Paczke fotek z samego Merano wkleję przy okazji![]()
Paczke fotek z samego Merano wkleję przy okazji![]()
Przyjemne zdjęcia. Ładnie ogląda się fotorelacje.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Witam po niemal półrocznej absencji![]()
Koleżanki i koledzy, na dniach przeniosłem się na OMD E-M1. Miałem OMD 10 i 5 a wcześniej EPL5 więc kolej rzeczy taka, że teraz kupiłem 1Oczywiście kit z 12-40 2.8. Sprzęt wymiata. To co było dobre w 5 i 10 to w 1 jest doskonałe. AF to inna liga a ogólne, nawet takie organoleptyczne obcowanie z tym aparatem to czysta przyjemność. Oczywiście moje umiejętności nei dorastają do tego sprzętu ale będę nad tym pracować. Póki co jednak uczę się też obróbek w programach. Z testów i kierując się intuicyjnością postawiłem na DxO Optics Pro 10. Mi jakoś lepiej leży niż LR. Łatwiej mi się w nim poruszać i działa płynniej. Nie tworzy też obrazów zdjęć na dysku przez co nie zaśmieca mi folderów zbędnymi plikami. Pewnie nie podzielicie mojej opinii ale jak dla mnie DxO rules
Problem mam teraz z monitorem, coś kupię niedługo. Na laptopie guzik widać, więc z góry przeproszę za to co poniżej wkleję. Ale od czegoś trzeba zacząć więc kilka moim obróbkowych wypocin. Te co poniżej to obróbki z JPG. Oczywiście mam ORFy i pstrykam je, ale dzisiaj akurat przestawiłem aparat na JPG i tak już klepnąłem poniższe, a że mi się spodobały to je sobie poobrabiałem
Wszelkie komentarze oczywiście mile widziane. I podkreślam - robione na laptopie klasy budżetowej więc nie ręczę jak to wygląda na porządnym ekranie.
Dwa pierwsze to 12-40PRO, dwa kolejne to 60mm makro.
P.S. Żeby było większe zdjęcie proszę skopiować jego URL i wkleić go do nowego okna.
Ostatnio edytowane przez MikolajN ; 12.01.15 o 00:08
Całkiem przyjemne kadry ale to ostatnie to bardzo CzaRmaXowe
Ładne zdjęcia no i gratuluję zakupu aparatu.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Portret OK, pozostałe mniej do mnie trafiają.
Nie wiem o ile ulepszyli i co dodali w wersji 10 ale to czego mi brakuje (tak porównując do LR) w wersji 8 to możliwości lokalnej korekty (Adjustment Brush) jaka jest w LR oraz filtru połówkowego (Graduatet Filter) . Tymi narzędziami w LR można wpływać praktycznie na wszystkie najważniejsze parametry łącznie z zmianą lokalnie balansu bieli.
Co nie działa zbyt dobrze w DxO Optics Pro 8 to przy pracy nad lokalnie wybranym kolorem i próbie jego rozjaśnienia bądź przyciemnienia następuje jednoczesne mocne obniżenie saturacji tego wybranego koloru. W LR takie cuś nie występuje.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.01.15 o 16:55
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Pierwsze najlepsze z wrzutki.
Szanowni klubowicze. Jak już pisałem uczę się obrabiać fotki. Z DxO jednak przesiadłem się na LRKupiłem innego kompa to mi lepiej śmiga. No ale do rzeczy. Poniżej kilka zdjęć z komórki - jakość więc nie powala. Zdjęcia obrobione a celem było wprowadzenie dramatu oraz wyciągnięcie chmur. Specjalnie zdjęcia z komórki żeby było trudniej (szumy, słabe kolory). Proszę o ocenę i o sugestię, ale taką dokładną z opisem którego konkretnie suwaka używać mniej a który "odkryć"
Będę wdzięczny.
Ostatnio edytowane przez MikolajN ; 17.01.15 o 00:01
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ