W .orf siedzi: 64 MPx, w .ori 16 MPx. 64 MPx to sto mega. Viva 'la Sandisk ExtremePro 95/270 MB/s!
http://www.imaging-resource.com/PROD...400_HR.ORF.HTM
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Mowilem ze beda hejty. Nawet jak wyjdzie cos fajnego, to ktos wynajdzie jakis ******* (a la ze pasek za waski) i bedzie z tego szydzil. LOL.
Mam powoli dosc tych wszystkich meczydup ktorym ciagle cos nie pasi i sie wysmiewaja. Po ****** tu siedzicie?
<facepalm>
T.
Edytowane przez Dobas : Było nie było jest to nieodpowiednie słownictwo i wulgaryzm nawet jak pisany z kreseczkami. Nie rób tak proszę następnym razem bo trzeba będzie jakiś mandat wręczyć !
Ostatnio edytowane przez dobas ; 6.02.15 o 02:02
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 6.02.15 o 01:00
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
trzy opcje:
1. raw taki jakiego znamy - 16 MPx czyli ori
2. raw jako 64 MPx czyli orf
3. raw+jpg czyli w jednym pliku/paczce: orf, ori i jpg.
Żeby otworzyć 64 MPx rawa (orf) potrzebujesz specjalnej wtyczki do PSa.
---------- Post dodany o 00:06 ---------- Poprzedni post był o 00:03 ----------
Imho OBECNIE gra nie warta świeczki, może przy dwóch korpusach.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 6.02.15 o 01:31
Na prawo od obrazka jest podany w bajtach rozmiar 64 megapikselowego pliku raw czyli .ORF. Wynosi on nie 60 MB, jak przypuszczałeś, tylko 100 MB.
Jest jeszcze drugi raw - 16 megapikselowy .ORI/galny.
Czyli tak jak wszyscy grzecznie czekasz/my na kolejne wcielenie DNG converter, bo LR571 też nie łyka tych stumegowych rawów a na labs.adobe.co bida z nędzą...
Nie mogę a chciałbym po +. I dla frosta i dla Thomasso. Pomożecie?
@Thomasso: już wyjaśniam. Tak, jak pisałem Jackowi: to jest cena za poplularność systemu (w porównaniu do 43) oraz bardzo dziwne układy forumowe, które ostatnio sprawiają, że na forum olympusclub najważniejsze podforum to pozostałe systemy czy jakoś tak.
---------- Post dodany o 00:48 ---------- Poprzedni post był o 00:41 ----------
3:16