałem całkiem poważnie i bez żadnych złośliwości (np. wobec MK2)

Weźmy taki przykład - robimy zdjęcia holu hotelowego, do dużego, drukowanego w wysokiej jakości folderu. Scena statyczna, ludzie w kadrze niekoniecznie potrzebni (to zawsze dyskusyjne, nieprawdaż?). Warunki idealne do użycia trybu wysokiej rozdzielczości. I tu powstaje pytanie - większość współczesnych obiektów oświetlona jest światłem energooszczędnym - jakieś LEDy, świetlówki, które nie dosyć że mają paskudne widmo, to jeszcze pulsują w rytm 50Hz (60Hz). Nie rozważam tu tematu czy stosować dodatkowe oświetlenie fotograficzne czy nie bo to nie ten temat. Ma być po prostu widać zapalone żyrandole i kinkiety i blask który na ścianach kładą.

Tryb 8 zdjęć, z tego co zrozumiałem, polega na tym że każdy "punkt" obliczany jest z 4 pomiarów - dwóch przez zielony filtr siatki Bayera i po jednym przez czerwony i niebieski. Dlatego, na zdjęciach testowych nie było widać morry i fałszywych kolorów tam gdzie były widoczne na zdjęciach z D810.

Co więc się stanie jeśli migotanie światła będzie w jakiejś niezamierzonej wszak synchronizacji z pracą migawki i z czasami pomiędzy poszczególnymi kadrami? Punkty wtedy będą niosły na pewno fałszywą informację o kolorach. Ale owe punty to dopiero początek drogi do interpolacji pixeli które pojawią się na zdjęciu.

Wydaje mi się że inżynierowie na pewno temat przemyśleli, ale tak po prostu chciałbym wiedzieć
    Upss, tam są jeszcze drzwi obrotowe
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Jak swiatla pulsuja na 50HZ to robisz migawke na 1/5 sek i luzik... :P

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ech.. będzie co testować.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jestem jak zwykle opóźniony i dopiero teraz czytam o nowym body Olympusa.
    Skoro w testach sampli porównuje się go do Nikona 810, to sam ten fakt świadczy już o sukcesie konstrukcji.
    W sugerowanej cenie i z oferowanymi możliwościami to świetna propozycja dla fotografa. I jest to dla mnie ciekawszy news niż potężne matryce nowych Canonów.
    81 punktów AF? Super!
    OK. idę aktualizować E-M1.
    Full speed ahead!

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Dopóki ktoś nie sprawdzi w praktyce, to można sobie gdybać. Ja bym się bardziej martwił zastosowaniem elektronicznej migawki, która w takich warunkach spowoduje pojawianie się poziomych pasów, niż trybem 40 mpx.
    Nie do końca chyba jest to taką niesprawdzaną dotychczas rzeczą. H5D 200c chyba takowe cacko ma już od pewnego czasu.
    Trzeba poszperać za takimi zdjęciami z Hasa

http://www.hasselbladusa.com/media/4...heet_en_v2.pdf

str 5 instrukcji

Najbardziej bolesne w tym wszystkim jest to :
    RAW capture 75/250/400 MB on average. TIFF 8 bit: 150/150/600MB (1-shot/4-shot/6-shot)

Zestaw JPG+ORF+ORI ( czymkolwiek jest ORI ) x z EM-5 waży 120 MB. :/ A to wzmaga chęć zakupu jakiejś wielkiej macierzy dyskowej. I znów z nikąd lawina potrzeb - te inżyniery i marketingowce to z całą pewnością potrafią jedną.

Budować potrzeby