Jak działa AF? Z czym można porównać jeśli chodzi o szybkość ??
Jak działa AF? Z czym można porównać jeśli chodzi o szybkość ??
pozdrawiam Krzysiek
Ciężko mi porównywać AF do czegoś z m43, bo mam tylko jeszcze Leice 25/1.4.
Jak dla mnie chodzi dobrze i szybko. Nie mam żadnych zastrzeżeń do pracy tego szkła z GX1.
Bardzo zgrabne szkiełko i pewnie będzie sporo pytań o wybór czy 17/1.8 czy 15/1.7.
Rany ale się tych stałek w MFT się narobiło. Pamiętam jak lata temu na cyberfoto (czasy początków 4/3) narzekania było co niemiara, że u Olympusa tylko zoomy a stałek brak. A tu proszę MFT i ile stałek? w miarę uniwersalny zakres powiedzmy w przedziale 28-60mm i jest 14/2.5, 15/1.7, 15/8, 17/1.8, 17/2.8, 19/2.8, 20/1.7, 25/1.4, 25/1.8. E nie jednak lipa nie ma 16mm czyli jednak Olympus nie ma przyszłości
Swoją drogą szkło za wielką wodą ma przyzwoitą cenę niecałych 600$. Do tego jest 25/1.4 który też Leica. No i szkoda tylko że trzeci w zestawie jest spooooro droższy Panasonic Leica DG Nocticron 42.5mm f/1.2. Ale trójka bardzo ciekawa.
Acha i co złego to nie ja...
----
moje zdjęcia
Pisalem Ci juz w innym miejscu w sieci ze mnie do m43 przyciągnęły te wlasnie szkla. Na 42.5 nawet sie nie zasadzam bo nie jest i raczej nie będzie to mój jedyny system. Tak jak pisałeś, nowa pietnastka w cenie ponizej 600$ ( z podatkiem prawie 650) 25/1.4 kupilem używaną za 400$ dobtego GX1z wizjerem za niecałe 300$ i mam idealny jak dla mnie zestaw spacerowy, do zabrania na codzien do pracy czy jako cyfrowy dodatek do analogu. Po kilku wypadach z pietnastka, zaczalem sie nawet zastanawiac czy potrzebuje 25mm.
powiem Ci, tyle niezrozumiałych decyzji ile w ostatnich latach widziałem na rynku foto, że uznałem, że nie sposób rozstrzygnąć czy też zgłębić logiki jakimi posługują się firmy na tym rynku. Co Olka faktem jest że stałek 4/3 za wiele nie było.
Natomiast faktycznie teraz wybór stałek w zakresie 28-50mm dla małego obrazka w MTF jest na prawdę spory. Chociaż ja na przykład ni eobraziłbym się na 14/2.0 od Olympusa. 1. że nie do końca podobna mi się stylistyka Panasonica. 2. miałem kiedyś przepiękną stałeczkę Elcara ze światłem 2.0 i chciałbym mieć coś w tym stylu znów. I właśnie w tym miejscu pojawia się 15/1.7 ciut węziej, ciut jaśniej no i amerykańśka cena jest na prawdę niezła, biorąc pod uwagę, że to cena za nowość czyli (oby) z czasem będzie niższa.
---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post był o 22:12 ----------
to prawda, jedyny problem to ograniczenia budżetowe.
Ja tam nie narzekam, wybór jest duży i ceny są zróżnicowane. Więc każdy znajdzie coś dla siebie. Liczę że Sigma majaca trzy bardzo fajne szkłą wypuści coś z zakresu 12-15mm jak dla mnie może być i 2.8 choć wolałbym 2.0 byle cena była jak dotychczas.
Sigma to takie MFT stałkowe entry level.
----
moje zdjęcia
Recenzja Panasonic Leica 15mm f/1.7 DG Summilux
----
moje zdjęcia
Optyczne pstryknęły jakieś fotki .... http://www.optyczne.pl//?news=7242
Ładnie się komponuje z E-P5 http://camerasize.com/compact/#459.383,459.415,ha,t
E-P5 z czarnym 17mm/1.8 wygląda o wiele lepiej. Dałbym remis vs. Leica.
Jakbym nie miał 17mm/1.8 to miałbym orzech do zgryzienia co kupić ...
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 25.07.14 o 16:45
Jakby tak ten pierścień przysłon działał z Olkami, to byłoby fajnie.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA