Ostatnio edytowane przez helmuth ; 1.09.14 o 14:23
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 1.09.14 o 14:25
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Podziękował za odpowiedźU mnie (Windows7) niestety przy pliku .jpg to pole mam też nieaktywne.
Edit
CofamWczytałem plik jpg bez EXIF
. Rzeczywiście wtedy jest to pole aktywne.
Dobre pytanie. Odpowiedział chyba dobrze Bodzip, pełna obsługa EXIF będzie w wersji Gimp 2.10
Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.09.14 o 14:35
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Odpowiedź jest tu: https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1123032
i nie jest to kwestia tylko samego GIMP-a, ale też innych programów, z których wcześniej tego TIFF-a uzyskałeś.
The question is, who cares?
Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.09.14 o 14:43
Tym niemnij proszę o exif-owy elementarz...
Raz a dobrze dla zaintreresoanych i potomnych.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Zagadka zamiast odpowiedzi
Gimp nie potrafi odczytać EXIF-a, z którymi radzą sobie inne programy albo ja nie potrafię go do tego nakłonić
Wracając do tematu, dla mnie w EXIF-ie ważne są tylko informacje o sprzęcie i ustawieniach aparatu, no może jeszcze data wykonania zdjęcia.
Reszta informacji jest dla mnie niezrozumiała lub niepotrzebna. Nie bardzo wiem, do czego mogłyby mi być przydatne.
Teraz dopiero sprawdziłem tak jak napisałeś. Chyba tym razem nic nie pomyliłem. Wczytywałem chyba z 10 plików tif, które posiadają EXIF. U mnie w właściwościach pliku zawsze były dane:
Pomimo, ze są te dane (nawet więcej niż przy pliku .jpg) pole przy eksporcie: Zapisanie danych EXIF (w przypadku tifa) jest nieaktywne
No, i czy ja się wreszcie dowiem co poza:
Jest w tym exif i na co mi to?Kod:Przysłoną, czasem naświetlania, zakresem ogniskowych, balansem bieli, paletą kolorów, modelem aparatu, softem użytym do edycji, orientacją kadru, rodzajem kompresji, rozdzielczością, pomiarem światła, korekcją ekspozycji, datą wykonania, danymi gps
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|