Laptop bez dodatkowego monitora
Laptop lub komputer stacjonarny z jakimśtam monitorem
Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem amatorem
Komputer z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem profesjonalistą
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
czy jest rzeczywiście dobry to pytanie do fachowców którzy zajmują sie kalibracją. Ja już się raz dałem nabrać na monitor który miał być konkurencją do EIZO i NEC-a. Stał u mnie przez 2 tygodnie a teraz kolega pracuje na nim w cad a ja dalej na wysłużonym Nec-u. Jeśli jednak chcesz mieć dobre odwzorowanie i możliwość skalibrowania to musi się być sprzęt do tego przygotowany. Rozmiaru i rozdzielczości nigdy za dużo - łatwo się przyzwyczaić i trudno odzwyczaić.
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
FS2331 jest chyba na VA a późniejsze (nawet troche tańsze) serie na IPS. Powiedz mi jak się pracuje na VA? Czy nie ma jakichś irytujących wad?
Chciałbym gdzieś takie monitorki zobaczyć. Jak na razie oglądałem DELL U2413M i jak na razie nie podoba mi się w nim "świecący czarny kolor" oraz jakieś jaśniejsze plamy w rogach(niewiele, na jasnym nie przeszkadza) i biały który jest jakby "brudny". Rozdzielczość/obudowa/kolory i ogólne kąty widzenia ok. Ale te dwie wady mi troche przeszkadzają (kiedyś pracowałem z trinitronem i jego dwoma paskamiwięc człowiek może się do wad przyzwyczaić).
Ja osobiście potrzebuje monitor do pisania, a dopiero na drugim miejscu jest zabawa z kolorem. Już miałem brać tego della, no ale mnie troche rozczarował. Powiedzcie (jeśli macie kontakt na codzień z matrycą VA) czy te nowe matryce VA/MVA nie mają jakichś dziwnych wad do których należy sie przyzwyczaić?
Ostatnio edytowane przez kateb ; 9.09.13 o 12:01 Powód: gramatyka itd...
Fujifilm X10
No właśnie zapomniałem dodać, że monitor nie powinien być świecący.... dobry monitor.
Chodzi mi oczywiście o powierzchnie roboczą czy jak ją tam zwać....
(cholera o mało nie dopisałem coś do rymu)
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Mało miedzi panie w koreańcach. Może być, że za jakiś czas trzeba będzie to i owo lutować. Np. kondensator
---------- Post dodany o 12:07 ---------- Poprzedni post był o 12:04 ----------
W pracy mam monitor matowy a w domu świecący. Lubię ten błyszcz, choć faktycznie kontrasty jest większy i trzeba uważać przy obróbce zdjęć
Ja tylko dodam od siebie że w DELLU to po prostu czarny świeci miejscami (nie obudowa, i nie błyszcząca powłoka), to chyba jedna ze znanych wad IPS tylko w niekórych modelach jest ładnie kontrolowany, a w tym akurat średnio.
Fujifilm X10
Ja póki co najbardziej bym się skłaniał za tym LG. Testy mnie przekonują, nagroda przyznana przez środowisko foto i cena do zniesienia. Jedyne co przemawia na minus to jak dla mnie za duża przekątna ekranu.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5