Strona 72 z 164 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Słowo klucz: wołarka. Resztę sobie dopowiedzcie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Słowo klucz: wołarka. Resztę sobie dopowiedzcie.
    Nie tylko wołarka. Istotne jest również co mierzymy. Optyczny mówią DR 6.3, DXO 12.7. Już to powinno zastanawiać.
    Z praktyki wiem, że dwa pomiary różnymi metodami mogą dawać różne wyniki. I to nie jest błąd.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Optyczny mówią DR 6.3, DXO 12.7. Już to powinno zastanawiać.
    Optyczni mają kilka pomiarów DR, w zależności od tego, jaki przyjęli stosunek sygnału do szumu. DXO ma jeden, odpowiadający mniej więcej temu, co Optyczni pokazują jako DR dla niskiej jakości obrazu.

Zamiast tych wykresów wystarczyłoby pokazać scenkę testową i zrobić suwak, którym przyciemniałoby się światła i rozjaśniało cienie. Oczywiście ten suwak nie zmieniałby bezpośrednio krzywej, tylko ładował już wcześniej wywołane zdjęcia.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar BBartek
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Optyczni mają kilka pomiarów DR, w zależności od tego, jaki przyjęli stosunek sygnału do szumu. DXO ma jeden, odpowiadający mniej więcej temu, co Optyczni pokazują jako DR dla niskiej jakości obrazu.

Zamiast tych wykresów wystarczyłoby pokazać scenkę testową i zrobić suwak, którym przyciemniałoby się światła i rozjaśniało cienie. Oczywiście ten suwak nie zmieniałby bezpośrednio krzywej, tylko ładował już wcześniej wywołane zdjęcia.
    Tylko jeśli posadzisz kogoś, przed tym samym monitorem, w tym samym pomieszczeniu, to wyniki dla każdego będą inne. Jeden bardziej przesunie suwaki w prawo inni mniej. Ale fakt każdy by sobie sprawdził ile może przesunąć do własnego poziomu akceptacji.

Mi te testy pokazały, że to co zauważyłem po pierwszych zdjęciach wywołanych po swojemu, że lepiej już było.
    Choć dla użytkownika e510 to i tak jest dobrze. Tyle że trzeba na to spojrzeć przez pryzmat ceny...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

co oznacza "własny poziom akceptacji"? przecież on się będzie zmieniał choćby w zależności od nastroju, zmęczenia etc...

Rozbieżności w wynikach pomiarów są zastanawiające jeśli ktoś chce bardzo dokładnie cyferki czytać i cyferkom wierzyć... Moim zdaniem, różnice w pomiarach wynikają z błędów pomiaru (dlaczego nikt ich nie podaje?) a wszystkie ostatnie nowości m4/3 prezentują równy i raczej przyzwoity poziom... chociaż do najlepszych matryc APS-C czy FF wciąż jeszcze trochę brakuje

i druga konkluzja - patrząc na specyfikację i zdjęcia E-M1 mam wrażenie że będzie się ten aparat bronił ergonomią... owszem, w zakresie menu ekranowego jest sporo do poprawienia... ale guzikologia, uchwyt... pierwsza klasa... no może tylko pokrętło trybów wolałbym mieć na lewej stronie...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Menu ekranowe jest całkiem OK. Ergonomia jest już pierwsza klasa- od kilku lat nie leżały mi w ręce żadne Peny, zmniejszane puzki Pasikonika, ani nawet OMD-5.

Jak wziąłem w rękę OMD-1 wiedziałem że będzie mój- ale nie myślałem że tak szybko. Jedyne życzenie jak na razie to jednak w pełni gibany ekranik.. i zapis filmów AVCHD zamiast MOV
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Menu ekranowe jest całkiem OK. Ergonomia jest już pierwsza klasa- od kilku lat nie leżały mi w ręce żadne Peny, zmniejszane puzki Pasikonika, ani nawet OMD-5.

Jak wziąłem w rękę OMD-1 wiedziałem że będzie mój- ale nie myślałem że tak szybko. Jedyne życzenie jak na razie to jednak w pełni gibany ekranik.. i zapis filmów AVCHD zamiast MOV
    Wrzuć proszę tutaj parę ORF-ów, bo widzę, że jakieś legendy o DR powstają.
    Najlepiej lekko prześwietloną i niedoświetloną fotę na Iso 200 i 3200 i będzie OK. Jak dasz radę , bo z prognozy widzę, że u was leje i wieje.
    Jesteś tester, to możesz, jako załącznik.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Menu ekranowe jest całkiem OK....
    mi brakuje:

1) linijka odległości przy ręcznym ostrzeniu
    2) podgląd zdjęć - pełne zdjęcie w trybie pełnoekranowym z informacją o migawce przesłonie i ISO
    3) Tryb LV gdzie dane o ekspozycji są wyświetlane na czarnym pasku poniżej podglądu kadru a nie bezpośrednio na kadrze (ciekawe że w wizjerze ten tryb jest dostepny)

to tak na szybko trzy punkty...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

W tej chwili nie jest źle. Niestety nie mam aparatu ze sobą w pracy.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

chyba nie było:
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)