Lubie fotografowac pod slonce..tylko to przepalone niebo.
Niebo faktycznie spaliło mi się - co w takich sytuacjach robić? Ciaśniej skadrować, albo stanąć mniej pod słońce , ale tak mi z live view najlepsza flara wychodziła pod tym kątem.
Nie wiem co wam się w sygnaturce nie podoba ale widziałem bardzo dużo zdjęć różnych fotografów którzy jej używają. Podobnie jak malarz podpisuje obraz tak samo ja podpisuje zdjęcie tym bardziej że nie zastrzegam praw autorskich więc w razie kopiowania kogoś moich zdjęć ślad po mnie pozostaje. Być może jest to nieprofesjonalne ale mi się osobiście ona podoba i przy niej pozostanę.
Te same miejsce bez flar![]()
[3] Left
- Settings: 1/250ISO 200 50mm f/1,4 @ nie pamietam
Ostatnio edytowane przez zimoch ; 31.01.14 o 12:39
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
"photography" jest żenujące. Jesteś Polakiem podpis: imię i nazwisko pisane w ojczystym języku i po groma fejsiowo-flickrowe: "photography"
Powołujesz się na malarzy... pokaż choć jednego polskiego artystę, który podpisywał się np. "painter" czy "artist". To odnośnie sygnatury.
A co do kadru mam pytanie: co chciałeś pokazać?
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Dla mnie sygnaturka jest nieco pretensjonalna, też ze względu na to, że każdy niedzielny pstrykacz mający luszczankę myśli, że jak doda na swoim "dziele" napis (obowiązkowo czcionką a la handwriting) "Photography", to się od razu z niego wielki profesjonalista robi. Nie piję teraz do Ciebie, żeby nie było, tylko zżymam się na ogólną tendencję![]()
Nie obraź się, bo to nie do Ciebie bezpośrednio kierowane, ale wg mnie ludzie, który robią zdjęcia nie odczuwają potrzeby podkreślania faktu bycia fotografami na swoich zdjęciach.
Coś w ten deseń
http://antyfoto.eu/demot/0_0_0_499540655_middle.jpg
Dlatego część osób, zarówno na tym forum jak i na innych forach internetowych będzie podchodziła sceptycznie do zdjęć, które już od pierwszych sekund atakują ich "Photography"![]()
Mnie tam podpisywanie zdjęć nie przeszkadza, ale jak już to wolę mniejszy napis bez "Photography"
Zdjęcie nr 3 mi się podoba, może w samym kadrze nie dzieje się za wiele, ale jest fajny klimat.
Dziękuje za opinię. Zastanowię się nad usunięciem słowa Photography na przyszłość i zmniejszę czcionke to nie będzie sie w oczy tak rzucać.
BTW Photography - to fotografie a nie fotograf - czyli malarz musiałby się podpisać Imię nazwisko "obraz"
Tak myślę i myślałem, że sygnaturka dodaje nieco profesjonalizmu dlatego zacząłem jej używać - dodatkowo w necie jest tak wiele piractwa że w pewien niewielki sposób chroni to moja twórczość. Nie jestem jakimś wielkim artystą ani profesjonalistą a ze względu na obecne możliwości czasowe to nawet nie jestem niedzielnym fotografem i strasznie chciałbym poświęcać więcej czasu mojemu hobby. PS. Czcionka jest super
Co chciałem pokazać na zdjęciu. W sumie to na początku je zrobiłem ze względu na promienie słońca przebijające się przez trawy. Po skadrowaniu stwierdziłem że lepszy będzie w odbiorze w lekkiej sepii. Po stonowaniu kolorów nachodzi mnie jakaś nostalgia. Droga ucieka w lewo kojarzy mi się że nie wszystko zawsze wychodzi tak jak byśmy chcieli, Droga ginie w GO i "niewiadomo co jest dalej" - lekka alegoria do czasu , przemijania i niepewności o przyszłość w moim odczuciu. Stonowane kolory dają lekkie uczucie przygnębienia i zadumy. Promienie słońca padające dają uczucie nadziei. Takie oto coś![]()
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
I tu dochodzimy do sedna: zdjęcie, które robisz jest powiązane z Twoimi uczuciami i emocjami chwili. Pamiętaj, że oprócz ciebie nikogo z oglądających tam nie było,a przekazanie "nastroju foty" to nie łatwa sprawa.
Powodzenia.
edit:
Wiem, nie chciałem "kopać leżącego"
Wyglądało by idiotycznie nie?A oglądający mógłby coś takiego odebrać, albo jako dowcip, albo obrazę inteligencji.
![]()
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 31.01.14 o 13:58
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA