Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 129

Wątek: Dlaczego nie powinienieś/nie powinnaś używać trybu AUTO

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Odp: Dlaczego nie powinienieś/nie powinnaś używać trybu AUTO

instrukszjon do e-m10 powiada Wam:

Przesunięcie programu (Ps)
    W trybach P i ART można wybrać różne kombinacje wartości przysłony i czasu otwarcia migawki bez zmieniania ekspozycji. Aby ustawić przesunięcie programu, obracaj pokrętło do momentu, gdy obok trybu fotografowania zostanie wyświetlony symbol „s”. Aby anulować przesunięcie programu, obracaj pokrętło do momentu, gdy symbol „s” przestanie być wyświetlany.

Mieszka w
    łódzkie
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

tak, ale zmieniamy jednocześnie migawkę i czas, a ja pytałem czy np jak w Pentaxie, w tym programie można zmienić osobno czas i osobno wartość przysłony
    ale okazuje się że nie

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Kacpero_1 Zobacz posta
    tak, ale zmieniamy jednocześnie migawkę i czas, a ja pytałem czy np jak w Pentaxie, w tym programie można zmienić osobno czas i osobno wartość przysłony
    ale okazuje się że nie
    Zaryzykuję twierdzenie, że w Pentaxie jest gorzej w takim razie. Od niezależnej zmiany przysłony i czasu jest tryb M. Czym się różni w takim razie w Pentaxie tryb P od M ?
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Zaryzykuję twierdzenie, że w Pentaxie jest gorzej w takim razie. Od niezależnej zmiany przysłony i czasu jest tryb M. Czym się różni w takim razie w Pentaxie tryb P od M ?
    Przypuszczam, ale tylko przypuszczam, że zmienia ISO
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

ale w E-M10 też można ustawić autoISO zarówno w P jak i w M

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    ale w E-M10 też można ustawić autoISO zarówno w P jak i w M
    Ale ja pisałem o Pentaxie.
    andtor napisał i słusznie - że nie widzi różnicy jeśli w trybie P można jednym kółkiem zmieniać przysłonę a drugim czas... i w trybie M - identycznie. No więc te tryby czymś muszą się różnić. Wychodzę z założenia, że inżynierowie z Pentaxa to raczej ludzie co mają dobrze poukładane w głowie.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Nie o to mi chodzi. Wiadomo że w trybie P można stosować przesunięcie czasu ORAZ przesłony (stałe naświetlenie), nie w tym rzecz.

Przykład : klikam do połowy, ustala się ekspozycja i w EM10 kółkiem mogę zmienić przesłonę (a do niej zmienia się czas by zachować ekspozycję).
    Ale kolejne zdjęcie jest już liczone dla przesuniętej przesłony Ps (nie stałej co prawda, ale stale przesuniętej np o dwie działki, bo o tyle np przesunąłem zwiększając liczbę przesłony) = tryb P zmienia się w Ps. W praktyce zdjęć we wnętrzach to jednak stałej bo z automatu dobiera mi najmniejszą przesłonę 1.8.

Aby znowu wejść w czysty tryb P trzeba wrócić z Ps do P (pamiętając w którą stronę przesunąłem) albo najszybciej zmienić na inny i wrócić kółkiem po lewej ręce a to nieporęczne.

Wobec tego mam ustawione jak pisałem przesunięcie doświetlenia lampą, ale praktycznie korzystam z tego trybu P tylko sporadycznie w pomieszczeniach.
    Bo skoro wiem że chcę konkretną przesłonę to wchodzę w A.

Byłoby fajnie gdyby w P drugim kółkiem można było przeskoczyć na przesunięcie czasu, i do niego była dobierana przesłona, ale tak nie jest.
    Była by to możliwość szybkiego przechodzenia między nazwijmy to "pseudo-A i pseudo-S" i to byłoby fajne: pomiar automatyczny + szybka korekta tego czego chcę i o ile chcę. Ale warunek taki że drugi pomiar to od nowa czysty P, bo Ps jest mi zbędne.
    Szczerze to nie wiem do czego mi taki tryb Ps, musiałbym genialnie znać aparat żeby wiedzieć o ile mam korygować jego automatykę.
    To ja już wolę M z autoISO = narzucam warunki brzegowe a aparat robi co może żeby było dobrze naświetlone.

Mam nadzieję że to co napisałem jest w miarę klarowne, jeśli nie to sorry za zamieszanie.
    Ostatnio edytowane przez GoBo ; 9.10.14 o 13:32
    Polecam się

Mieszka w
    łódzkie
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta

no tym że w P (Hyper Program) reszte parametrów których nie ustawimy jest ustawiana automatycznie,
    jednym przyciskiem zmieniamy przysłonę, drugim czas a aparat i tak zadba o prawidłową ekspozycję

inną ciekawostką związaną z automatyką jest Sv, gdzie pokrętłem zmieniamy wartość ISO, a aparat sam dobiera parametry przysłony i czasu
    Ostatnio edytowane przez Kacpero_1 ; 9.10.14 o 13:44

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez GoBo Zobacz posta
    Nie o to mi chodzi. Wiadomo że w trybie P można stosować przesunięcie czasu ORAZ przesłony (stałe naświetlenie), nie w tym rzecz.

Przykład : klikam do połowy, ustala się ekspozycja i w EM10 kółkiem mogę zmienić przesłonę (a do niej zmienia się czas by zachować ekspozycję).
    Ale kolejne zdjęcie jest już liczone dla przesuniętej przesłony Ps (nie stałej co prawda, ale stale przesuniętej np o dwie działki, bo o tyle np przesunąłem zwiększając liczbę przesłony) = tryb P zmienia się w Ps. W praktyce zdjęć we wnętrzach to jednak stałej bo z automatu dobiera mi najmniejszą przesłonę 1.8.

Aby znowu wejść w czysty tryb P trzeba wrócić z Ps do P (pamiętając w którą stronę przesunąłem) albo najszybciej zmienić na inny i wrócić kółkiem po lewej ręce a to nieporęczne.

Wobec tego mam ustawione jak pisałem przesunięcie doświetlenia lampą, ale praktycznie korzystam z tego trybu P tylko sporadycznie w pomieszczeniach.
    Bo skoro wiem że chcę konkretną przesłonę to wchodzę w A.

Byłoby fajnie gdyby w P drugim kółkiem można było przeskoczyć na przesunięcie czasu, i do niego była dobierana przesłona, ale tak nie jest.
    Była by to możliwość szybkiego przechodzenia między nazwijmy to "pseudo-A i pseudo-S" i to byłoby fajne: pomiar automatyczny + szybka korekta tego czego chcę i o ile chcę. Ale warunek taki że drugi pomiar to od nowa czysty P, bo Ps jest mi zbędne.
    Szczerze to nie wiem do czego mi taki tryb Ps, musiałbym genialnie znać aparat żeby wiedzieć o ile mam korygować jego automatykę.
    To ja już wolę M z autoISO = narzucam warunki brzegowe a aparat robi co może żeby było dobrze naświetlone.

Mam nadzieję że to co napisałem jest w miarę klarowne, jeśli nie to sorry za zamieszanie.
    Jest w miarę klarowne W panasie G1 tryb P działa podobnie. Można zmienić przysłonę i czas jest do niej dobierany automatycznie. Tylko to dzieje się wtedy gdy ISO jest ustawione na określoną wartość. Przy auto ISO najpierw jest korygowane iso. Gdy zabraknie wartości iso aby ekspozycja była prawidłowa dopiero wtedy zmienia się czas.
    Tym samym kółkiem (w G1) od zmiany przysłony (po jego naciśnięciu) można korygować ekspozycję (+/- 3EV) I podobnie przy ISO ustawionym na sztywno korygowany jest czas. Przy auto ISO najpierw wartość ISO.

Cytat Zamieszczone przez Kacpero_1 Zobacz posta
    ...jednym przyciskiem zmieniamy przysłonę, drugim czas a aparat i tak zadba o prawidłową ekspozycję
    Ale to ma chyba miejsce tylko wtedy gdy jest ustawione autoISO? Przy iso na stałą wartość, podejrzewam, że zmieniając przysłonę zmienia się czas i odwrotnie.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 9.10.14 o 14:59
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Ostatnio jeden z forumowych kolegów zdefiniował tryby, więc zacytuję, bo może się innym przydać:

P - profesjonalny
    A - amator
    S - starszy amator
    M - młodszy amator

ja to nawet nie wiem kim jestem bo na pokrętle trybu wszystkie ikonki mi się wytarły i nie wiem jak robię zdjęcia... na oko ?
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA