Mnie się podoba, ale poczekajmy na szczegóły, co z niego faktycznie wytną a co pozostawią/ulepszą.
---------- Post dodany o 15:47 ---------- Poprzedni post był o 14:12 ----------
http://www.43rumors.com/ - rysunek pozdrawiam
Mnie się podoba, ale poczekajmy na szczegóły, co z niego faktycznie wytną a co pozostawią/ulepszą.
---------- Post dodany o 15:47 ---------- Poprzedni post był o 14:12 ----------
http://www.43rumors.com/ - rysunek pozdrawiam
Może wreszcie jakiś tańszy/prostszy dodatkowy grip zrobią. Jest też pytanie czy nie zrezygnują z gibanego LCD. Poza tym - jeśli cena będzie rzeczywiście poniżej 600 euro - wreszcie będzie mocna konkurencja dla serii G Panasa.
Z nowych zdjęć wynika, że ekranik będzie odchylany. A większy grip w normalnej cenie (najlepiej gratis w promocji Olympusa na wprowadzenie modelu, jak to bywało np. w UK przy innych body) przydałby się czasem przy większych szkłach.
A są już zdjecia body z gripem?
Z gripem nie widzialem. Samego aparatu kilka fotek, tez z widocznym tylnym odchylanym ekranem, jest na 43rumors.com
Są też plotki, że cena w Brytanii będzie ok 700 funtów - więc jest obawa, że w tym aspekcie będzie "po Olkowemu"(oby nie).
Wymieńcie chociaż jeden argument przemawiający za tym aparatem na niekorzyść E-M5. Jeżeli w podobnej cenie będą oba, to ja wolę OM dziadka.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Trudno ocenić, który ma być lepszy jeśli nie znamy nawet jego pełnej specyfikacji em10, bo jeszcze nie został opublikowany.
Mogę napisać za to czego oczekiwałbym po takim em10, jako tańszej wersji em1 (gdyby było jak e-30 względem e-3):
- Lepsze wideo jak w em1
- Lepsze AF-C jak w em1
- Wbudowana lampka
- Migawka do 1/8000
Jeśli te 4 rzeczy różniły by go od em5, to mimo braku IBIS i małych rozmiarów uważałbym em10 za lepszy aparat, ale czy wart 700 funtów...
Martwi mnie to, że nie widzę żadnej klapki na USB, HDMI i mikrofon z lewej strony, ani portu rozszerzeń AP-2, pod LEDy, czy mikrofon SEMA-1
Oby były po prawej, choć w mało prawdopodobne by było wejście 3,5mm pod mikrofon (nie było go także w em5) - minus do wideo.
Guzikologia znowu nie zaskakuje pozytywnie ilością choćby FN. No ale czego się podziewać po jeszcze mniejszym od em5 body.
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 25.01.14 o 18:34
Lepsze wideo raczej nie (chyba że się dogadali z Panasem), AF-C bez matrycy "fazowej" też się lepszy nie zapowiada, migawka 1/8000 mi na grzyba (filtr ND8 mi załatwia sprawę, choć mało jest sytuacji żeby był potrzebny). Jedyne co mnie kusi to lampkaNo i nowszy procesor pewnie skoryguje w locie CA w JPG.
Jeżeli jeszcze obetną stabilizację i uszczelnienia, dadzą stary wizjer to nie wiem czym mógłby kusić. Ceną chyba. Ceną E-PL5 + VF-4 najwyżej. Poczekamy - zobaczymy.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
a wiecie może czy będzie współpracował z dużymi 4/3? czy to zarezerwowane jest na razie dla serii EMx?