Ostatnio edytowane przez dobas ; 25.03.14 o 13:02
TO szkło też mam i testuję od kilku dni. Głównie w domu, goniąc dzieciaki, ale też dzisiaj np wziąłem je w plener. Jestem zadowolony ale te nie mam porównania do innych szkieł tego typu. W moim odczucie jest wręcz świetnie i w 101% jestem zadowolony. Jasny, szybki AF, przyjemne tło i świetna ostrość.
Z dzisiaj:
Ostatnio edytowane przez MikolajN ; 2.04.14 o 22:08
Mam pytanie do użytkowników obiektywu 25mm. Czy u Was też czasem obiektyw się "wiesza"? Tzn nie łapie ostrości choćby nie wiem co. Jak wyłączę i włączę aparat to problem znika, ale ostatnio często to się zdarza. Używam równie często 60mm macro i tam nie ma problemu więc to raczej nie wina body. Firmware też jest aktualny - nowszego nie ma. Mam dylemat czy odsyłać do serwisu czy poczekać na aktualizację... Wg Olympusa tak ma prawo się czasem dziać.
Jeśli trzeba aż wyłączyć i włączyć aparat żeby zaczął ustawiać ostrość to według mnie coś jest nie tak.
Rozumiem że nie umie ustawić ostrości na jakimś mało kontrastowym fragmencie kadru, ale po przekadrowaniu powinien ustawić, a nie żeby trzeba było aparat wyłączać.
Chyba że źle zrozumiałem opis problemu.
Dobrze zrozumiałeś. Często się zdarza, że po przestawieniu z dalekiego na bliski kadr łapie zawieche i nawet próby ostrzenia na czymś dalszym, wyraźnym, nie dają rezultatu. Dodam, że ręczne ostrzenie działa ok.
Sytuacja jest co najmniej dziwna. Ten obiektyw jeśli się nie mylę nie ma mechanicznego połączenia pierścienia ostrości z układem soczewek - proszę o poprawkę jeśli jestem w błędzie. To by sugerowało na pierwszy rzut oka że problem na aparat, ale skoro z innym szkłem jest w porządku to nie mam pomysłu
Z jakim korpusem masz takie atrakcje?
Omd em10
Dziwne zachowanie. Ja na E-M5 sprawdzę bo trafiłem szansę, aby się pobawić 25 przez święta.
Spróbuj przetrzeć styki na obiektywie izopropanolem, albo czymś podobnym.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
hej,
czy któryś z posiadaczy tego obiektywu posiada również oly 12-40? Interesuje mnie jak wygląda porównanie tych dwóch?
Może ktoś mógłby załączyć małe porównanie?