Strona 4 z 65 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 650

Wątek: Fujifilm X-Tx/X-Txx

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Odp: Fuji X-T1 - Hit czy Kit?

Bardzo mi się podobają te zdjęcia:
    http://www.fujifilm.com/products/dig...sample_images/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Tyt to powiedziałeś.

Moimi wpisami kieruje oczywiście zawiść, gdybym miał aparaty klasy EM-5 i X-100s, skupianie się na ich trzeciorzędnych wadach uznałbym nie tylko za stratę czasu ale nawet za grzech niewdzięczności...
    Czy AF-C jest trzeciorzędową cechą? podam przykład:

(E-M5 + 45/1,8 )
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Alvaro_nieostry.jpg
Wyświetleń:	539
Rozmiar:	271,9 KB
ID:	109255

No i co z tego że konik ładnie zapozował jeśli AF nie trafił, a dokładniej mówiąc ustawił się na wzorze siatki bo tam łatwiej kontrast złapał. Zdjęć koni robię (próbuję robić) dużo i dobry AF jest dla mnie ważną cechą. Dlatego interesuje mnie czy buńczucznie zapowiadany w X-T1 tryb seryjny z ciągłym AF jest prawdą czy tylko marketingową ciekawostką.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

@Jan_S to się okaże. Bardzo możliwe, że jednak dopracowali ten tryb.

PS. Zdjęcie tego konika nie wygląda zachwycająco. Stara lustrzanka (chociażby E-30) dałaby spokojnie radę. Wierzę, że to może być bardzo irytujące biorąc pod uwagę cenę Em5.
    Ostatnio edytowane przez maestro ; 28.01.14 o 14:34
    Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
    Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Fragment definicji słowa gadżet wg wikipedii:

"...Gadżet oznacza również nowe urządzenie techniczne o kwestionowanej funkcjonalności lub użyteczności..."

i AF-C w Fuji X100s to tylko taki gadżet. Wiadomo że w bezlusterkowcach funkcja ta działa źle, ale w Fuji działa naprawdę specyficznie. Niby czujniki fazowe na matrycy etc... a użyteczność jest zerowa. Wyglada to tak, jakby wstawiono tę funkcję tylko po to by była (bo inaczej nie wypada) ale żeby się dało z tego korzystać... tym się już nikt nie martwi.
    No widzisz, nawet czytając to samo zdanie inaczej je interpretujemy. Bo gdyby AF-C działało poprawnie to już przestałoby by być gadżetem? Ja też uważam, że nie działa tak jak powinno ale gadżetem tego rozwiązania bym nie nazwał nawet biorąc pod uwagę to co zacytowałeś.

Na anglojęzycznym forum jest całkiem spora grupa osób, które używają wyłącznie AF-C i uważają, że działa lepiej niż AF-S.

Co do tytułu to faktyczni nie przystoi i wygląda jakbyś na siłę starał się zwiększyć zainteresowanie wątkiem chwytliwym i kontrowersyjnym tytułem. A aparatu nawet w rękach nie miałeś. Trudno przy takim tytule będzie rzeczowo dyskutować o tym modelu. Może trzeba nowy wątek założyć bez zbędnych znaków zapytania?

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Może trzeba nowy wątek założyć bez zbędnych znaków zapytania?
    krótko : TAK !

jakoś przy premierach EM1 czy EM5 nie było tytułów typu "hit czy kit" , albo "fajny aparat czy zwyczajne gó.no"
    Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    No i co z tego że konik ładnie zapozował jeśli AF nie trafił, a dokładniej mówiąc ustawił się na wzorze siatki bo tam łatwiej kontrast złapał. Zdjęć koni robię (próbuję robić) dużo i dobry AF jest dla mnie ważną cechą.
    Tak z ciekawości zapytam jaki tryb AF miałeś ustawiony? Wiem, że AF-C ale jeszcze można wybrać wielopolowy, jedna ramka, itd. Wydaje mi się jakby była 1 ramka w centrum kadru to AF powinien trafić. Tak robiłem moim bezlusterkowcem nadjeżdżający autobus i zawsze trafiał. Fakt tylko, że miałem łatwiej jeśli chodzi o miejsca kontrastowe.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    ...
    Co do tytułu to faktyczni nie przystoi i wygląda jakbyś na siłę starał się zwiększyć zainteresowanie wątkiem chwytliwym i kontrowersyjnym tytułem. A aparatu nawet w rękach nie miałeś. Trudno przy takim tytule będzie rzeczowo dyskutować o tym modelu. Może trzeba nowy wątek założyć bez zbędnych znaków zapytania?
    Napisałem do adminów prośbę o zmianę tytułu jeśli on Was tak drażni. Wszakże dla mnie otwarte zostaje pytanie - czy X-T1 będzie hitem i zagoni do kąta konstrukcje konkurencji, czy też okaże się że prasowe zapowiedzi były tylko wciskaniem kitu.

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post był o 14:09 ----------

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Tak z ciekawości zapytam jaki tryb AF miałeś ustawiony? Wiem, że AF-C ale jeszcze można wybrać wielopolowy, jedna ramka, itd. Wydaje mi się jakby była 1 ramka w centrum kadru to AF powinien trafić. Tak robiłem moim bezlusterkowcem nadjeżdżający autobus i zawsze trafiał. Fakt tylko, że miałem łatwiej jeśli chodzi o miejsca kontrastowe.
    tu było aktywne jedno pole w miejscu gdzie chciałem mieć głowę konia... Próbowałem kombinacji różnych ustawień i efekty były zazwyczaj podobne. Żywe zwierzęta jednak nie poruszają się tak równomiernie i przewidywalnie jak autobusy.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    Bardzo mi się podobają te zdjęcia:
    http://www.fujifilm.com/products/dig...sample_images/
    Sample jak to sample wyglądają świetnie Mam pytanie; do tego aparatu dali tą samą matrycę co do wcześniejszych aparatów z serii x ? Bo iso 6400 robi wrażenie Co do wyglądu to dla mnie piękny jest!
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Mnie tytuł nie razi. Nic, a nic. Jest zadziorny i tyle.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Jan_S to może tytuł bez sugerowania, że to kit. Wiadomo jest to topowy model i raczej porównanie do kitu nie przystoi. Jak coś to "X-T1 - godny rywal EM1 ?, ale chyba najlepszy byłby tytuł bez sugerowania czegokolwiek. Przyjdą pierwsze testy, ocena pierwszych użytkowników i wszystko się wyjaśni. Każdy według siebie oceni jego zalety i wady na podstawie tego czego się dowie, ewentualnie z własnych obserwacji (niestety tylko ci, którzy będą mieli to szczęście )