Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 103

Wątek: Naruszenie praw autorskich - prawa fotografa i ich dochodzenie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Witam,

"fotograficzny program bez nazwy" opublikował na portalu społecznościowym notkę następującej treści:
    Cytat Zamieszczone przez fotograficzny program bez nazwy
    Nikon Polska wydała właśnie ilustrowany przewodnik po zagadnieniach związanych z prawami autorskimi. Publikacja w formie nowatorskiego komiksu PRAWO I SZTUKA została opracowana we współpracy ze studentami prawa UW i studentami ASP w ramach projektu „Twoje zdjęcie. Twoje prawo”. To efekt wieloletnich obserwacji firmy pracy fotografów i artystów oraz trudności, jakie napotykają w swojej codziennej praktyce. Komiks został udostępniony bezpłatnie w wersji elektronicznej
    linki do tej publikacji są bądź to w sklepach androidowych lub jabłkowych, jeden 'ogólnodostępny' się ostał.
    Fajne, przystępne, ciekawe.

pozdrawiam,

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witajcie
    Trochę z innej beczki - wykonamy zdjęcie np. auta sąsiada na jego posesji (w tle widać jego dom, kawałek ściany lub cokolwiek innego) oczywiście bez widocznych tablic rejestracyjnych i twarzy osób. Czy takie zdjęcie możemy bezkarnie umieścić, rozpowszechniać, przy założeniach, że nie podajemy żadnych namiarów: adresu i nazwiska - jest to wykroczenie ?
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Witajcie
    Trochę z innej beczki - wykonamy zdjęcie np. auta sąsiada na jego posesji (w tle widać jego dom, kawałek ściany lub cokolwiek innego) oczywiście bez widocznych tablic rejestracyjnych i twarzy osób. Czy takie zdjęcie możemy bezkarnie umieścić, rozpowszechniać, przy założeniach, że nie podajemy żadnych namiarów: adresu i nazwiska - jest to wykroczenie ?
    To nie jest wykroczenie.Jesli wykonywales zdjecie z miejsca ogolnie dostepnego.Druga sprawa (inna)to w jakim celu wykonales i publikujesz fote.Jesli wykonales zdjecie z miejsca prywatnego to juz sprawa kontrowersyjna.Ale potraktuj tego posta jako taki wrzutek do tematu.Bo to polskie forum i polskie zasady.Ja moze mysle troche inaczej-nie po polsku
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 4.02.15 o 23:59

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Dziękuję Mirek za odpowiedź. Czyli jeżeli zdjęcie powstałoby wewnątrz posesji - np. w mieszkaniu - tym bardziej należy zachować powściągliwość. Generalnie chodzi o wątek na pewnym forum, gdzie wrzucane są fotki różnych instalacji (np. ogrzewacz gazowy) wykonane głównie u osób prywatnych, instytucji przez różnego rodzaju "pseudo-majstrów" - po prostu wytykane są ich karygodne błędy, sprzeczności z przepisem prawa, często to właściciele tych mieszkań są autorami (wykonawcami) tych instalacji.
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nie ma znaczenia, gdzie powstało zdjęcie. Nie możesz bez zgody publikować wizerunku ludzi. Budynki publikować możesz bez ograniczeń. Kontrowersje budzi jedynie publikowanie numerów tablic rejestracyjnych.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie ma znaczenia, gdzie powstało zdjęcie.
    ....
    Budynki publikować możesz bez ograniczeń.
    Publikować możesz ale zrobić nie zawsze możesz.
    Nie zawsze można wejść z aparatem na teren należący do budynku (mimo, że nie jest ogrodzony płotem). Kilka razy zostałem stanowczo wyproszony przez ochronę.
    Jeden z ochroniarzy powiedział mi, że zdjęcie mogę zrobić z publicznego chodnika.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Zrobić możesz zawsze, o ile gospodarz najpierw Cię wpuści, a potem nie wyrzuci
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Generalnie chodzi o wątek na pewnym forum, gdzie wrzucane są fotki różnych instalacji (np. ogrzewacz gazowy) wykonane głównie u osób prywatnych, instytucji przez różnego rodzaju "pseudo-majstrów" - po prostu wytykane są ich karygodne błędy, sprzeczności z przepisem prawa, często to właściciele tych mieszkań są autorami (wykonawcami) tych instalacji.
    pzdr
    A to nie jest tak,ze wszystko co z gazem to tylko firma i ludzie z uprawnieniami dopiero pozniej gaz podłączają??Zadnych zlotych raczek typu Henio wszystko umi i zrobi.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    ... Henio wszystko umi i zrobi.
    OK, sporo umiem ale instalacji gazowej nie ruszam
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    A to nie jest tak,ze wszystko co z gazem to tylko firma i ludzie z uprawnieniami dopiero pozniej gaz podłączają??Zadnych zlotych raczek typu Henio wszystko umi i zrobi.
    Tak to być powinno a jest inaczej. Znałem takiego co wpadł na pomysł, że będzie rozbił instalacje gazowe, uprawnienia kupił a potem na pierwszym zleceniu szukał w piwnicy nieszczelności świecąc sobie zapalniczką , potem zastanawiał się jak zgasić co podpalił. Dobrze, że całego bloku nie wysadził. Z tego co mówił kupowanie uprawnień to była (jest?) normalka.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja