Strona 193 z 415 PierwszyPierwszy ... 93143183191192193194195203243293 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.921 do 1.930 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Ja też mam tradycyjny i to bez sznurka. Z lustrzanki jestem przyzwyczajony, że się dekielek zdejmuje i do kieszeni Chętnie zakupiłbym ten automatyczny, ale 100 zł to jednak za drogo. A zakupiłbym go nie tyle z powodu, że mam problem z jego zdejmowaniem, ale dlatego, że trzeba go zdejmować przy każdym uruchomieniu aparatu. Szkoda że xz-2 nie ma opcji włączenia aparatu bez wysuwania obiektywu (np. w celu przejrzenia zdjęć itp.).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Jestem przyzwyczajony już do dekielka na sznurku dyndającego tam i z powrotem po używaniu przez 2 lata Lumixa LX3. Początkowo trochę wkurzało, ale z czasem przyzwyczaiłem się Dlatego w XZ-2 mi nic nie przeszkadza

Człowiek ma to do siebie, że potrafi się dostosować i przyzwyczaić

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

obiektyw się chyba nie wysuwa przy oglądaniu zdjęć jak się ustawi żeby się uruchamiał także po naciśnięciu play

Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Jeżeli wg Ciebie meritum jest dekielek.
    Meritum to jest odnoszenie się do sedna wypowiedzi, a nie robienie osobistych wycieczek odnośnie moich literówek, czy też wyciąganie wniosków na podstawie nie zrozumienia słowa pisanego.

A to, że skubany jesteś na akcesoriach, to Ty tak na serio masz o to pretensje do Olympusa.
    Przestań wyolbrzymiać problem do takiej rangi jakbym miał wytoczyć powództwo cywilne Olympus'owi.
    Stwierdziłem tylko fakt wyrażając swoje zdanie, nie odbiegłem przecież od tematu wątku. Widzę, że Twoją ambicją jest moderacja tego forum, a to nie jest chyba Twoją rolą...

wyciągasz wnioski na podstawie własnego widzi mi się
    Przeciwnie, na podstawie dedukcji, ale nie dziwi mnie, że tego nie zauważyłeś.

Dokładnie do tego zmierzam cały czas.
    Kolejna manipulacja...czy ja kiedykolwiek stwierdziłem, że korzystnie z osłony wpływa na jakość zdjęć? Wręcz przeciwnie, napisałem wyraźnie, że chodzi wyłącznie o komfort użytkowania aparatu.

Cytat Zamieszczone przez hasos Zobacz posta
    A zakupiłbym go nie tyle z powodu, że mam problem z jego zdejmowaniem, ale dlatego, że trzeba go zdejmować przy każdym uruchomieniu aparatu.
    Hasos był jakoś w stanie zrozumieć w czym tkwi problem, gdy wspomniałem o użyteczności sprzętu, ale do tego potrzeba
    odrobiny dobrej woli.

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Tu akurat Olympus pomyślał. Wystarczy wcisnąć i przytrzymać klawisz przeglądania zdjęć (Play).
    Skoro tak jest, to Olympus fajnie to wymyślił. Nie zmienia to jednak faktu, że przy robieniu zdjęć, za każdym razem trzeba zdejmować dekielek. Jest to szczególnie uciążliwe jeśli np. na wycieczce korzysta z aparatu cała rodzina. Jednych to może irytować, innych nie, mnie to przeszkadza i...tyle.

to raczej się nie dogadamy.
    Zgadza się, zachowujesz się infantylnie, tak więc z mojej strony koniec dyskusji z Tobą...Nie zamierzam polemizować z kimś, kto celowo szuka dziury w całym. Jeśli dalej zamierzasz pluć jadem i zaśmiecać wątek, to rób to bez mojego udziału.
    Ostatnio edytowane przez cointreau ; 29.05.14 o 08:58

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Ja też mam tradycyjny i to bez sznurka. Z lustrzanki jestem przyzwyczajony, że się dekielek zdejmuje i do kieszeni Chętnie zakupiłbym ten automatyczny, ale 100 zł to jednak za drogo. A zakupiłbym go nie tyle z powodu, że mam problem z jego zdejmowaniem, ale dlatego, że trzeba go zdejmować przy każdym uruchomieniu aparatu. Szkoda że xz-2 nie ma opcji włączenia aparatu bez wysuwania obiektywu (np. w celu przejrzenia zdjęć itp.).
    Ależ jest taka opcja, trzeba ją w menu zaaktywować i potem naciskając przycisk podglądu zdjęć uruchamiasz aparat tylko w trybie odtwarzania bez wysuwania obiektywu.

XZ-2 to naprawdę przemyślana konstrukcja
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

JA zakupiłbym go nie tyle z powodu, że mam problem z jego zdejmowaniem, ale dlatego, że trzeba go zdejmować przy każdym uruchomieniu aparatu. Szkoda że xz-2 nie ma opcji włączenia aparatu bez wysuwania obiektywu (np. w celu przejrzenia zdjęć itp.).
    Tu akurat Olympus pomyślał. Wystarczy wcisnąć i przytrzymać klawisz przeglądania zdjęć (Play). Wtedy obiektyw się nie wysuwa i można zdjęcia przejrzeć. Po takim uruchomieniu, ponowne naciśnięcie Play spowoduje wyłączenie aparatu. Z tego co wiem opcja jest domyślnie włączona, ale można ją dezaktywować.
    Instrukcja str. 57.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar tomasziolkowski
    Mieszka w
    między Pyrlandią a Cebulandią czyli płd.wielkopolska
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    A ciekawe jak trzyma bateria w xz-2 z założonym automatycznym dekielkiem? Bo przecie wysuwający się obiektyw musi użyć większej siły posuwisto zwrotnej I jak to się ma do oryginalnego dekielka na sznureczku, którego nieraz zapomni się zdjąć w chwilach uniesienia fotograficznego i dochodzi do jego wypchnięcia
    I tak źle, i tak nie dobrze
    No właśnie też się nad tym zastanawiałem. Czy zdjęcie dekielka przez włączenie aparatu i wysunięcie obiektywu nie skutkuje negatywnie na jego żywotność i luzy na pierścieniach? Pewnie tak. Lepiej chyba jednak zdjąć dekiel przed włączeniem aparatu.
    Dla ścisłości określę parametry: dekielek mam firmowy a sznureczka nie mam, chowam do kieszonki.

A odbiegając na chwilę od pojedynku dekielkowego doleję oliwy do ognia "bardzo innym ważnym mankamentem" XZ-2 który mnie na serio wkurzał po zakupie. A mianowicie - zrezygnowałem z paska na szyję z zamiarem zakupu paska nadgarstowego (czego już chyba nie zrobię - założyłem tylko bardzo mały delikatny pasek na nadgarstek). Po odpięciu paska strasznie klekotały i pukały o korpus spinki (chodzi mi o te uchwyty paska) i ściągnąłem je czym prędzej (a nie było łatwo). Chodzi o to że przy nagrywaniu filmów było słychać ciągle okrutne klekotanie. Była już wielokrotnie mowa o szumach przy nagrywaniu i buczącym silniczku i bzyczącym zoomie itd. ale to klekotanie uchwytów było dla mnie najgorsze.
    Teraz jest ok. Mój "odchudzony maluch" jest bardzo cichy.
    Więcej wad nie pamiętam,
    za wszystkie żałuję,
    obiecuję już nie marudzić.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez tomasziolkowski ; 29.05.14 o 09:14

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tomasziolkowski Zobacz posta
    No właśnie też się nad tym zastanawiałem. Czy zdjęcie dekielka przez włączenie aparatu i wysunięcie obiektywu nie skutkuje negatywnie na jego żywotność i luzy na pierścieniach? Pewnie tak. Lepiej chyba jednak zdjąć dekiel przed włączeniem aparatu.
    Dla ścisłości określę parametry: dekielek mam firmowy a sznureczka nie mam, chowam do kieszonki.
    Z doświadczenia mogę powiedzieć, że takie "zdejmowanie" dekla wpływa istotnie na baterię w przypadku, gdy dekielek nie jest przywiązany sznureczkiem. Po wysunięciu obiektywu, dekielek bardzo często spada na ziemię, bo nie zdążymy go złapać i wtedy trzeba się po niego schylić. Tracimy na to czas, a aparat jest włączony i prąd zużywa
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że takie "zdejmowanie" dekla wpływa istotnie na baterię w przypadku, gdy dekielek nie jest przywiązany sznureczkiem. Po wysunięciu obiektywu, dekielek bardzo często spada na ziemię, bo nie zdążymy go złapać i wtedy trzeba się po niego schylić. Tracimy na to czas, a aparat jest włączony i prąd zużywa
    I kto wie co nas czeka, gdy się w końcu schylimy!
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Tu akurat Olympus pomyślał. Wystarczy wcisnąć i przytrzymać klawisz przeglądania zdjęć (Play). Wtedy obiektyw się nie wysuwa i można zdjęcia przejrzeć. Po takim uruchomieniu, ponowne naciśnięcie Play spowoduje wyłączenie aparatu. Z tego co wiem opcja jest domyślnie włączona, ale można ją dezaktywować.
    Instrukcja str. 57.
    Właśnie sprawdzałem i właśnie tak xz-2 działa. No przyznam że nie wiedziałem tego.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów