Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Przejście z lustrzanki na bezlusterkowca

| OlyJedi Awatar niwi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Odp: Przejście z lustrzanki na bezlusterkowca

Ja na twoim miejscu zostawiłbym e-500 i dokupił obiektyw 14-54 lub 12-60

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Ja przeszedłem na bezlusterkowca E-PL5 dokładnie wiedząc, że chcę mniej dźwigać i nosić mniejszą torbę. To co chciałem uzyskać, uzyskałem. Jestem zadowolony. Mimo wszystko z samej obsługi i jakości zdjęć w typowych warunkach do ISO 800 byłem bardziej zadowolony z E-30 z ZD12-60, którego połączenia używałem najczęściej. Na E-PL5 mimo potwierdzenia ostrości mam od czasu do czasu nietrafione zdjęcia. Na E-30 tego nie było. Mimo wszystko do 4/3 już bym nie wrócił. U ciebie nie widzę problemu z gabarytami sprzętu. Może faktycznie warto zmienić tylko obiektyw i odkryć sprzęt na nowo? U mnie ZD 12-60 to był strzał w 10. Powtórzę, jeśli gabaryty ci nie przeszkadzają i biorąc pod uwagę twoje klimaty zostałbym przy 4/3 i zmienił sam obiektyw, chociaż i E-30 można obecnie kupić w dobrej cenie
    E-PL5, mZD 14-42, mZD 40-150, mZD 12-50, mZD 45 1.8, OM 50 1.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Także nie widzę jakiejś tragedii w foceniu E500, obiektyw masz kiepski to fakt, ale aparat do fotek krajobrazowych i w swietle zastanym dziennym jest bardzo fajny. We wnętrzach będzie gorzej. Ale fotki wnętrz najlepiej wyglądają z dobrego albumu.
    Używam 2xE1, E300, E3 i sobie chwalę, szczególnie zdjecia natury i ludzi w ciągu dnia. Mam Pentaxa Kx z jasnym Tamronem 17-50/2,8 i wcale nie jest to mój ulubiony aparat. (Nawet zięć go nie chcial i zabrał mi Samsunga EX1).Choć niby matrycę Kx ma taka nieszumiacą. Co z tego, że nie szumi jak obrazek jest kisielowaty. Używam w pracy Nexa5N i uważam go za baaaardzo udany aparat ze znakomitymi jpg. Używam rzadko Nikona D700 i jest za duzy i cieżki. Odpada, na wycieczki czy jakieś podróże. To kocek kotleciarski.
    Zakupiłem Sony RX100 i jest to mój podstawowy sprzęt do fotografii. Z głową da się nim zrobić 90% fotek. Jest malutki i zawsze pod ręką.
    Do czego zmierzam w tym ględzeniu; aparaty są lepsiejsze i gorsze ale wszyskie nadają się do amatorkiego focenia. Nie daj się zapędzić specom od marketingu w kozi róg. Nie musisz kupować nowości by poczuć się lepiej. Jak byś trafil fajne szklo typu 14-54 lub 12-60 w dobrej cenie to możesz brać. Jeśli jednak nie chcesz pakować się w stary system 4/3 i chcesz cos małego to kup coś w rodzaju Sony Nex6, z dobrym wizjerem- to ważne jednak, a z czasem dłuższe szkło. Trudno o coś lepszego i zarazem niedużego. Wiem przekracza o 1000zł Twój zalożony budżet. Jakoś podwędzisz i zaszparujesz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Chomsky, ładnie to opisałeś
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

MichalPrz
    Gość

Dziękuję za rzeczowe komentarze!

Ważna jest dla mnie także większa mobilność i lekkość urządzenia - tego nie będę ukrywać. Dużo się przemieszczam - zazwyczaj z plecaczkiem, w którym nie mam zbyt dużo miejsca na lustrzankę albo z torbą gdzie zupełnie nie ma na nią miejsca...
    Jak na razie moim typem jest EP-3, przede wszystkim wypada bardzo przyzwoicie w testach (a przejrzałem ich już całkiem sporo), po drugie to Olympus, po trzecie mieszczę się w budżecie, po czwarte system obiektywów jest bardzo różnorodny (także pod względem cenowym). - czy ktoś na forum robi zdjęcia tym aparatem (chętnie przejrzałbym jeszcze jakąś galerię od tutejszych użytkowników).

Tak czy inaczej, do lustrzanki zawsze mogę wrócić.

Tak jeszcze patrzyłem (dla alternatywy) na nowsze modele lustrzanek innych producentów - w oko wpadł mi Nikon d5100 (teraz są promocyjne zestawy z dwoma obiektywami za niewiele więcej pieniążków niż mogłem wydać - całkiem spora okazja.) Jak byście się zapatrywali na ten sprzęt w mojej sytuacji i z moimi wszystkimi propozycjami ?

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez MichalPrz ; 30.11.13 o 13:10

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Nikon 5100 fajny aparat z dobrą matrycą i masa optyki do tego na rynku; wg mnie ostatnio z "bezlusterkowców" nex 3 i Samsungi NX mają bardzo rozsądne ceny np d5100 vs NX300 sprawdź na DxO

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

D5100 świetny i bardzo wygodny. Miałem, jednak potrzebowałem czego mniejszego gabarytowo. Dobre szkła (zoom) kosztują i są spore. Za to taka 35/1.8 to wypas za tanie pieniądze. Tyle powinien kosztować 17/1.8, bo jakościowo podobne. No, może poza obudową

Za to AF bez rewelacji, dziwnie oddaje czerwony (idzie się przyzwyczaić) i parę innych wad by się znalazło. Ale jeżeli szukałbyś entry lustrzanki to właśnie on (albo D3200 jak zamienisz gibany ekran na lepsze filmy i rozdzielczość).

Z innej beczki - musi być nowy? Jak sprzedasz to co masz i dorzucisz 1800 to powinieneś wyhaczyć E-620 z 12-60. Albo E-P3 w dual kicie i jeszcze zostanie na jakieś manuale albo lampę. Albo E-PM2 w dual kicie, E-PL-5 w (dual - zależy od szczęścia) kicie. Rozważ - masz dużo większy wybór. Z lustrzankopodobnych za 2300 (zakładam że wyciągniesz z 500 za staruszka z kitem) kupisz przy dobrych wiatrach Panasa G5 plus "zmotoryzowany" 14-42 plus tele.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

MichalPrz
    Gość

Fakt, zestaw Nikona D5100 z dwoma obiektywami w naprawdę niskiej cenie jest wyjątkowo ciekawą propozycją, przy której obstaję ale ale... to wciąż lustrzanka z dość dużym gabarytem i zaprzeczenie mojego celu - a więc małego w rozmiarach aparatu, nie ku temu zmierzam mimo wszystko

Czy jest ktoś na forum (albo czy ktoś zna kogoś na forum) kto ma galerię wykonane EP-3 ?

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez MichalPrz Zobacz posta
    Czy jest ktoś na forum (albo czy ktoś zna kogoś na forum) kto ma galerię wykonane EP-3 ?
    Tu http://www.pixel-peeper.com/mirrorless/?camera=1619 jest trochę fot wykonanych E-P3. Szału nie ma, ale może Ci to w czymś pomoże.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

U mnie sporo zdjęć jest zrobionych E-P3, a wcześniej E-P1
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA