Strona 55 z 102 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 1020

Wątek: Pełne wersje oprogramowania za free

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Co do profili .dcp do Olympusów u mnie znajdują się na kompie (win7) w lokalizacji (uprzednio w Opcje folderów\Widok zaznaczyć: Pokaż ukryte pliki, foldery):
    C: \ Users (Użytkownicy) \ nazwa_użytkownika \ AppData \ Roaming \ Adobe \ CameraRaw \ CameraProfiles , a także w:
    C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra
    Mam jeszcze triala lightroom, ale w obu podanych przez Ciebie lokalizacjach niestety nie widzę tych folderów. "Olympus E-M10" na "C" też nie znalazł.
    Jeżeli owe .dcr nie zawierają korekt obiektywów to być może nie ma czym zawracać sobie głowy

---------- Post dodany o 22:47 ---------- Poprzedni post był o 22:45 ----------

Z moich obserwacji wynika, ze w ZPS korekcja obiektywów zachodzi dokładnie w taki sam sposób jak w programie Lightroom. Jest tylko warunek aby w Preferencjach Zonera zaznaczyć: Format RAW/Użyj Adobe Dng Convertera do załadowania plików RAW, Musi być też powyżej wskazana ścieżka do: Adobe DNG Converter.exe. Najlepiej oczywiście mieć zainstalowany najbardziej aktualny Adobe Dng Converter (8.7 teraz)
    W Zonerze jest może nawet o tyle lepiej, że tym zaznaczeniem wybieramy czy chcemy mieć korekcję obiektywu. W Lightroom jest zawsze (z tego co wiem) z automatu.
    Co do aberracji chromatycznych nie zauważyłem aby w ZPS zachodziła automatycznie ale są odpowiednie suwaki do jej korekcji.
    Tylko, że w lightroom na aberracje chromatyczne na 100% są poprawiane. Więc jeżeli korekcje w Zonerze zachodzą identycznie to CA też powinny być poprawione.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piaseczek Zobacz posta
    Tylko, że w lightroom na aberracje chromatyczne na 100% są poprawiane. Więc jeżeli korekcje w Zonerze zachodzą identycznie to CA też powinny być poprawione.
    Jeżeli masz Lightroom tak ustawionego (bo można), że po jego uruchomieniu masz tu zaznaczone: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	aberracje.jpg
Wyświetleń:	484
Rozmiar:	50,0 KB
ID:	138371 wtedy program będzie od razu usuwał aberracje (na swoich domyślnych ustawieniach - suwaki) podczas eksportu RAW-a. Osobiście nie mam tego domyślnie zaznaczonego gdyż nie zawsze zachodzi potrzeba usuwania aberracji. Po za tym wolę spróbować użyc tego próbnika, który tu się znajduje klikając na kolorze aberracji, często daje to lepszy efekt.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.01.15 o 00:34
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Po raz kolejny jest udostępniony do darmowego pobrania Sketch Drawer 2.0 - program do przerabiania zdjęć na coś w rodzaju szkiców.
    http://www.giveawayoftheday.com/sketch-drawer-2-0/ - promocja aktualna do jutra do 9 rano.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Co do warstw to tak chyba nie do końca jest jak w PS, PS Elements, Gimp, albo też nie znalazłem odpowiednich opcji. Na przykład brakuje opcji powiel warstwę, utwórz nową warstwę, maskę warstwy, aby odkryć z zdjęcia tylko fragmenty. (Odnoszę się do ZPS 15 PRO ale nie sadze aby w 16 były tu jakieś istotne różnice) Z drugiej strony dla amatora program bardzo fajny i pewnie spełni oczekiwania.
    Na szczególną, potrójną i osobliwą, prywatną prośbę andtora2, w pełnej niezgodzie na to co powyżej, przygotowałem to co poniżej.

Mniemam,że przyda się również wszystkim zainteresowanym obróbką w Zonerze. W Zonerze którego, jakość i prostata zarządzania zdjęciami jest rewelacyjna, przeglądanie zdjęć bardzo fajne, a wywołanie RAW-ów i ich dalsza edycja jest intuicyjna i elastyczna, z mnóstwem możliwości, łącznie z zapisywaniem ich profili i presetów oraz obróbki wsadowej. Jak "na program dla amatora" swoją ergonomią, elastycznością i elegancją bije na głowę, no właśnie... nazwijmy to: programy nie dla amatorów? Jakie tu jest kryterium, piszący nie określił. To prawda, że to nie jest PS, ale Lightroom też nim nie jest, a przywoływanie tutaj PS Elements jest kpiną z rozsądku.

Sekwencja czynności- część opisowa:
    1. Wywołujemy na ile umiemy RAW-a,
    2. Przechodzimy do Edytora - przycisk w prawym dolnym rogu,
    3. Kopiujemy i wklejamy "jedno na drugie" - Ctrl+A, Ctrl+C i Ctrl+V; nie dajemy się zwieść moim wygłupom pokazującym istnienie warstw i prostą kombinacją Ctrl+Z wracamy tam gdzie trzeba,
    4. Zatwierdzamy - Warstwa>Zastosuj Warstwę,
    5. Dowolnymi, przeznaczonymi do tego narzędziami tworzymy maskę, wydziwiając ile chcemy,
    6. Nie zrażając się, idziemy dzielnie dalej: Warstwa>Dodaj Filtr...; wybieramy co tam chcemy i w zależności od wiedzy, inteligencji oraz talentu, stosujemy w dowolnych układach i kombinacjach,
    7. Przyciskiem " Odwróć kolory" na belce warstw, podglądamy zmiany.

Sekwencja czynności - część obrazkowa:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1-2 Wywołujemy RAWia i do edytora.jpg
Wyświetleń:	345
Rozmiar:	379,0 KB
ID:	138441Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3 - Ctrl+A, Ctrl+C i Ctrl+V.jpg
Wyświetleń:	314
Rozmiar:	386,4 KB
ID:	138442Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4 - Warstwa-Zastosuj Warstwę.jpg
Wyświetleń:	325
Rozmiar:	379,5 KB
ID:	138443Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5 - Dowolnym, przeznaczonym do tego narzędziem tworzymy maskę.jpg
Wyświetleń:	326
Rozmiar:	399,7 KB
ID:	138444Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6 - Warstwa-Dodaj Filtr.jpg
Wyświetleń:	322
Rozmiar:	419,6 KB
ID:	138445Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6 +wybieramy co tam chcemy.jpg
Wyświetleń:	332
Rozmiar:	435,3 KB
ID:	138446Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	7 - Odwróć kolory.jpg
Wyświetleń:	316
Rozmiar:	463,1 KB
ID:	138447

Jaśniej nie potrafię. Młodzieńcza świeżość umysłu jak mgła poranna się rozwiała.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta

Sekwencja czynności- część opisowa:
    1. Wywołujemy na ile umiemy RAW-a,
    2. Przechodzimy do Edytora - przycisk w prawym dolnym rogu,
    3. Kopiujemy i wklejamy "jedno na drugie" - Ctrl+A, Ctrl+C i Ctrl+V; nie dajemy się zwieść moim wygłupom pokazującym istnienie warstw i prostą kombinacją Ctrl+Z wracamy tam gdzie trzeba,
    4. Zatwierdzamy - Warstwa>Zastosuj Warstwę,
    5. Dowolnymi, przeznaczonymi do tego narzędziami tworzymy maskę, wydziwiając ile chcemy,
    6. Nie zrażając się, idziemy dzielnie dalej: Warstwa>Dodaj Filtr...; wybieramy co tam chcemy i w zależności od wiedzy, inteligencji oraz talentu, stosujemy w dowolnych układach i kombinacjach,
    7. Przyciskiem " Odwróć kolory" na belce warstw, podglądamy zmiany.

Jaśniej nie potrafię. Młodzieńcza świeżość umysłu jak mgła poranna się rozwiała.
    U mnie przepis przestaje działać od punktu nr 4 włącznie. Chyba że mam jakąś inną wersję, albo problem jest z operatorem...
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Na szczególną, potrójną i osobliwą, prywatną prośbę andtora2, ....
    Prośba była jedna i dotyczyła abyś wstawił zrzut ekranu co jest w zakładce Warstwy w ZPS, pozostałe 2 priv to raczej krótka wymiana zdań. Bardzo dziękuje za włożony trud i wyjaśnienia.
    Przechodząc do meritum. Różnica pomiędzy zakładkami Warstwa w PSE i ZPS w (PS Elements jeszcze nie rozwinąłem wszystkich opcji)

Warstwy w Elements: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	warstwy PSE.jpg
Wyświetleń:	433
Rozmiar:	122,1 KB
ID:	138448

Warstwy w Zoner:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	warstwy w ZPS.jpg
Wyświetleń:	422
Rozmiar:	21,9 KB
ID:	138449

...przywoływanie tutaj PS Elements jest kpiną z rozsądku...
    Patrząc na obrazki powyżej powiedziałbym coś odwrotnego. W ZPS to jakaś namiastka warstw w porównaniu do Elements.
    Znowóż Elements ma skromne mozliwości w porównaniu z pełnym Photoshopem jeśli chodzi o warstwy.

Po p. 4 "Zatwierdzamy - Warstwa>Zastosuj Warstwę" i po zastosowaniu, efektów, dopasowań, obróbki (na tej górnej warstwie) w Zonerze
    nie można wybrać stopnia procentowego krycia warstw, nie można wybrać trybu mieszania warstw (te pola są nieaktywne) jak dla mnie to jest dyskwalifikując jako użycie warstw.

...W Zonerze którego, jakość i prostata zarządzania zdjęciami jest rewelacyjna...
    Wolałbym jednak prostotę czego zresztą nie neguję. Jednak warstwy to nie to. Mam spore wątpliwści czy pracowałeś na warstwach w PS.
    O samym programie juz napisałem, że dla amatora program bardzo fajny i pewnie spełni oczekiwania. Można też rozszerzyć jego możliwości dodając sporo dostępnych darmowych filtrów .8BF

Edit.
    p.3 "Kopiujemy i wklejamy "jedno na drugie" - Ctrl+A, Ctrl+C i Ctrl+V"
    w Elements (w PS też) do tego służy jeden skrót Ctrl+j (Warstwa przez kopiowanie)
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.01.15 o 23:03
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria
    W "PC FORMAT" 2/2015 umieszczono kurs GIMP-a (27 odcinków) w postaci pliku PDF.
    Moje wątki: Moje EKSZETY , jaclas - wątek 2
    OFFTOPY mile widziane

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    U mnie przepis przestaje działać od punktu nr 4 włącznie. Chyba że mam jakąś inną wersję, albo problem jest z operatorem...
    Mze mas inne ustawienia.U mnie jest np tu a nie na gorze jak u jckZałącznik 138458

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Po p. 4 "Zatwierdzamy - Warstwa>Zastosuj Warstwę" i po zastosowaniu, efektów, dopasowań, obróbki (na tej górnej warstwie) w Zonerze
    nie można wybrać stopnia procentowego krycia warstw, nie można wybrać trybu mieszania warstw (te pola są nieaktywne) jak dla mnie to jest dyskwalifikując jako użycie warstw.
    Jak coś jest nieaktywne to jakiś jest powód? Może trzeba pokombinować? A to na zrzucie to co to jest?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	War odp1.jpg
Wyświetleń:	311
Rozmiar:	410,6 KB
ID:	138459  

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Chyba że mam jakąś inną wersję, albo problem jest z operatorem...
    A jaką masz wersję?