Dzięki za opinie![]()
Dzięki za opinie![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nocne streety - świetne. Czy teraz fotografujesz na ulicy? Mam zamiar skroić coś na miarę dla siebie, ale słabo się orientuję ostatnio w nowościach.
Epicure, miałem na myśli kompakt. Nie chcę wchodzić w nowy system, ani zmienić z m4/3. Nie śledzę od dawna nowinek, a ponoć są jakieś kompakty z dobrym wysokim ISO (np. sony rx100).
Kompakty już przerabiałem i do nocnych zdjęć na ulicy niestety nadają się one średnio. Większość z nich wystarczy, żeby sfotografować jakiś widoczek, architekturę czy ławkę w parku, ale tylko dzięki stabilizacji obrazu pozwalającej na dość długie czasy naświetlania. Ciężko jednak uchwycić ludzi, którzy nie pozują, tylko zachowują się naturalnie, a więc nie sterczą nieruchomo jak kołek - po prostu wychodzą poruszeni. Przynajmniej tę 1/50 s trzeba wycisnąć, żeby zamrozić ruch i wcale nie chodzi tu o jakieś bieganie i skakanie po ulicy, tylko zwykły ruch ręką, spokojny chód, ruch głową. W warunkach, w jakich ja najczęściej robię zdjęcia nocne, taki czas udaje mi się uzyskać na przysłonach rzędu f/1,4 - f/2 i iso 2000-5000. Problem w tym, że kompakty, które oferują tak wysokie użyteczne czułości, nie mają wystarczająco jasnych obiektywów (vide Sony RX100), zaś te z jasnymi obiektywami niestety nie dadzą rady powyżej iso 1600 (np. Olek XZ-2). Zgniłym kompromisem będą kompakty ze stałoogniskowymi obiektywami f/2,8 i matrycami APS-C, jak Ricoh GR i Nikon A. Bezkonkurencyjny będzie Fuji X100s, który ma światło f/2, ale jest niedorzecznie drogi i wcale nie taki kompaktowy. Paradoksalnie jakiś mniejszy korpus m4/3 i 20-tka f/1,7 może być najlepszym rozwiązaniem i pod kątem możliwości fotografowania nocą, i małego rozmiaru.
Misz-masz z kilku dni, bez ładu i składu:
171.
172.
173.
174.
175.
176.
Dwa ostatnie są z bunkrów w Międzyrzeczu. Było tak ciemno, że udały się tylko te dwa![]()