Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Wątek: Olympus E-M10 - zapowiedź

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Odp: Olympus E-M10 - zapowiedź

W specyfikacji (nieoficjalnej) napisali że będzie zasilany akumulatorami BLS-5, czyli ewidentny ukłon w stronę użytkowników PENów i myślę że wielu z nas będzie zachwyconych, że nie musimy kupować dodatkowych np 5 akumulatorków jak w przypadku przesiadki na e-m5 a to jednak spory wydatek jak się weźmie oryginały a nie kiepskie zamienniki, a prawdopodobnie na BLS-1 E-m10 też powinien działać

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Zapowiadali, że piątka będzie dalej produkowana. A więc ja tu widzę następujące ruchy:
    -cena znacząco tańsza od piątki, ale wtedy muszą potanieć peny
    -zaprzestanie produkcji penów (ew. pozostawienie e-p5) i zastąpienie dziesiątką e-pl5

Inaczej to nie widzę sukcesu tego aparatu. Właśnie jestem na etapie kupna body, z tym, że nie mam ciśnienia i na dzień dzisiejszy biorę piątkę, muszę się też przyjrzeć lepiej GX7, ale zależy mi własnie na uszczelnieniach i stabilizacji 5 osiowej.
    Też powoli zmierzam w kierunku zmiany body....mnie jeszcze po głowie chodi EP5, ale mnie pewnie zejdzie z pół roku zanim rozważę wszystkie za i przeciw....

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

@luc4s E-pl5 to inna linia, nie zaprzestaną jej produkcji. Takie aparaty są potrzebne - taki epl5 to świetny dodatek do innych większych korpusów, ekstra na wyjazdy wakacyjne, zdjęcia rodzinne, etc. Przede wszystkim jest bez kominka, a więc mniejsze wymiary. Dodatkowo LCD obraca się o 180 stopni.

Jedyne co, to mogliby w epl5 lepszy LCD dać, a nie 460 tys. pkt (ale to już pewnie w następcy).
    Ostatnio edytowane przez maestro ; 26.01.14 o 23:51
    Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
    Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    @luc4s E-pl5 to inna linia, nie zaprzestaną jej produkcji. Takie aparaty są potrzebne - taki epl5 to świetny dodatek do innych większych korpusów, ekstra na wyjazdy wakacyjne, zdjęcia rodzinne, etc. Przede wszystkim jest bez kominka, a więc mniejsze wymiary. Dodatkowo LCD obraca się o 180 stopni.

Jedyne co, to mogliby w epl5 lepszy LCD dać, a nie 460 tys. pkt (ale to już pewnie w następcy).
    Mają hopla na punkcie serii podobnych aparacików o podobnych możliwościach i niezrozumiale chrzczonych skomplikowanymi nazwami nieczytelnymi dla publiczności. Dla mnie nie jest to interesujący aparacik.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 27.01.14 o 00:18
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Ja czytając wyciek specyfikacji nie widzę za wiele, co by mnie miało przekonać do em10 względem gx7.
    GX7: pewnie lepsze wideo (a przynajmniej 25p i 50p FullHD), 1/8000, o niebo lepsza ergonomia.
    Patrząc na taką politykę cenową mam raczej ochotę na wiosnę zagłosować portfelem na G6, mimo jego braku IS.
    Chcesz iść w wideo idź w stronę Panasa. Wydaje się że linia demarkacyjna między foto a wideo od dawna jest poprowadzona dość klarownie. I raczej nie obstawiam nieudolności inżynierów a jakiś podział strefy wpływów.

Moim zdaniem kluczem do sukcesu w tym modelu będzie cena. Jeśli będzie.
    Bo jeśli ten aparat będzie tańszy niż EM5 na rynku będzie EM10 EM5 i EM1 to chcąc wejść w OMD z mniej zasobnym portfelem większość uderzy w EM10.

Przesiadka z PENa na OMD gdzieś po głowie pewne chodzi użytkownikom PENów bo jednak jest to jakiś kroczek w przód.
    Jesli cena będzie mądrze dobrana - taki aparat według mnie ma szanse być hitem. Jeśli cena będzie taka jak w EM-5 to ( oczywiście nie znając specyfikacji nowego cacka - wolę mieć 5 osiową stabilizację uszczelnienia i inne cuda które są w EM-5 a nie ma w EM-10) Jedyne czym ma szanse ten aparat wygrywać to cena i bycie ogniwem pośrednim między dotychczasowymi OMD a PEN

A raczej powinien być tańszy od EM5 skoro nie ma wielu rzeczy. W moim odczuciu Taki ruch ma sens i ma szanse na wielki sukces.

Jedynym kryterium tutaj będzie cena. Jeśli jest prostrzy i zarazem tańszy niż Piątka - powinno to zatrybić

Oczywiście jeśli cena będzie taka jak Piątki... Pojawia się pytanei p co i dla kogo.
    W wymianę EM-5 na EM-10 chyba nie wierzę. Za wcześnie żeby rezygnować z któregoś z OMD.

Co do ceny GX7 jest już na rynku chyba z pół roku i względem pierwszych cen koło 500 PLN potaniał

w lipcu EM10 też będzie pewnie z pół tysia tańszy niż w dniu premiery

z reeeesztą... Jeszcze kilka dni i się powinno powyjaśniać choć cena wypłynie pewnie później.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Lightbulb Odp: Olympus E-M10 - zapowiedź

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Chcesz iść w wideo idź w stronę Panasa. Wydaje się że linia demarkacyjna między foto a wideo od dawna jest poprowadzona dość klarownie. I raczej nie obstawiam nieudolności inżynierów a jakiś podział strefy wpływów.
    No nie bardzo ta linia wyszła patrząc jak ładny obrazek daje GX7 i że właśnie w foto działa mu stabilizacja.
    Powiedziałbym raczej, że sojusz został zerwany, o czym świadczy również poprawione wideo w em1.
    Moim zdaniem kluczem do sukcesu w tym modelu będzie cena. Jeśli będzie.
    Bo jeśli ten aparat będzie tańszy niż EM5 na rynku będzie EM10 EM5 i EM1 to chcąc wejść w OMD z mniej zasobnym portfelem większość uderzy w EM10.
    Jeśli ma być jak było dla e-3 i e-30, to spodziewałbym się raczej, że linia E-Mxx zastąpi linię E-Px, by być lepszą alternatywą dla GX Panasa.
    Tylko co z tego, jeśli GX7 nie jest takim znowu "entry level" w specyfikacji zarówno foto i wideo jakim zapowiadają em10 43rumors.
    z reeeesztą... Jeszcze kilka dni i się powinno powyjaśniać choć cena wypłynie pewnie później.
    Dokładnie -zobaczymy- jeszcze trzy dni i (może) okaże się, czy się coś ciekawego pojawi i za ile, i po co, i dlaczego to ma, a tamto nie ma
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 27.01.14 o 00:30

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Ja tam nie widzę zależności między E-3 E-30 Penami a OMD. Bo niby jaką. Jedno ma EVF drugie niema. E3/E30 obydwa z tej samej gliny
    No ale... dobry analityk wszystkie zależności wyłapie. Może i tak będzie że wyleci część PENów a na to miejsze wskoczą dwucyfrowe OMDki... Czemu nie

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Kolejne informacje na temat E-M10-tki.
    Wideo nie ruszone, in minus evf, in minus ibis... next!
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Jak ktoś ma jakieś pytania dotyczące EM10, które można by organoleptycznie sprawdzić a potem tu w naszym gronie opisać - jak już bedzie można pisać o tym o czym jeszcze nie można to prosiłbym o wpisanie ich w wątku i wytłuszczenie cobym jakoś to mógł ponamierzać. Może mi sie coś uda sprawdzić a wiem, że pomysły i wątpliwości czasem są bardzo dziwne

Nic nie obiecuję ale jeśli na jakieś nurtujące kogoś pytania da się odpowiedzieć zanim odpowiedzą inni. To słucham.
    Z góry zastrzegam, że na pytania nie odpowiem od razu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jak żyć?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb