OK. Opiszę moje doświadczenia ze zdalnym wyzwalaniem FL-36 (z FL-50 jest łatwiej). Mianowicie zestawy oferowane na Allegro, czy też takie jak TEN nie wyzwalają FL-36, gdyż ta akurat lampa potrzebuje nieco wyższego napięcia wyzwalania niż większość (FL-50 powinna działać). Dowiedziałem się jednak tego dopiero z TEJ STRONY . Również tam znalazłem rozwiązanie, czyli wersję V2s, specjalnie opracowaną w celu wyzwalania FL-36 (i jeszcze kilku innych) - V2s .
Ponieważ nie było innego wyjścia zamówiłem ten wyzwalacz w Hongkongu.... Zamówienie złożone i opłacone w nocy z 05/06.07.07 (naszego czasu), w Poznaniu było 10.07.07 (czasami dłużej czekałem kupując coś na Allegro
). Przesyłka doszła nienaruszona i co najważniejsze - DZIAŁA
A żeby było jeszcze śmieszniej, to zestaw składający się z nadajnika, odbiornika V2 (do innej lampy jaką posiadam) i odbiornika V2s (do FL-36), kosztował mniej niż podobny (ale nie działający z FL-36) kupiony w Polsce
Jeśli więc ktoś myśli o wyzwalaniu FL-ki a nie chce targać kabli, bądź używać fotoceli (problemy w słońcu, z brakiem widoczności błysku wyzwalającego itp.) - to mogę polecić to rozwiązanie. Testy fotograficzne wkrótce
![]()