Strona 57 z 102 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 1020

Wątek: Pełne wersje oprogramowania za free

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Może bym polubił Zonera do wołania rawów ale mnie zniechęca fakt, że kiedy wybiorę zdjęcie do wywołania, zmienia kolory
    Pewnie coś w ustawieniach nie tak ale nie mogę tego "przeskoczyć". Może ktoś wie?
    Dla ułatwienia, moje ustawienia:
    Odznaczyłbym automatyczny balans bieli (nie mam zaznaczonego)
    Jak nie pomoże szukałbym przyczyn w zarządzaniu kolorem (z lewej z windowsa, z prawej ZPS), zauważ mam ten sam profil dla monitora:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kolor.jpg
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	206,2 KB
ID:	138468

Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Moja droga do niego była pokrętna, pełna niedowierzań, ale zaczęła się od zarządzania fotami. Proponuję zacząć od tego.
    Dzieki za propozycje. Zonera używam ot tak sobie bardziej w celach porównawczych do innych programów. W zarzadzaniu fotami to co daje Lightroom wystarcza mi całkowicie.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 6.01.15 o 01:41
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Odznaczyłbym automatyczny balans bieli ...
    Nie pomaga
    ... szukałbym przyczyn w zarządzaniu kolorem
    W zarządzaniu kolorem przez Zonera?
    Mam tak:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	99
Rozmiar:	145,8 KB
ID:	138486
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Nie pomaga
    Mam tak:...
    W zarządzaniu kolorem to bardziej skomplikowana sprawa Ogólnie wydaje się, że powinno być dobrze tak jak masz...
    Dobrze radzi kol. jck . Ściągnij i zainstaluj darmowy program Adobe DNG Converter ( wer. 8.7.1) Po instalacji w Zonerze wskaz ścieżkę dostępu do Adobe DNG Converter.exe.
    Domyślnie będzie to w Win7 C:\Program Files (x86)\Adobe\Adobe DNG Converter.exe
    Zyskujesz w ten sposób automatyczną korekcję obiektywów (czyt. post #540) i może rozwiązać problem z kolorami. Jeśli nie, pomyślimy później
    PS.
    Może warto by wydzielić dyskusję o programie Zoner Photo Studio do odrębnego wątku ?
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 6.01.15 o 12:05

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Nie pomaga
    Mam tak:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	99
Rozmiar:	145,8 KB
ID:	138486
    Helmuth, Ty się nie daj koledze a. bałamucić... Dorosły jesteś i doświadczenie masz...

A. powinien jednak zgłebić program, niczym słynni Badacze Pisma Świętego swoje dzieło, a nie używać go okazjonalnie,zanim zacznie doradzać, tymczasem błądzi.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 6.01.15 o 12:35
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ...A. powinien jednak zgłebić program, a nie używać go okazjonalnie, niczym słynni Badacze Pisma Świętego swoje dzieło, zanim zacznie doradzać, tymczasem błądzi.
    Naprowadź kolegę na właściwe tory.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Naprowadź kolegę na właściwe tory.
    Nie mam kwalifikacji misjonarza, niestety, a może i stety. Ale skąd wszedł Ci do głowy profil kolorów nie jestem w stanie dociec w sytuacji, gdy na zrzucie brak jest informacji o istnieniu stosownej wtyczki w programie...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    1. A którą wersję WIC codeka i Adobe DNG Convertera masz wgraną?
    2. Czy na oprogramowaniu producenta jest inaczej?
    3. A jaki to aparat?
    4. Nie widzę ścieżki dostępu do Adobe DNG Convertera. A wtedy będziesz miał proces wywołania przeprowadzony przez dcraw.
    To rodzi pytanie. Czy w ogóle zainstalowałeś Adobe DNG Converter? To jest czynność opcjonalna którą musisz wykonać, by ten sposób wołania funkcjonował.
    5. Rzuć okiem na #522 i #527 oraz #529.
    Żadnej odpowiedzi za to dużo pytań, które rodzą następne. Spróbujmy jednak dojść do porozumienia jak dwóch chłopców bawiących się taką samą zabawką a nie jak niecierpliwy ojciec z natrętnym synem
    ad 1. nie wiem co to WIC codek, więc nie mogę powiedzieć nawet, czy w ogóle to mam. Adobe DNG Convertera nie mam.
    ad 2. w OV3 mam takie kolory, jak w w oknie Viewer Zonera
    ad 3. jakie to ma znaczenie? E-520
    ad 4. już pisałem o Adobe DNG Converterze. Jak pisałeś, wywoływanie przez dcraw jest opcjonalne więc ten Converter nie jest chyba niezbędny.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Żadnej odpowiedzi za to dużo pytań, które rodzą następne. Spróbujmy jednak dojść do porozumienia jak dwóch chłopców bawiących się taką samą zabawką a nie jak niecierpliwy ojciec z natrętnym synem
    ad 1. nie wiem co to WIC codek, więc nie mogę powiedzieć nawet, czy w ogóle to mam. Adobe DNG Convertera nie mam.
    ad 4. już pisałem o Adobe DNG Converterze. Jak pisałeś, wywoływanie przez dcraw jest opcjonalne więc ten Converter nie jest chyba niezbędny.
    Ten konwerter służy do wywoływania, zgodnego w danymi od producenta aparatu. Win Codec to tego typu programik dla windows, zawiera te same ustawienia wyświetlania obrazu do pokazywania miniaturek przez windows,
    W twoim zrzucie w pustej linijce z ikoną katalogu powinien być wskazany Twój DNG Converter, którego używasz. Inaczej nie masz wyboru działa tylko silnik dcraw.

Przykładowy opis paczki codeków: Windows 7 Codec Pack to tuż obok Win7codecs jeden z najpopularniejszych pakietów filtrów i kodeków audio/wideo dedykowany użytkownikom systemu Windows 7.Pozwala on odtwarzać filmy w większości najpopularniejszych formatów oraz co niezwykle istotne w przypadku tego typu oprogramowania nie zaśmieca dysku, rejestru systemowego itp., instalując jedynie najistotniejsze komponenty. Windows 7 Codec Pack nie przyczynia się do obniżenia wydajności systemu i co równie ważne nie powoduje występowania konfliktów w przypadku, gdy na komputerze były już wcześniej zainstalowane inne kodeki lub nawet całe pakiety.

Tu jest link do opisu konwertera: http://helpx.adobe.com/pl/photoshop/digital-negative.html

Dcraw ma swoje nie-olympusowe ustawienia...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 6.01.15 o 14:48

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Tylko,ze program u mnie ma te same ustawienia i sie kolor nie zmieniaZałącznik 138496

Ze tak dodatkowo spytam jak masz TUZałącznik 138497Moze masz manualne i tam masz jakis kolor jako neutralny wstawiony.Czy beda zmiany jesl tam ustawisz bialy lub przestawisz na automat???
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 6.01.15 o 15:01

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Wszystkie te pytania miały sens, ale po kolei:

AD 1-2 To windowsowy kodek do podglądu plików fotograficznych, opracowany na profilach producentów sprzętu. Masz go, skoro kolory OV3 i oknie Viewer Zonera są takie same.

AD 3 Ma znaczenie w przypadku nowego sprzętu, jeśli Adobe i Zoner go jeszcze nie wspiera. W Twoim przypadku nie będzie to problem.

AD 4 W module RAW Zonera otwarcie plików odbywa się w dwojaki sposób, który w każdym przypadku ma swoje konsekwencje:

-pierwszy pokazany tutaj https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1158414. Otworzenie pliku odbędzie się poprzez dcraw. Ponieważ wersja 15 i 17 wspiera Twój aparat, to bez orfa nie znam przyczyny tego zafarbu. Gdybyś zechciał mi udostępnić ten obraz, to mógłbym się mu przyjrzeć,

-drugi pokazany tutaj https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1158407 przez piaseczka. Przy zaznaczeniu "Use Adobe DNG Converter to load RAW files" otworzenie pliku odbędzie się poprzez Adobe DNG Converter. Konsekwencją będzie otworzenie go wraz z właściwymi mu dla danego aparatu profilami. Pomijając domyślne wyostrzanie i odszumianie, to efekt będzie taki jak w programach Adobe.
    Ale niezbędne jest zainstalowanie Adobe DNG Converter-a. Jeśli to zrobisz na domyślnych ustawieniach, to ścieżka dostępu będzie widoczna tak jak u moich i piaseczka ustawieniach.
    I to powinno rozwiązać problem.