Strona 7 z 32 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 319

Wątek: Małopolska dla wszystkich

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Wierchomla Wielka, za Piwniczną w stronę Żegiestowa, Muszyny.
    Kiedyś prawie koniec świata, zjeżdża się w lewo przy potoku kilka km za Piwniczną. Warto wjechać przejechać przez wieś rozciągającą się wzdłuż kaskad potoku o zapomnianej mi nazwie. Potem już lasy....
    A! , po drodze ogólnodostępne jedno z licznych źródeł gazowanej wody mineralnej . Zdrówko.
    Teraz za wsią ładny hotel, wyciąg narciarski i przepiękne lasy....Polecam..

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4020080.jpg
Wyświetleń:	233
Rozmiar:	250,3 KB
ID:	136906

Bardzo malownicza droga wzdłuż Popradu z widokiem na Słowację za Popradem (patrz zdjęcie poniżej).
    Zdjęcie w okolicy Żegiestowa... Drogi nie widać bo jest za moimi plecami.

Nazwa:	P5140049.jpg
Wyświetleń:	246
Rozmiar:	261,4 KB
ID:	136907

W Popradzie pono żyją 1,5m Głowacice ! Sam widziałem jedną złowioną ponad 90cm.
    Dla niewtajemniczonych Głowacica, ryba łososiowata, Hucho chuho Salmonidae Największa złowiona mierzyła 183cm i ważyła 60kg... Nazywana Łososiem Dunaju, gdyż z dorzecza Dunaju pochodzi. W Polsce występowała tylko w Czarnej Orawie (dopływ Wagu) Zaaklimatyzowana przed lat w Popradzie, Dunajcu, Sanie, Rabie, Skawie, Sole i innych rzekach podgórskich.. Populacja Głowacicy nie jest duża, ryba jest samotnikiem, broniącym swego terytorium....
    Głowacica na wędce to nigdy nieziszczone marzenie wędkarzy.. Choć można ją łowić poza oczywiście okresami ochronnymi i wybranymi metodami....
    Ostatnio edytowane przez Krakman ; 4.12.14 o 20:48
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Nie będę mówił, że Krzyśkowe zdjęcia mi się podobają On to wie
    Ja zapodam zdjęcie Wysowej - panorama robiona z góry Jawor. Nie powiem gdzie jest Wysowa bo to tajne

Nazwa:	wys3.jpg
Wyświetleń:	244
Rozmiar:	429,5 KB
ID:	136929
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Wysowa się najdalej wysowa na połednie.

Dzięki za komentarz bez komentarza.
    A jak o rybie ładnie napisałem..
    Czy ktoś wie z czego się składa ryba...?
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    A jak o rybie ładnie napisałem..
    Czy ktoś wie z czego się składa ryba...?
    Z tego co pamiętam, to ta riba, to chyba z Cicy i przytwierdzonej do niej Głowy
    Kilka lat temu udało mi się złapać kilka na dunajcu w Swiniarsku. Paskudna z wyglądu, ale smaczna
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Krakman, bardzo mi się spodobała fotka z sągami drewna, choinkami i kłąbkami mgły w tle. Przypominam sobie, że kiedyś identyczny prawie widok mi się nadarzył w dolince jakiegoś dopływu Popradu wzdłuż granicy ze Słowacją (kilka km od Muszyny). Zrobiłem parę fotek, by zdokumentować miejsce, ale to nie to. Twoje zdjęcie ma pomysł, kompozycję, klimat, mgielne światło, smukłość choinek, lekkość mgieł, ciążenie drewien ku ziemi, obróbkę nadająca mu wyrazistość.
    Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 5.12.14 o 12:59

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Z tego co pamiętam, to ta riba, to chyba z Cicy i przytwierdzonej do niej Głowy
    Kilka lat temu udało mi się złapać kilka na dunajcu w Swiniarsku. Paskudna z wyglądu, ale smaczna
    Złowić Głowacicę to prawie taka sztuka jak złowić Bolenia..
    Może pomyliłeś z inną rybą...?
    Zwłaszcza, że jak przystało na rybę łososiowatą wcale nie jest taka wstrętna:
    Wyróżnia się tylko zgodnie z nazwą sporą głową...

Nazwa:	glowacica.jpg
Wyświetleń:	216
Rozmiar:	118,7 KB
ID:	136935
    A co do wcześniejszego postu.. Ryba składa się z : z głowy, ogona i... części łączącej.
    Choć podobno właśnie Głowacica jest wyjątkiem i składa się tylko z dwóch części: głowy i cicy właśnie...
    Tyle starzy wędkarze.

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Krakman, bardzo mi się spodobała fotka z sągami drewna, choinkami i kłąbkami mgły w tle. Przypominam sobie, że kiedyś identyczny prawie widok mi się nadarzył w dolince jakiegoś dopływu Popradu wzdłuż granicy ze Słowacją (kilka km od Muszyny). Zrobiłem parę fotek, by zdokumentować miejsce, ale to nie to. Twoje zdjęcie ma pomysł, kompozycję, klimat, mgielne światło, smukłość choinek, lekkość mgieł, ciążenie drewien ku ziemi, obróbkę nadająca mu wyrazistość.
    Pzdr, TJ
    Bardzo dziękuję za "krytykę" Miły akcent na rozpoczęcie dnia

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria
    Krzyśku, nie pomyliłem, zwłaszcza, że wędkowałem tam kilka lat z "tubylcami". Ten ze zdjęcia to dość mały osobnik, kilkukilowe już nie sa takie sympatyczne . Kilkaset metrów od dunajca, w świniarsku mieszka mój szfagier, też zapalony wędkarz i nie raz, nie dwa łapaliśmy bolenia, ale w krzyżu

ps. pierwszy raz w życiu jadłem tam ryby z beczki z kapustą
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Krzyśku, nie pomyliłem, zwłaszcza, że wędkowałem tam kilka lat z "tubylcami". Ten ze zdjęcia to dość mały osobnik, kilkukilowe już nie sa takie sympatyczne . Kilkaset metrów od dunajca, w świniarsku mieszka mój szfagier, też zapalony wędkarz i nie raz, nie dwa łapaliśmy bolenia, ale w krzyżu

ps. pierwszy raz w życiu jadłem tam ryby z beczki z kapustą
    Nie przeczę. Prawda jest taka , że "miejscowi" wiedzą co gdzie i jak złowić.. Byle tylko nie kłusole...

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria
    Niestety, jest ich tam trochę, już nie tyle co z 10 lat temu, ale jeszcze są. I to pomimo dość częstych patroli. Kilka razy widziałem jak na "kosę" potrafili w kwadrans nałapać reklamówkę ryb. Że o sieci w nocy nie wspomnę, Szkoda gadać.

Uprawnienia umieszczania postów