ok, a jakiego używasz narzędzia do precyzyjnego zaznaczania?
ok, a jakiego używasz narzędzia do precyzyjnego zaznaczania?
Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 15.10.13 o 14:55
Tu użyłem "Zaznaczanie pierwszego planu". Precyzja żadna, jeszcze zmiękczyłem zaznaczenie.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
ok, znalazłem tutka jak się posługiwać tym narzędziemjak ten niemiłosierny system kiedyś pozwoli to dam Ci plusa bo znów się czegoś nowego nauczyłem
no i będę próbował
![]()
Pobawiłem się trochę RAW-em i tak mnie wyszłoTwoje
Nie wątpię, że można zrobić lepiej. Chodzi bardziej o pokazanie ile można z RAW-a jeszcze uzyskać w cieniach oraz kolorach. Trzeba też zachować umiar z obróbka (być może tu z lekka przegiąłem) aby wyglądało w miarę naturalnie. Przydatny tu jest dobry skalibrowany monitor.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
taktrochę z kolorami przegiąłeś
obawiam się że właścicielka by swojego konia nie poznała... ale jako przykład co można z RAWa zrobić jest idealny...
---------- Post dodany o 17:59 ---------- Poprzedni post był o 17:54 ----------
ps. działałeś globalnie na całym zdjęciu (w sensie krzywe, odszumianie etc) czy także lokalnie na fragmentach zdjęcie (czyli oddzielnie koń, oddzielnie tło) ?
W zasadzie to globalnie na całym zdjęciu. Tym razem konika nie zaznaczałem pędzlem w LR. Po wywołaniu w LR edytowałem je jeszcze w Photoshop Elements gdzie usunąłem zbędne mz. "kropki" na nogach konia i na niebie.
te kropki to pewnie muchykoszmarne istoty, zawsze się przed kamerę pchają...
Jesteś w lepszej sytuacji bo widziałeś zwierzaka na żywo i przy obróbce należałoby się starać zbliżyć do takiego koloru jaki był w rzeczywistości. Nie bez znaczenia też jest monitor. Możliwe, że widzisz inny kolor niż ja
Przyznaję, że nasycenie kolorów (traw np.) podniosłem dość znacznie bo tak mi się lepiej zdjęcie podobałoTo już indywidualna kwestia gustu. Zresztą nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem tego aby zdjęcie dokładnie odwzorowywało rzeczywistość
![]()
Az tak mocno to nie przegial.Popatrz jak ja poprzeginac se poprzeginalem.
To dopiero przegiecieZałącznik 102316Załącznik 102315Załącznik 102317Załącznik 102318Załącznik 102319Załącznik 102320
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Każdy się Jankowym konikiem pobawiłJa też, ale nie będę wrzucał, bo już całe stado tu pędzi
![]()
The question is, who cares?