Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: [Fotopolis] Olympus OM-D E-M10 - opinia Michała Barańskiego

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: [Fotopolis] Olympus OM-D E-M10 - opinia Michała Barańskiego

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Uwierz mi - wcale nie przesada. Tyle udało mi się zrobić zdjęć od pełnego naładowania do całkowitego rozładowania. Nie wiem, który to był cykl ładowania baterii - to też mogło mieć wpływ na wynik. Ponadto przez długie okresy aparat był włączony nawet jeśli nie robiłem zdjęcia - nie chciałem przeoczyć czegoś tylko dlatego, że sprzęt był w stanie uśpienia lub po prostu wyłączony.
    Pozdr
    Tym sposobem można baterię rozładować nie wykonując żadnego zdjęcia . Ilość zdjęć to nie najlepszy wskaźnik wydajności zasilania. Autor tekstu z Fotopolis pisze, że zrobił tylko 159 klatek, zastanawiająco mało. Pisze też, że stabilizacja była cały czas włączona, a część załączonych zdjęć jej nie wymagała. Każdy fotografuje własnym stylem, ja jak nie potrzebuję to wyłączam.
    Pytanie, na które chciałbym poznać odpowiedź - czy jakby zrobić test i równolegle w podobny sposób używać Pena to faktycznie wydajność zasilania E-M10 byłaby znacznie mniejsza? Ja Penem jestem w stanie zrobić dobrych kilkaset zdjęć. Zwykle jednak pod Fn mam wygaszenie LCD. Można tak zrobić w OM-D - żeby żaden z wyświetlaczy nie świecił?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Tym sposobem można baterię rozładować nie wykonując żadnego zdjęcia . Ilość zdjęć to nie najlepszy wskaźnik wydajności zasilania. Autor tekstu z Fotopolis pisze, że zrobił tylko 159 klatek, zastanawiająco mało. Pisze też, że stabilizacja była cały czas włączona, a część załączonych zdjęć jej nie wymagała. Każdy fotografuje własnym stylem, ja jak nie potrzebuję to wyłączam.
    Pytanie, na które chciałbym poznać odpowiedź - czy jakby zrobić test i równolegle w podobny sposób używać Pena to faktycznie wydajność zasilania E-M10 byłaby znacznie mniejsza? Ja Penem jestem w stanie zrobić dobrych kilkaset zdjęć. Zwykle jednak pod Fn mam wygaszenie LCD. Można tak zrobić w OM-D - żeby żaden z wyświetlaczy nie świecił?
    Wydaje mi się że nie można wygasic obu wyświetlaczy, ja przynajmniej nie potrafię. Ja też byłem zaskoczony, że tylko 159 klatek się zapisało. Z tym, że zapisywaly się jpegi i rawy jednocześnie. Te przerwy między zdjęciami były długie ale bez przesady. Bateria się rozladowala w ciągu kilku godzin używania aparatu. I rzeczywiście IBIS włączona non-stop
    Pozdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Nie ma takiego trybu w którym stabilizacja pracuje non stop. Jak sobie ją załączymy w menu (IS1 on) to albo ona pracuje tylko w momencie robienia zdjęcia (funkcja W połowie spust z IS=OFF), albo już w momencie naciśnięcia do połowy spustu (funkcja W połowie spust z IS=ON).

---------- Post dodany o 16:21 ---------- Poprzedni post był o 16:18 ----------

Co do baterii, jak pisałem, na starych BLSach 1 nie widzę różnicy pomiędzy e-m10 a e-pl5.

PS. też nie mam opcji edycji postu...
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Nie ma takiego trybu w którym stabilizacja pracuje non stop...
    Jest, tryb filmowania. Tak poważniej, jesteś tego pewny na 100%? Po co w takim razie ta opcja "W połowie spust z IS".
    Z tego co piszesz można by wysunąć wniosek, ze działa albo po wciśnięciu spustu migawki tylko do połowy albo tylko do końca (gdy opcja "W połowie spust z IS" jest na OFF)
    Wątpię czy stabilizacja zdąży zadziałać wciskając przycisk migawki momentalnie do końca, nawet AF może w takim przypadku nie zdążyć.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Jest, tryb filmowania. Tak poważniej, jesteś tego pewny na 100%? Po co w takim razie ta opcja "W połowie spust z IS".
    Z tego co piszesz można by wysunąć wniosek, ze działa albo po wciśnięciu spustu migawki tylko do połowy albo tylko do końca (gdy opcja "W połowie spust z IS" jest na OFF)
    Wątpię czy stabilizacja zdąży zadziałać wciskając przycisk migawki momentalnie do końca, nawet AF może w takim przypadku nie zdążyć.
    Masz rację, w trybie filmowym działa nawet przy nie naciśniętym spuście migawki.

Jesteś człowiekiem małej wiary widać Też wątpiłem, ale zrobiłem sobie test bez i z i zdąży zadziałać. To od razu widać i słychać kiedy stabilizacja działa. Gdyby działała cały czas, to pomijając zużycie baterii, łatwo by ją było uszkodzić. Wystarczyłby jakiś silny wstrząs aparatem, przecież chodząc nie wyłączamy aparatu na szyi.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Wydaje mi się że nie można wygasic obu wyświetlaczy, ja przynajmniej nie potrafię. Ja też byłem zaskoczony, że tylko 159 klatek się zapisało. Z tym, że zapisywaly się jpegi i rawy jednocześnie. Te przerwy między zdjęciami były długie ale bez przesady. Bateria się rozladowala w ciągu kilku godzin używania aparatu.
    Ups - na Fotopolis są Twoje spostrzeżenia? - sorki nie skojarzyłem z nickiem. W Penie pod Fn mogę sobie przypisać Backlit LCD i włączać/wyłączać ekran kiedy chcę, zachowując pełną gotowość aparatu. Lubię to. W OMD Backlit LCD odnosi się do ściemnienia ekranu po określonym czasie od wykonania ostatniej operacji i chyba faktycznie nie da się ręcznie wyłączyć LCD/EVF. Szkoda. Mogę się jednak mylić, nie mam aparatu pod ręką.

Co do baterii, jak pisałem, na starych BLSach 1 nie widzę różnicy pomiędzy e-m10 a e-pl5.
    Jakby pójść dalej i używać E-M10 przy priorytecie oszczędzania energii - nie korzystać z EZ, stabilizacji i używać wyłącznie EVF, to być może wynik byłby lepszy niż w Penie - przy używaniu LCD, o ile założenie, że EVF pobiera mniej energii jest słuszne.

---------- Post dodany o 17:10 ---------- Poprzedni post był o 17:05 ----------

Nie mam tego aparatu mogę jedynie podejrzewać, ze masz włączoną stabilizację jakby na stałe, dlatego trudno zauważyć moment jej działania. Czyli masz pewnie wybrane IS1 lub IS2 lub IS3.

Załącznik 116468
    Fajny byłby jeszcze jeden tryb stabilizacji - algorytm (najlepiej z korekcją), który ją włącza wg. zasady odwrotności ekwiwalentu ogniskowej. Stabilizacja pracowałaby kiedy potrzebna, a przy bezpiecznych czasach nie - w jakimś stopniu pozwoliłoby to oszczędzić energię.
    Facebook

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Wydaje mi się że nie można wygasic obu wyświetlaczy, ja przynajmniej nie potrafię.
    Obu???!
    czyli...?

Chodzi i LCD z tyłu i EVF?
    Jak wyłączymy oba, to ...jak zrobić foto? Przecież EVF jest do tego niezbędnie potrzebny

Natomiast duży LCD z tyłu aparatu można całkowicie wyłączyć - nie będzie podświetlony na ciemno, nie będzie wyświetlał zrobionych zdjęć, będzie całkowicie wyłączony.
    W tym celu należy wcisnąć i przytrzymać dłużej przycisk z prawej strony EVF - no ale pewnie to wszyscy wiedzą? Mowa o EM10

Mnie bateria z włączonym LCD, zmianami parametrów, podglądem, szybkim kasowaniem fotek starcza na ok 350 zdjęć - dopiero raz ładowałam, nie była rozładowana do zera. Wkurzające jest natomiast, że aparat nie pokazuje stanu procentowego naładowania.
    Teraz mam wyłączony na stałe LCD, co wydaje się optymalne z punktu widzenia baterii jak i samego fotografowania

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Jak wyłączymy oba, to ...jak zrobić foto?
    Spacerujemy, aparat włączony, wyświetlacze wyłączone. Pojawia się coś ciekawego - aparat do oka, przy jednoczesnym naciśnięciu Fn włączającym EVF i pstryk . Tak bym to widział.
    Facebook

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

No to chyba się da - LCD wyłączasz na stałe (patrz wyżej), a czas uśpienia ustawiasz minimalny - wtedy zarówno LCD jak i EVF są ciemne.
    O to chodzi?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

... Gdyby działała cały czas, to pomijając zużycie baterii, łatwo by ją było uszkodzić. Wystarczyłby jakiś silny wstrząs aparatem, przecież chodząc nie wyłączamy aparatu na szyi.
    Jakoś mnie nie przekonałeś W trakcie filmowania także może się trafić silniejszy wstrząs. Jakby z tego powodu miała się uszkodzić stabilizacja to serwis miałby sporo zajęcia. Ruchy matrycy (stabilizacja) są ograniczone i bardziej się nie "bujnie" moim zdaniem. W sumie to można dość łatwo sprawdzić podpinając jakiś "długi" obiektyw przynajmniej z 150mm i zaobserwować obraz w wizjerze przy włączonej i wyłączonej stabilizacji (oraz koniecznie "W połowie spust z IS" na OFF), czy jest różnica i byłoby wiadomo czy działa cały czas. Głowy nie dam ale tak sądzę
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg