Zobacz wyniki ankiety: Jakiego używasz monitora do obróbki swoich zdjęć?

Głosujących
214. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Laptop bez dodatkowego monitora

56 26,17%
  • Laptop lub komputer stacjonarny z jakimśtam monitorem

76 35,51%
  • Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem amatorem

64 29,91%
  • Komputer z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem profesjonalistą

27 12,62%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 32 z 34 PierwszyPierwszy ... 223031323334 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 332

Wątek: Jaki monitor do obróbki zdjęć

| OlyJedi Awatar maver1ck
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Jaki monitor do obróbki zdjęć

Cytat Zamieszczone przez KoValus Zobacz posta
    Dzięki za całe porównanie i testy. Wychodzi na to, że faktycznie można coś wybrać, choć osobiście wolałbym najpierw pomacać i sprawdzić, czy nie trafi się bubel.
    Spróbuj zapytać o:
    - ilość godzin wyświeconych
    - czy monitor był kalibrowany kiedykolwiek (z reguły tak bo używany jest w profesjonalnych studiach)
    - jeżeli tak to o wynik ostatniej kalibracji
    - oczywiście o ogólny stan
    - oryginalne zdjęcia monitora

Moim zdaniem można polować spokojnie na wszystko z tej listy tylko z reguły Eizo jest droższe (pewnie dlatego, że jest bardziej znane)
    I nie wiem jak z kalibracją.

M.

---------- Post dodany o 19:22 ---------- Poprzedni post był o 19:11 ----------

Cytat Zamieszczone przez robert1088 Zobacz posta
    Kwestia wyboru używany czy nowy .
    Nowy monitor z miarę dobrą matrycą możesz wyrwać za 1500 zł (ja bym więcej nie dał ) chyba ,że jesteś pro albo masz ciśnienie na sprzęt .
    Jakieś przykłady ? Bo sama matryca to nie wszystko.

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria

Ja mam Eizo 2331 myślę, że daje radę .
    Kalibrowałem go spyder-4 i jestem jak na amatora zadowolony .

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Co jest tak rewelacyjnego w Eizo?Ktoś speszli produkuje doń matryce,albo ten Spider coś robi?

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria

Po prostu Eizo dobrze dopracowało technologię wykonania monitorów do zastosowań wymagajacych wiernego oddania kolorów - i nie chodzi tu tylko o same matryce, ale i o elektronikę z nimi współpracującą. W efekcie opanowało znaczną część rynku monitorów do zastosowań graficznych i wraz z firmą NEC kontroluje chyba większość tego rynku.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Jednak uwazam,ze Quato lepiej pokazuje obraz jak Eizo.Chodzi mi o fotografie i grafike.Ale tez i cena jest wyzsza.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria

I firma jednak bardziej niszowa - co prawdopodobnie ma silny związek z ceną.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Jednak uwazam,ze Quato lepiej pokazuje obraz jak Eizo.Chodzi mi o fotografie i grafike.Ale tez i cena jest wyzsza.
    Obstawiam, że to wszystko zależy od modelu.
    Bo ciężko Ci będzie pokazać, że każdy Quato jest lepszy od Eizo

---------- Post dodany o 08:44 ---------- Poprzedni post był o 08:43 ----------

Cytat Zamieszczone przez robert1088 Zobacz posta
    Ja mam Eizo 2331 myślę, że daje radę .
    Kalibrowałem go spyder-4 i jestem jak na amatora zadowolony .
    Tylko wiesz, że taka kalibracja to trochę oszustwo ?

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    Kalibrowane dzisiaj na potrzebę tego postu na 70cd/m2 (na takiej jasności pracuje),
    Zastanawia mnie dlaczego ustawiasz tak niską jasność (typowo ustawiane wartości to 120-140cd/m2) - czyżbyś pracował w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu?

---------- Post dodany o 09:59 ---------- Poprzedni post był o 09:33 ----------

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    Obstawiam, że to wszystko zależy od modelu.
    Bo ciężko Ci będzie pokazać, że każdy Quato jest lepszy od Eizo
    Fakt - należy zawsze porównywać sprzęt tej samej klasy dedykowany do podobnych zastosowań. Nie znam oferty Quato, natomiast Eizo oferuje monitory bardzo różne - od stosunkowo tanich domowych serii Foris, poprzez ogólnego stosowania (Flexscan), przemysłowe (DuraVision) aż do specjallizowanych graficznych ColorEdge i medycznych RadiForce. I nawet nie zawsze cena musi przekladać się na dobre oddanie kolorów - trzeba sprawdzać, do czego dany monitor jest przeznaczony. Wierność oddania kolorów ma krytyczne znaczenie w przypadku monitorów graficznych i medycznych (ale np. bardzo drogie monitory przeznaczone do oceny zdjęć rentgenowskich są... monochromatyczne), a np. w przypadku monitorów przemysłowych (Eizo DuraVision) czy do kontroli ruchu lotniczego (Eizo Raptor) ważniejsze niż idealne oddanie kolorów bywają inne cechy.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Zastanawia mnie dlaczego ustawiasz tak niską jasność (typowo ustawiane wartości to 120-140cd/m2) - czyżbyś pracował w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu?
    Nie. Pracuje w normalnie oświetlonym pomieszczeniu. Z reguły przy świetle dziennym. Wieczorami przy dodatkowej lampce.
    Dla mnie taka jasność jest optymalna i doszedłem do niej metodą prób i błędów. (zaczynając rzeczywiście od 120cd/m2)
    Po prostu przy rozproszonym oświetleniu dziennym taki monitor nie świeci po oczach (ma podobną jasność jak kartka papieru).

Próbowałem jeszcze niższych wartości ale monitor je osiąga przez cięcie matrycą co istotnie zmniejsza kontrast.
    (przy zmniejszeniu jasności nie zmienia się poziom czerni)

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta

---------- Post dodany o 09:59 ---------- Poprzedni post był o 09:33 ----------

Fakt - należy zawsze porównywać sprzęt tej samej klasy dedykowany do podobnych zastosowań. Nie znam oferty Quato, natomiast Eizo oferuje monitory bardzo różne - od stosunkowo tanich domowych serii Foris, poprzez ogólnego stosowania (Flexscan), przemysłowe (DuraVision) aż do specjallizowanych graficznych ColorEdge i medycznych RadiForce. I nawet nie zawsze cena musi przekladać się na dobre oddanie kolorów - trzeba sprawdzać, do czego dany monitor jest przeznaczony. Wierność oddania kolorów ma krytyczne znaczenie w przypadku monitorów graficznych i medycznych (ale np. bardzo drogie monitory przeznaczone do oceny zdjęć rentgenowskich są... monochromatyczne), a np. w przypadku monitorów przemysłowych (Eizo DuraVision) czy do kontroli ruchu lotniczego (Eizo Raptor) ważniejsze niż idealne oddanie kolorów bywają inne cechy.
    Zgadza się. Tylko z reguły większość osób na tym forum ma podobną potrzebę - obróbka zdjęć.
    Więc głównym argumentem jest kasa.
    I próbuje tutaj doradzić co kupić mając np. wspomniane 1000 zł.

M.

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria

maver1ck wytłumacz mi to oszustwo .
    Ja odnoszę się do tego co widzę ,jeżeli oddaję zdjęcia do labu i jest w porządku to po co więcej kombinować .
    To samo odnosi się do tego jak widzę moje foto na obcym monitorze np. kolegi Janeczka , też było ok .