Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 136

Wątek: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw rybie oko / Dekielek od Olympusa

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw rybie oko / Dekielek od Olympu

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Jak dla mnie to te dekielki są głównie dla ludzi, którym fish w gruncie rzeczy nie jest potrzebny, ale chętnie by się czasem pobawili F/8 to już naprawdę ciemno, we wnętrzach nie ma szans, a do tego dochodzi fakt, że Ciamciang jest naprawdę dobry optycznie.
    Oj ciemno, ciemno, że normalnie nic nie widać ... Tak właśnie powstają urban legends

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw rybie oko / Dekielek od Olympu

Nie wiem, na jakiej czułości zrobione jest to zdjęcie, ani jakie były warunki oświetleniowe. Chociaż przypuszczam, że musiało być całkiem jasno. Ja nie mówię, że się nie da tym dekielkiem zrobić zdjęcia, ale dla mnie już f/3,5 w normalnie oświetlonych pomieszczeniach bywa za dużo przy najwyższym używalnym ISO w okolicach 800.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Nie wiem, na jakiej czułości zrobione jest to zdjęcie, ani jakie były warunki oświetleniowe. Chociaż przypuszczam, że musiało być całkiem jasno. Ja nie mówię, że się nie da tym dekielkiem zrobić zdjęcia, ale dla mnie już f/3,5 w normalnie oświetlonych pomieszczeniach bywa za dużo przy najwyższym używalnym ISO w okolicach 800.
    wg danych EXIF ISO4000 i czas 1/125 s. Ciemno raczej nie było, ale jakoś jasno też nie. Zgadza się, że to zabawka do specyficznych zastosowań, ale to dekiel, nie obiektyw, ciężko wymagać jasności W tej cenie jaka jest można się zastanowić, jak spadnie do poziomy obecnego 15/8 to nie ma się nawet co zastanawiać jak ktoś nie ma fisha.

Ja się zastanawiałem nad kupnem Samyanga 7.5, potem stwierdziłem, że do okazjonalnych zabaw trochę szkoda mi pieniędzy. Zrobię nim co najwyżej kilka zdjęć w roku. Przy takim zastosowaniu to myślę, że nowy dekiel się sprawdzi.
    Ostatnio edytowane przez szafir51 ; 5.02.14 o 12:33

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

W exifie wszystko pisze, było odpowiednio 2000 i 4000 iso.
    Dla mnie używalnym ISO w E-P5 jest 12800, na potrzeby wydruków A4.
    Szum na 6400 jest cudowny, niemalże jak ziarno z kliszy czarno-białej.

PS
    Też myślałem o fishu Samyanga, ale teraz go nie kupię na pewno, bo mi w zupełności wystarczy fishowy dekielek.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 5.02.14 o 12:27

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

To u mnie exif się nie wyświetlił poprawnie. Takie wysokie ISO to dla mnie totalny kosmos, matryce z pierwszych PENów nie dają rady niestety. Ja fishem trzaskam naprawdę dużo, ale jako okazjonalna zabawka dekielek na pewno będzie idealny.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Koleś za każdym razem gada,że jego obróbka ogranicza się do zmiany ekspozycji kontrastu i balansu bieli w co w sumie zaczynam powątpiewać,ponieważ nic nie piszę o wyostrzaniu a zdjęcia wyglądają czasami (może nie akurat z tego ostatniego linku) na wręcz nienaturalnie ostre. W poprzednich postach jak pokazywano zdjęcia z tego dekielka rogi były wyraźnie rozmydlone a tutaj,jest oczywiście gorzej niż w centrum,lecz ta wada aż tak nie rzuca się w oczy.

Z drugiej strony po przejrzeniu tych zdjęć, znowu bym chętnie wziął tego dekielka raz na imprezę i sprawdził czy by sobie poradził ,ktoś z Białego planuje go zamówić ?
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

prawdopodobnie robi wszystko w rawach i ciort wie jak ma ustawioną wołarkę ?, więc efekt końcowy może być bardzo różny od różnych "wywołujących", poczekajmy na "wewnętrzne" opinie, choć oferta jest co najmniej interesująca
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Pisze ,że robi w Rawach i wywołuje w Olympus Viewer 3... Samo porównanie zdjęć Robina i jego kumpla wskazuje na albo dość dużą rozbieżność jakościową tego dekielka albo na lepsze wywoływanie zdjęć tego pierwszego

Robin: http://1.bp.blogspot.com/-Jlv20ipCjE...0/P1010619.JPG

Kolega:http://farm8.staticflickr.com/7315/12245696624_d8b56a9c74_o.jpg

c
    hodzi mi tu najbardziej o rogi zdjęcia .

Edit. W sumie pomyślałem,że wpływ na lepszą jakość zdjęć Robina jest to ,że wstawia je w mniejszej rozdzielczości...
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.