który z tych filterków brać? ktoś odczuł wizualne lub inne różnice tych filtrów czy to tylko różnice marketingowe?
http://www.allegro.pl/item180026340_..._promocja.html
http://www.allegro.pl/item180665926_..._promocja.html
który z tych filterków brać? ktoś odczuł wizualne lub inne różnice tych filtrów czy to tylko różnice marketingowe?
http://www.allegro.pl/item180026340_..._promocja.html
http://www.allegro.pl/item180665926_..._promocja.html
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Ani ten, ani ten... w cyfrówce różnicy nie u świadczysz... masz szansę tylko na ułapanie dodatkowych blików i flar...
jeżeli nie robisz zdjęć np na rajdach, gdzie kamienie lecą to nie kupuj UVki
zainwestuj w polara
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
hmm, a nie powinno być tak że to właśnie zmniejszy moje szanse na bliki i flary?Zamieszczone przez grizz
![]()
polara rzadko ożywałem w przeszłości, teraz również nie sądzę żeby był mi potrzebny częściej ale jest na liście zakupów za szarą połówką.
W tej chwili bardziej potrzebuję czegoś do osłony obiektywu, bez jego zaciemniania przy okazji, i zbędnego kręcenia przy fotce
Sebastian
po co Ci coś do osłony obiektywu poza osłoną psłoneczną?
Każdew dodatkowe szkło to więcej szans na bliki i flary....
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
bo generalnie sporo focę w naprawdę różnych warunkach, deszcz,piach itp.. i pomyślałem sobie że dobrze byłoby mieć coś na szkle z przodu w momencie kiedy nie ma na nim zatyczki
Zauważyłem że ludzie dzieą się na tych co bez takiego filtra nie ruszą aparatu z torby i takich co nie założą nic pod dekielek...
Takich co sa pośrodku chyba nie ma...![]()
Grizz - czyli uważasz że szkło, które teoretycznie ma za zadanie pomóc w unikaniu blików i odcinać część promieni, która destrukcyjnie może wpłynąć na jakość obrazu - generalnie nie to, że nie spełnia takich funkcji, to działa wręcz odwrotnie? Coś mi tu nie pasuje, sory że Cię męczę![]()
Sebastian
każde dodatkowe szkło nie wpływa dobrze na obraz...
co do odcięcia części promieni nie ma to znaczenia przy matrycy, miało znaczenie przy filmie.
Popatrz do mojej galerii - też focę w różnych warunkachi nie kupiłbym filtra dopuki nie zacznę focić rajdów, crossu itp... tam gdzie lecące kamyczki moga wywołac jakąś szkodę...
W codziennym używaniu UVka nie ma zastosowania, nawet jak focisz na plaży to nic się nie stanie, przednia soczewka w obiektywie to nie jajko... a przed urazami mechanicznymi najlepiej i tak chroni osłona p-słoneczna - zresztą chyba sam o tym wiesz najlepiej...
A więc jeszcze raz - Uvka obrazu Ci nie poprawi.
Lessie kup zwyklego Marumi UV- to dobre filtry. Sky light to filtr delikatnie lososiowy, ociepla. Po co ma to robic w epoce cyfry?
Natomiast jestem zwolennikiem stosowania dobrych filtrow prawie zawsze. Naprawde sie przydaja. W terenie sa nieocenione. Nad ranem, we mgle, w pyle, jak mży sobie. Nawet w torbie, gdzie czasem dekielek spadnie mozna sobie porysowac o cos szklo, szczegolnie jak jest mocno upakowane.
Zadnych flar nie lapie. Czasem odkrecam filtry, jak juz czuje, ze moge cos zyskac, ale rzadko.
Czesc.Ch.
Spadł Ci kiedyś dekielek z Zuiko?Zamieszczone przez chomsky
lessie:
MARUMI UV WPC Slim - polecam. Załatwiłem już dwie sztuki (dekielkiem), teraz mam trzeci.
Jesli kogoś stać, może biegać bez; ja wolę mieć dobrą UV'kę. Dodatkowe bliki to przy nocnych - wtedy trzeba zdejmować filterek.
Sam wybierzesz (z czy bez).
różne poglądy na ten temat są, w kompakcie gdzie obiektyw wysuwa się na zewnątrz i jest bardziej narażony na zasysanie syfu, po dokupieniu tulei warto nakręcić filtr ochronny. Ja sam nie używam filtru w celu ochrony, a osłony przeciwsłonecznej jak dobrze prawi grizz . Nie tak dawno miałem taką sytuację, chcąc zarzucić aparat na ramię wysunął się pasek, nie zdążyłem nic zrobić, trochę mnie zmroziło, na szczęście nie był to beton, a ziemia nawet nie taka twarda. Obiektyw, a dokładnie osłona przeciwsłoneczna wbiła się trochę uchraniając szkło. Moim zdaniem najlepiej, stosować filtry gdy musimy, chcemy uzyskać jakiś efekt, dodatkowe szkło na obiektywie, typu UV napewno nie pomoże jakości, ale jak ktoś chce czuć sie bardziej bezpiecznie to lepiej kupić już lepszy filtr np. ten Marumi, czy Hoya shmc.
pzdr
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz