Laptop bez dodatkowego monitora
Laptop lub komputer stacjonarny z jakimśtam monitorem
Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem amatorem
Komputer z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem profesjonalistą
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Tani w sensie do 1000zł. Jeśli chodzi o kąty widzenia, to można sobie poradzić z tym pilnując, żeby patrzeć z tej samej pozycji, kolorów się niestety nie przeskoczy. Nad kalibratorem to nawet nie myślałem, ale czytałem gdzieś, że nie każdy monitor da się skalibrować.
dzięki i pozdrawiam![]()
Trzeba by się dowiedzieć ile mają godzin wyświeconych.
http://allegro.pl/listing/listing.ph...&search_scope=
Ja po kilku tysiącach (około 8tyś) godzin nadal mam dE około 1,5 dla 80cd/m2
I jeszcze szczegóły.
Monitory z półki średniej wyższej ale z możliwościa kalibracji sprzętowej. (to ogromna zaleta NECów)
Kalibrowane dzisiaj na potrzebę tego postu na 70cd/m2 (na takiej jasności pracuje), gamma 2,2 i punkt bieli D65 kalibratorem i1 Display Pro (czyli minimum sensownym dla monitorów szerokogamutowych)
Monitor 1 (NEC 2690 WUXi) - kupowany jako nowy w 2009 roku.
Monitor 2 (NEC 2690 WUXi) - kupowany jako używany w 2013 roku.
Jak widać używka jest w lepszym stanie niż nowy kupiony przeze mnie.
Moim zdaniem za taką cenę nic lepszego się nie dorwie.
Nie mówiąc już o tym, że kalibracja sprzętowa jest duuużo lepsza niż software'owa.
Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 25.06.14 o 11:57
A po jakich parametrach na tych screenach oceniasz lepszy / gorszy stan?
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Po mniejszym delta E i mniejszych rozbieżnościach między 'Target' a 'Calibrated'. Drugi monitor ma też głębszą czerń co przekłada się na większy kontrast. W sumie jak widać drugi monitor ma za sobą znacznie mniej godzin pracy - zresztą oba w sumie nie maja ich zbyt dużo.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
deltaE - im mniejsze, tym lepsze
poziom czerni - im mniejszy, tym głębsza czerń i wyższy kontrast
Mógłbym jeszcze podrzucić wyniki pomiaru jednorodności podświetlenia ale w obu monitorach są podobne (różnice względem środka poniżej 5%)
Ogólnie zmierzam do wniosku, że da się kupić dobrej jakości używane monitory w cenie około 1000 zł.
I nic nowego nawet się nie umywa.
A powyższe screeny to dowód na poparcie tej tezy.
PS. Jak ktoś chce poczytać o monitorach to jest bardzo dobre forum MVA
A tutaj wątek od którego należy zacząć.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
I mój ulubiony cytat:
"Poniżej 1 tys zł, brak propozycji, produkty monitoropodobne. Odpowiedniki "wędliny" z hipermarketu za 4,99 zł/kg i plastikowych obiektywów."
Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 25.06.14 o 15:32
Kwestia wyboru używany czy nowy .
Nowy monitor z miarę dobrą matrycą możesz wyrwać za 1500 zł (ja bym więcej nie dał ) chyba ,że jesteś pro albo masz ciśnienie na sprzęt .