Nie wiem, na jakiej czułości zrobione jest to zdjęcie, ani jakie były warunki oświetleniowe. Chociaż przypuszczam, że musiało być całkiem jasno. Ja nie mówię, że się nie da tym dekielkiem zrobić zdjęcia, ale dla mnie już f/3,5 w normalnie oświetlonych pomieszczeniach bywa za dużo przy najwyższym używalnym ISO w okolicach 800.
wg danych EXIF ISO4000 i czas 1/125 s. Ciemno raczej nie było, ale jakoś jasno też nie. Zgadza się, że to zabawka do specyficznych zastosowań, ale to dekiel, nie obiektyw, ciężko wymagać jasnościW tej cenie jaka jest można się zastanowić, jak spadnie do poziomy obecnego 15/8 to nie ma się nawet co zastanawiać jak ktoś nie ma fisha.
Ja się zastanawiałem nad kupnem Samyanga 7.5, potem stwierdziłem, że do okazjonalnych zabaw trochę szkoda mi pieniędzy. Zrobię nim co najwyżej kilka zdjęć w roku. Przy takim zastosowaniu to myślę, że nowy dekiel się sprawdzi.
Ostatnio edytowane przez szafir51 ; 5.02.14 o 12:33
W exifie wszystko pisze, było odpowiednio 2000 i 4000 iso.
Dla mnie używalnym ISO w E-P5 jest 12800, na potrzeby wydruków A4.
Szum na 6400 jest cudowny, niemalże jak ziarno z kliszy czarno-białej.
PS
Też myślałem o fishu Samyanga, ale teraz go nie kupię na pewno, bo mi w zupełności wystarczy fishowy dekielek.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 5.02.14 o 12:27
To u mnie exif się nie wyświetlił poprawnie. Takie wysokie ISO to dla mnie totalny kosmos, matryce z pierwszych PENów nie dają rady niestety. Ja fishem trzaskam naprawdę dużo, ale jako okazjonalna zabawka dekielek na pewno będzie idealny.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Koleś za każdym razem gada,że jego obróbka ogranicza się do zmiany ekspozycji kontrastu i balansu bieli w co w sumie zaczynam powątpiewać,ponieważ nic nie piszę o wyostrzaniu a zdjęcia wyglądają czasami (może nie akurat z tego ostatniego linku) na wręcz nienaturalnie ostre. W poprzednich postach jak pokazywano zdjęcia z tego dekielka rogi były wyraźnie rozmydlone a tutaj,jest oczywiście gorzej niż w centrum,lecz ta wada aż tak nie rzuca się w oczy.
Z drugiej strony po przejrzeniu tych zdjęć, znowu bym chętnie wziął tego dekielka raz na imprezę i sprawdził czy by sobie poradził,ktoś z Białego planuje go zamówić ?
![]()
Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com
prawdopodobnie robi wszystko w rawach i ciort wie jak ma ustawioną wołarkę ?, więc efekt końcowy może być bardzo różny od różnych "wywołujących", poczekajmy na "wewnętrzne" opinie, choć oferta jest co najmniej interesująca
wielosystemowy
Pisze ,że robi w Rawach i wywołuje w Olympus Viewer 3... Samo porównanie zdjęć Robina i jego kumpla wskazuje na albo dość dużą rozbieżność jakościową tego dekielka albo na lepsze wywoływanie zdjęć tego pierwszego![]()
Robin: http://1.bp.blogspot.com/-Jlv20ipCjE...0/P1010619.JPG
Kolega:http://farm8.staticflickr.com/7315/12245696624_d8b56a9c74_o.jpg
chodzi mi tu najbardziej o rogi zdjęcia.
Edit. W sumie pomyślałem,że wpływ na lepszą jakość zdjęć Robina jest to ,że wstawia je w mniejszej rozdzielczości...
Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com
Pierwsze zdjęcia u Optycznych
http://www.optyczne.pl/6692-news-Oly...%C4%99cia.html
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.