dokładnie tak jak nyny pisze, księgowi liczą na wystąpienie efektu Veblena
dokładnie tak jak nyny pisze, księgowi liczą na wystąpienie efektu Veblena
Żadnej kary nie dostałem ale po prostu w czerwcu mam robić ślub znajomym i rozglądałem się za jakąś fajną, nową stałką...po zobaczeniu w teście na optycznych i zobaczeniu wtedy ceny detalicznej 2399 ucieszyłem się, bo pomyślałem ,że szkło musiało od tego czasu już potanieć a przy okazji jestem w OJno i się trochę za szybko ucieszyłem...
Jedni się smucą, inni się cieszą, samo życie, ja nabyłem 12mm za ok. 2500 i jest mi niezwykle miło, że będę mógł go zbyć za niewiele niższą cenę dokonując tym samym wymiany na 17/1.8. Nie stać mnie na obydwa, a 12mm używam dosyć okazjonalnie więc decyzja zapadła.
Oczywiście jest w tym myśleniu pewna naiwność, 17/1.8 też ma już wyższą cenę, niż gdyby to było w pamiętnym końcu 2011 r![]()
Fuji X
Nie lubię takiego gadania. Ot marketing, that's all.
Też nie lubię, jak ktoś gada, taki kawałek plastiku, a taki drogi. W przypadku osłonek słonecznych ma w pełni rację, ale w przypadku bardziej zaawansowanych obiektywów, to się nie płaci za faktyczny koszt produkcji, bo on może żeczywiście wychodzić 1/10 kosztu sprzedaży, ale za patenty. Nie wiem dlaczego w Polsce ludzie nie mogą pojąć, że najdroższą częścią w produkcji czegokolwiek jest wiedza.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Wiedza, patenty, nowatorskie rozwiązania... Masz rację - należy to doceniać... ale są sytuacje gdy i wiedza i patenty i nowatorskie rozwiązania zaczynają być tylko sztuką dla sztuki... tylko dodatkiem do marketingowego słowotoku...
Nie będę narzekał - dwunastka jest bardzo fajna - mała, zgrabna i jasna... mam nadzieje że uda mi się ją kiedyś potestowaćale czy zdecyduję się potem na zakup? tu nie mam takiej pewności... trochę zamieszał mi w głowie test panasonicowego 12-35/2,8 niby trochę ciemniej i gabaryty większe ale funkcjonalności dobrego zooma nie da się nie doceniać a jego jakość optyczna pozytywnie zaskakuje... może więc warto tego tysiaka dołożyć?
A może w drugą stronę? od jakiegoś czasu korci mnie mnie zakup któregoś z "bieda-FF" a tam z ogniskowymi 24 mm nie ma problemu - do wyboru, do koloru i w dobrych cenach... więc znów sens zakupu 12stki jest wątpliwy...
Oczywiście - cena czyni cuda - gdyby była w okolicach 1500 zł to pewnie bym nie marudził tylko poszedł do sklepu i kupił...
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Przepraszam, że tutaj wsadzam swoje 12 groszy ale czy nikt z Was nie chce pozbyć się swojej 12/2? Z chęcią przygarnęA tak w ogóle to może więcej sampli by koledzy powrzucali?
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Sample - przy okazji gostek na swojej (zalinkowanej) stronie ma fajny poradnik o kompozycji.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
na 43rumors twierdzą że 12mm black zgubi przydomek limited i stanieje![]()