Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Tajlandia 2013

elajablko
    Gość

Odp: Tajlandia 2013

Ciekawe, zdjęcia, znajoma też była kilka tygodni i też pokazywała zdjęcia. Niesamowite jest to jaki jest to barwny kraj, jak te zdjęcia są kolorowe.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Witam wszystkich ponownie, którzy zaglądali do tego wątku. Korzystając z okazji – wszystkiego dobrego w nowym roku!

Tematem dzisiejszych zdjęć są ludzie. Dla mnie zawsze najciekawszy obiekt do fotografowania. Ludzie w Tajlandii są wyjątkowo uprzejmi. W Bangkoku z większością z nich można porozmawiać – znają angielskawy (nie mylić z angielskim). Zaskakujący jest fakt ze jest całkowicie wystarczające, aby wymienić z nimi poglądy bądź zapytać o drogę. Im dalej na południe, tym mniej ludzi mówi po angielskawemu, z wyjątkiem ośrodków dla turystów tam mówią nawet czasem po angielsku.

Nieznajomy z którym trenowałem angielskawy:

22.

23.

Uczennice wracające ze szkoły. Stary dobry zwyczaj – uczeń musi chodzić w mundurku. Wydaje się ze to musi być przepis w Tajlandi gdyż w różnych miastach widziałem sporą ilość uczniów – zawsze w mundurkach.

24.

Fajnie jest być mnichem. Micha pełna, szacunek ludzi , mieszkanie służbowe. W miejscach publicznych (dworce, lotniska) są miejsca przeznaczone dla mnichów. Czasami są to miejsca dzielone miedzy niepełnosprawnych, kobiety w ciązy i mnichów (lotniska) a czasami wyłącznie dla mnichów jak na dworcu kolejowym w Bangkoku. Swoją drogą polecam wyprawę do Ayuthaya właśnie pociągiem. Z samego rana i wieczora można być świadkiem odsłuchania hymnu państwowego. Wszyscy z szacunkiem i na baczność uczestniczą w tym doznaniu duchowym. Policja też, gdyby ktoś zapomniał jak ważne jest to przeżycie.

25.

Smartfony też maja
    26.

Zbiórka pieniędzy na nieznany dokładnie cel, podejrzewam ze na cele religijne (mnisi mieli problem z angielskawym)

27.

28.

Kup pan los
    29.

30.

Postawienie na baczność przynosi szczęście. Pieniążka.
    31.

Kolejny przyjazny nieznajomy
    32.

A ten już trochę mniej. To nie jest crop – zdjęcie robione ogniskowa 17mm – niewiele brakowało a mógłbym poczuć pęd, energie i karoserie mini autka na sobie.
    33.

Wchodzimy do chińskiej dzielnicy w Bangkoku:
    34.

35.

Dzieci bawiące się na chodniku
    36.

Dziękuje za uwagę i serdecznie pozdrawiam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Fajny i ciekawie pokazany secik
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Fajnie tam jest Na 33 to nie mini autko tylko zwyczajny Tuk Tuk

Popatrzyłem na mapkę podróży i widzę, że odwiedziłeś Similan Islands - możemy spodziewać się zdjęć podwodnych bo to przecież raj dla nurków?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

ad33. To nie byl tuk-tuk, chodz faktycznie wyglada podobnie. Tuk-tuki sa w większości trójkołowe i mniejsze.

Co do smilian islands - tutaj niestety nie bede mial okazji pokazac zdjec podwodnych.

pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Zmieńmy na chwile lokalizacje, udajmy się do Khao Sok. Znajduje się tam dżungla z której cześć jest zlokalizowana w parku narodowym. Jako bazę wypadową wybraliśmy domki usadowione w dżungli, z nieograniczonym dostępem do przyrody.

W takich domkach mieszkaliśmy. Ważne jest aby wszystkie rzeczy trzymać w pokoju a nie w łazience posiadającą otwarte przestrzenie, gdyż małpy uwielbiają sobie pożyczać rzeczy pozostawione przez ludzi. Zapominają tylko oddać.
    Przy okazji, w dżungli po raz pierwszy w życiu brakło mi jasnego długiego obiektywu – aby uwiecznić przychodzące watahy małp. Warto o tym pamiętać wybierając się do lasu.

37.

38.

Poranny widok
    39.

To jest Kim, nasz przewodnik, którego wynajęliśmy. Z perspektywy czasu – nie warto wybierać się w takie miejsce bez przewodnika. Nie zobaczyliśmy chyba większość rzeczy, które pokazał nam Kim. Wyglądało to zresztą przekomicznie:
    Kim:
    - zobaczcie, pajak [tutaj jakaś nazwa]
    My:
    - gdzie?
    Kim:
    - no tutaj
    My:
    - gdzie tutaj???
    Kim:
    - no tutaj o! I pokazuje paluchem
    My:
    - aaa tutaj

Kim pokazał nam też między innymi jak znaleźć bambusa z wodą zdatna do picia. Rzecz niesłychanie potrzebna białym kołnierzykom, ale co tam. Wypiłem taka wodę, nie pochorowałem się, nie odwiedziłem świątyni dumania – wiec chyba sukces?

40.

Przed wejściem w głąb dżungli, Kim zabiera prowiant dla nas.
    41.

Wchodzimy na teren parku
    42.

Kim starał się umilić drogę grając na fujarce którą sam zrobił w międzyczasie
    43.

Im dalej w las..
    44.

Tym ciekawiej
    45.

46.

47.

No patrzcie Państwo jaki jestem dzielny
    48.

- Kim, czy ten wąż(?) jest jadowity?
    - eee nie, skąd
    - To dlaczego go trzymasz na patyku?
    - Na wszelki wypadek
    49.

Kim był tak uprzejmy, ze zrobił nam obiad, włącznie z kawa ugotowana na wodzie pobranej z rzeki. Jako dzbanek posłużył bambus. Zresztą Kim z bambusa potrafił zrobić (prawie) wszystko.
    50.

51.

52.

53.

Jedna z twórczości przewodnika, którą zostawiliśmy dla potomnych przy wejściu do parku narodowego. Kto wie - może jeszcze tam wisi?
    54.

W dżungli spędziliśmy tylko 3 dni, ale to dżunglę wspominamy najbardziej z Tajlandii. Pozdrowienia dla wszystkich, którym się chciało to czytać i oglądać.
    Ostatnio edytowane przez mpodroznik ; 5.01.14 o 18:22

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

No super wycieczkę miałeś. Widzę że ten przewodnik Kim , co potrafi zrobić wszystko z niczego , to taki MacGyver ( może niektórzy pamiętają gościa z serialu ).
    Na 39 duża mgła jest w dżungli jak widać.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Piekna wyprawa w dalekie strony.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Ten chodnik z bawiącymi się dziećmi jest niesamowicie czysty. Aż szok
    Dżungla fajna, ciekawa, zwierzaki super
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

ciekawie i wesoło opowiadasz
    gratuluję przewodnika
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie