Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 171

Wątek: LEICA DG SUMMILUX 15mm / F1.7 ASPH.

| OlyJedi Awatar Laqua
    Mieszka w
    Glasgow
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: LEICA DG SUMMILUX 15mm / F1.7 ASPH.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Tak, ale stabilizator tylko Mega (starszy) nie Power (nowszy, wydajniejszy).
    Dzięki gietrzy !

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Nie rozumiem po co ten pierścień przysłon z przodu.
    Czy będzie on kompatybilny z wszystkimi aparatami? Bo zapewne będzie sterowany elektronicznie.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

GM1 ma tylko jedno kółko i jeżeli ma robić za korekcję ekspozycji to pierścień przysłon jest jak najbardziej na miejscu.
    Kompatybilność chyba nie będzie problemem, bo obiektyw pewnie informuje body o przysłonie jaką ma ustawioną. Pytanie czy będzie się dało zmieniać przysłonę z poziomu body? Tutaj może być gorzej.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Marzyć zawsze można, takie 6-12/nawet 4 od Olka byłoby rewelacyjne, ale czy zarobiłoby na siebie?
    Mi się marzy dobra,uszczelniona stałka w okolicach 9mm/3.5. I myślę, że by zarobiła na siebie
    Terada w wywiadzie mówił o tele stałkach, kwestia porządnego tele to kwestia $$$, które trzeba by wyłożyć na ZD300. Na pewno o to ci chodzi?
    Nie o to. Raczej coś w deseń 200-400 Może być i ciemne
    PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    GM1 ma tylko jedno kółko i jeżeli ma robić za korekcję ekspozycji to pierścień przysłon jest jak najbardziej na miejscu.
    Kompatybilność chyba nie będzie problemem, bo obiektyw pewnie informuje body o przysłonie jaką ma ustawioną. Pytanie czy będzie się dało zmieniać przysłonę z poziomu body? Tutaj może być gorzej.
    Powtórzę się. Duża Leica 25/1.4 miała pierścień przysłony który nie działał z body Olka więc skąd ta pewność że nie będzie problemu z kompatybilnością? Z kolei każde body Olka sterowało przesłoną w tej Leice więc tu z kolei ja nie widzę problemu.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

1) ten pierścień przesłon to trochę tak jakby konstruktorzy z Panasonica sukcesu Fuji pozazdrościli

2) Ten pierścień to novum w systemie... więc albo interfejs obiektyw - korpus miał "rezerwowe linie danych" albo obiektyw, w zależności od położenia pierścienia będzie się różnie przedstawiał - gdy pierścień będzie na A - to będzie to 15mm / f1,7 - f16 a gdy będzie w położeniach innych to się przedstawi jako np. 15 mm / f8 Korpusy powinny sobie bez problemu poradzić z interpretacją takiej informacji... ot, tak działają przecież zoomy o zmiennym świetle które płynnie przekazują informację jaką minimalną przesłonę mogą w danym momencie ustawić

3) zapowiedź tego obiektywu mnie zaskoczyła ale nie zdziwiła. Panasonic zawsze był trochę dziwny - ot kiedyś zaproponował 20stkę która ani nie była ekwiwalentem 35tki ani 50tki... takie dziwne coś ni to pośrodku... a które okazało się bardzo, bardzo praktyczne i przez wielu użytkowników wychwalane w samych superlatywach...
    Z 15stką może być podobnie - takie coś pośrodku pomiędzy ekwiwalentami 28ki a 35tki...

4) ciekawy jestem ceny, o jakość w sensie rozdzielczości się nie martwię - patrząc na wielkość przedniej soczewki myślę że zostawi Olympusową 17stke daleko z tyłu... obawiam się jedynie jak będzie z aberracjami bo to zawsze słaby punkt w obiektywach Panasonica

5) światło 1,7 (też dziwna wartość) interpretuję jako taki pstryczek w noc Olympusowi - niby żadna różnica, ale jednak jaśniej niż 17/1,8

konkluzja - większy wybór na rynku - większy fun dla zakupoholików i sprzętomaniaków
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Powtórzę się. Duża Leica 25/1.4 miała pierścień przysłony który nie działał z body Olka więc skąd ta pewność że nie będzie problemu z kompatybilnością? Z kolei każde body Olka sterowało przesłoną w tej Leice więc tu z kolei ja nie widzę problemu.

Może dlatego, że to nie było natywne szkło m4/3?
    Ostatnio edytowane przez grzyboo ; 17.10.13 o 11:49

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Może dlatego, że to nie było natywne szkło m4/3?
    A co to ma do rzeczy skoro nienatywne duże 4/3 pracują pod m4/3 przez zwykły pierścień pośredni?

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Tak chyba nie do końca pracują. Przynajmniej Panasonic nie gwarantuje że wszystkie działają.
    Jacek

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jbator Zobacz posta
    Tak chyba nie do końca pracują. Przynajmniej Panasonic nie gwarantuje że wszystkie działają.
    Piszesz bo miałeś w łapach i sprawdzałeś czy tylko gdzieś słyszałeś?