Zobacz wyniki ankiety: Jakiego używasz monitora do obróbki swoich zdjęć?

Głosujących
214. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Laptop bez dodatkowego monitora

56 26,17%
  • Laptop lub komputer stacjonarny z jakimśtam monitorem

76 35,51%
  • Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem amatorem

64 29,91%
  • Komputer z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem profesjonalistą

27 12,62%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 27 z 34 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 332

Wątek: Jaki monitor do obróbki zdjęć

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Odp: Jaki monitor do obróbki zdjęć

Wygląda interesująco ale zdania nie zmieniam...
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    http://allegro.pl/monitor-lg-27-ips-27ea83r-d-hdmi-dvi-dp-zestaw-i3510136710.html
    T
    en monitorek otrzymał nagrodę tipa. Mimo wszystko cholernie duży, przydałby się trochę mniejszy (np 22-24 cale).
    czy jest rzeczywiście dobry to pytanie do fachowców którzy zajmują sie kalibracją. Ja już się raz dałem nabrać na monitor który miał być konkurencją do EIZO i NEC-a. Stał u mnie przez 2 tygodnie a teraz kolega pracuje na nim w cad a ja dalej na wysłużonym Nec-u. Jeśli jednak chcesz mieć dobre odwzorowanie i możliwość skalibrowania to musi się być sprzęt do tego przygotowany. Rozmiaru i rozdzielczości nigdy za dużo - łatwo się przyzwyczaić i trudno odzwyczaić.
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez henry1 Zobacz posta
    Ja kupiłem taki monitor, tak jakoś z dwa lata temu:
    http://www.komputronik.pl/product/15...EasyPIX_2.html
    W komplecie był sprzętowy kalibrator.
    Nigdy go nie kalibrowałem, kolory na ekranie są takie same (mniej więcej ) jak obiekty fotografowane.
    FS2331 jest chyba na VA a późniejsze (nawet troche tańsze) serie na IPS. Powiedz mi jak się pracuje na VA? Czy nie ma jakichś irytujących wad?

Chciałbym gdzieś takie monitorki zobaczyć. Jak na razie oglądałem DELL U2413M i jak na razie nie podoba mi się w nim "świecący czarny kolor" oraz jakieś jaśniejsze plamy w rogach(niewiele, na jasnym nie przeszkadza) i biały który jest jakby "brudny". Rozdzielczość/obudowa/kolory i ogólne kąty widzenia ok. Ale te dwie wady mi troche przeszkadzają (kiedyś pracowałem z trinitronem i jego dwoma paskami więc człowiek może się do wad przyzwyczaić).

Ja osobiście potrzebuje monitor do pisania, a dopiero na drugim miejscu jest zabawa z kolorem. Już miałem brać tego della, no ale mnie troche rozczarował. Powiedzcie (jeśli macie kontakt na codzień z matrycą VA) czy te nowe matryce VA/MVA nie mają jakichś dziwnych wad do których należy sie przyzwyczaić?
    Ostatnio edytowane przez kateb ; 9.09.13 o 12:01 Powód: gramatyka itd...
    Fujifilm X10

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

No właśnie zapomniałem dodać, że monitor nie powinien być świecący.... dobry monitor.
    Chodzi mi oczywiście o powierzchnie roboczą czy jak ją tam zwać....
    (cholera o mało nie dopisałem coś do rymu)
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Mało miedzi panie w koreańcach. Może być, że za jakiś czas trzeba będzie to i owo lutować. Np. kondensator

---------- Post dodany o 12:07 ---------- Poprzedni post był o 12:04 ----------

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    No właśnie zapomniałem dodać, że monitor nie powinien być świecący.... dobry monitor.
    Chodzi mi oczywiście o powierzchnie roboczą czy jak ją tam zwać....
    (cholera o mało nie dopisałem coś do rymu)
    W pracy mam monitor matowy a w domu świecący. Lubię ten błyszcz, choć faktycznie kontrasty jest większy i trzeba uważać przy obróbce zdjęć

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Ja tylko dodam od siebie że w DELLU to po prostu czarny świeci miejscami (nie obudowa, i nie błyszcząca powłoka), to chyba jedna ze znanych wad IPS tylko w niekórych modelach jest ładnie kontrolowany, a w tym akurat średnio.
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Ja póki co najbardziej bym się skłaniał za tym LG. Testy mnie przekonują, nagroda przyznana przez środowisko foto i cena do zniesienia. Jedyne co przemawia na minus to jak dla mnie za duża przekątna ekranu.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Ja póki co najbardziej bym się skłaniał za tym LG. Testy mnie przekonują, nagroda przyznana przez środowisko foto i cena do zniesienia. Jedyne co przemawia na minus to jak dla mnie za duża przekątna ekranu.
    Twoja forsa, Twój monitor i Twój wybór. Nagrodami się warto sugerować, ale bez przesady
    Warto skoczyć do salonu z monitorami zobaczyć jak świecą na żywca.

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

ja mam 24 cale i oczka mi latają z lewej na prawą cały czas... To męczące..Szczerze.

daj spokój z LG jakoś miałem z różnymi ich sprzętami do czynienia i się po prostu psuły.. Ale to Ty decydujesz.. Powodzenia.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    ja mam 24 cale i oczka mi latają z lewej na prawą cały czas... To męczące..Szczerze.
    22" dla mnie to idealna wielkość ekranu. Wszystko powyżej powoduje lekkie uczucie zagubienia