Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Chińczyki 100Ws

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Chińczyki 100Ws

Przeczytałam CAŁY ten dział gdyż mam zamiar zrobić sobie ministudio, przedmioty, portrety, fun, nauka... Takie tam, więc nie za drogie. Tymczasowo mam do dyspozycji pusty biały pokój ok. 5x5, potem będę się martwiła . Lamp na pewno sztuk 2, potem pewnie i trzecia + jakaś blenda większa. Mam parę pytań

1. Jeżeli chińczyk, to od 200Ws... więc jak myślicie, lepiej lampa 100Ws czy żarówka 68Ws/34Ws [ta regulowana]? 200Ws to będzie dla mnie na pewno za dużo, głównie mnie ta płynna regulacja kusi...

2. Chińczyki są w różnych wersjach, tak? CY100K? CY100MR? CY100MP? w sklepach widzę tylko CY100MR, czym się różni seria K? MP to podobno MR + wybór czy działa na pierwszy czy drugi błysk, anything else?

3. Jak znajdę, jakie akcesoria są z nim kompatybilne? Jakie on ma "mocowanie"? Czy mam dowolność w kupnie np. softboxa czy muszę na coś uważać? Czy softbox "uniwersalny, o adapterze 11-14cm" będzie pasował?

4. CY100[x, nie wiem, jaki gdyż patrz punkt 2 ] mają już od razu żarówki modelujące, prawda?

5. Jak wygląda zasilanie tych lamp? Z sieci po prostu, tak?

[wyzwalaniem zajmę się potem ]

[niestety, szukanie czegokolwiek byłoby latwiejsze, gdyby były podane np. nazwy, a nie linki do allegro z samym numerem czy stron już teraz 404... :/]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

The z00m
    Gość
    Alu jeśli się nie mylę ostatnio na CB był wątek o tanich lampach no name z Chin. Nie bawiłbym się tym dziadostwem bo nie jest to warte utraty zdrowia lub nawet życia

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Co do 2 lamp to Piotrek z Hensela ma ciekawa opinię, ze dla początkującego to jest zuo...
    Wdużej mierze bardziej rozwija zabawa z nieparzystą liczbą lamp.

ad.5 tak

Jak juz miałbym sie pakować (tez rozmyślam) to atakowałbym quantumy, ew chwalone ostatnio powerluxy.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: Chińczyki 100Ws

Cytat Zamieszczone przez dog_master
    1. Jeżeli chińczyk, to od 200Ws...
    tak myślałem na początku i skończyłem na serii K. Mam 400K YanYang (czy jakos tak).
    Seria K bo do serii K masz rozne akcesoria i wszystkie bajery które może dać ci chinczyk.... powyżej 300Ws masz chłodzenie wiatrakiem (dużo czytałem o wieszaniu sie 200tek po wielogodzinnej pracy).
    Troche o tych lampach pisałem w 'przyklejonych' tematach.

Jeśli nie chcesz zarabiać na fotografii (robić masówki) to można kupic taka lampe i sie świetnie bawić. Jeśli do zarabiania to........

pozdro
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Re: Chińczyki 100Ws

czy żarówka 68Ws/34Ws [ta regulowana]?
    Żarówka regulowana? Podaj linka.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Alu jeśli się nie mylę ostatnio na CB był wątek o tanich lampach no name z Chin. Nie bawiłbym się tym dziadostwem bo nie jest to warte utraty zdrowia lub nawet życia
    Zaraz poczytam

Cytat Zamieszczone przez grizz
    Jak juz miałbym sie pakować (tez rozmyślam) to atakowałbym quantumy, ew chwalone ostatnio powerluxy.
    Niestety nie ten przedzial cenowy... Najslabsze widze 300Ws, a tyle naprawde nie potrzebuje... 100Ws myślę, ze będzie optymalnie, 200Ws z regulacją to by bylo maximum, ale cena... Wtedy jedna lampa i blenda...

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    Troche o tych lampach pisałem w 'przyklejonych' tematach.
    I tak mnie nie dotyczy

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    Jeśli nie chcesz zarabiać na fotografii (robić masówki) to można kupic taka lampe i sie świetnie bawić. Jeśli do zarabiania to........
    No nie do zarabiania, zdecydowanie nie Ew. jakis stock, ale zanim sie naucze i za to zabiore, to...

Cytat Zamieszczone przez Switch
    Żarówka regulowana? Podaj linka.
    http://www.allegro.pl/item322324517_...zelaczana.html
    Tylko 1/2-1/1 ale zawsze cos
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Na pewno chcesz dwie lampy? Na warsztatach w Łodzi Piotr Paszkiewicz powiedział moim zdaniem bardzo ważną rzecz, że lepiej najpierw kupić tylko jedną lampę, bo dwoma bardzo łatwo sprawić, że oświetlenie będzie nudne. A jedną i tak można zdziałać bardzo dużo (uczestnicząc w warsztatach sam się o tym przekonałem). MZ lepiej kupić jedną, ale mocniejszą lampę i próbować z jednym źródłem światła, ćwiczyć, a ewentualnie później dokupić kolejne lampy. Ja w każdym razie bym tak zrobił
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No wlasnie nie jestem przekonana... Chcialam 2, docelowo 3, albo 1 mocniejsza i blenda... Hm... Tak sobie mysle... Moze faktycznie 1 + blenda...

Chyba najlepiej zrobie, jak poczekam do warsztatow

[ale to nie zmienia faktu, iz jakby ktos mogl mi odpowiedziec na pytanka dotyczace chinczyka, to baaardzo prosze ]

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    ja mam tylko jedna :P
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Kup 1 lepsza lampę i więcej do niej osprżetu niz 2.

Serio. Na początkiu i tak jest niesamowicie wiele z tym zabawy, ogarnięcie tego, opanowanie, to masa czasu i wysiłku, to nie jest takie hop siup. Lepiej nie wadzić sobie drugą lampą.

Wantuch na warsztatach operował niby tylko jedną lampą - ale ile było możliwości!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów