Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Kupuję E-510 - co mam do niego dokupić ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Kupuję E-510 - co mam do niego dokupić ?

Witam,

Zdecydowałem się na Olympusa jako swoją pierwszą lustrzankę w życiu Kupuję ją z obiektywem 14-42 mam parę pytań co najlepiej dokupić do tego zestawu ?

- czy kupować double-kit ? Warto laikowi dokupować teleobiektyw ?
    - czy mam kupować filtry na obiektyw ? Czy chronią one obiektyw przed zarysowaniem ? Jakie filtry możecie polecić
    - jakiej marki statywy polecacie ? Velbon to dobre statywy ?
    - czy kupno przez internet to dobry pomysł ? Może się uszkodzić aparat lub obiektyw podczas transportu ?
    - czy warto dopłacać 30zł do karty pamięci 300x UDMA ? Jest szybsza niż x133 ?

Jeśli macie jeszcze jakieś rady to z góry dziękuję

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    1. Tak. 14-42 jest dosc krotkie, a 40-150 jest dobre i stosunkowo dlugie Poza tym, po jakims czasie i tak sam zobaczysz, czy potrzebujesz dluzszego zooma czy nie. Ale do fotografii "wszystkiego" imho warto.

2. Jak chcesz. Chronia, ale i przeszkadzaja [strata jakosci, apanie blikow, zdjecia pod swiatlo]. Ja mam, ale gdy sa mi potrzebne, gdy nie - sciagam [zdjecia nocne czy pod slonce]. Jakie? Hoya [jakas wyzsza], Marumi, B+W , Heliopan . Nie no, Marumi starczy

2. Velbon, Manfrotto, GoldPhoto i pewnie wiele innych, o ktorych zapomnialam... Ale patrz na konkretny model, zeby utrzymal lustro.

3. Jezeli kupujesz w dobrym sklepie, to przesylka jest odpowiednio zabezpieczona. Fakt faktem, sa mityczne opowiesci o latajacych sprzetach ;p aczkolwiek jakby co, to mozna reklamowac. Ja zamawialam przez internet do tej pory wszystko [aparat odbieralam na miejscu, reszta szkiel z dostawa do domku ;p] i zawsze bylo okej. A ceny tez sa o wiele nizsze niz np. w MediaMarkt.

4. Tak, sa szybsze. Ale czy warto i czy dzialaja - nie wiem.

Rady? Dwie ;p Polecam lekture forum - wszystko bylo ;p A ja tak w skrocie tylko, bo to tematy na wypracowania :] No i rob zdjecia i eksperymentuj, w rece z instrukcja
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kupuj double-kit nie będziesz żałował ! Tu masz ceny za double-kita http://www.ceneo.pl/641889

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Moim skromnym zdaniem zapomniałeś o jednej z najważniejszych spraw: torba lub plecak!
    Nawet w domu trzeba w jakiś godnych warunkach przechowywać sprzęt!
    I również polecam double kita.
    Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
    Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witam,

Zdecydowałem się na Olympusa jako swoją pierwszą lustrzankę w życiu Kupuję ją z obiektywem 14-42 mam parę pytań co najlepiej dokupić do tego zestawu ?

warto - nie wiele drożej a wiele mżesz zyskać jesli chodzi o ogniskowe

- czy mam kupować filtry na obiektyw ? Czy chronią one obiektyw przed zarysowaniem ? Jakie filtry możecie polecić
    są dwie szkoły - jedna mówi, że tak, bo chronisz soczewki, druga, że nie bo szkła obiektywów sa i tak wytrzymałe a filtr pogarsza jakość obrazu. Ja nie wiem, wiec w dni parzyste mam filtr, w nieparzyste nie mam. Raz pies ni polizał 14-54 jak miałem filtr to się cieszyłem że miałem filtr. Raz kot mi nasmarkał w ZD8, filtra nie miałem i okazało się ze wystarczyło wytrzeć wszystko miękką bawełnianą szmatką. Z kolei gdy fotografowałem nad morzem - takim prawdziwym, słonym a nie Bałtyckim - to łatwiej było czyścić filtr...

ja polecam GOLDPHOTO - żywcem zerżnięta chińska podróbka Manfrotto. Ale napisz do czego będziesz go używał co fotografujesz i na czym Ci zależy. Satyw może być albo lekki albo dobry - a kupując statyw musisz zdecydować się na jakiś kompromis. VELBON SHERPA - cieszy się niezłymi piniami

- czy kupno przez internet to dobry pomysł ? Może się uszkodzić aparat lub obiektyw podczas transportu ?
    nie kupuj od byle kogo, dwiedz się jak transportują. Ja wszystkie aparaty i obiektywy kupowałem przez internet. doszły całe, zapakowane przyzwoicie i dostarczone przez kuriera. Jak masz wątpliwości co do jakiegoś sklepu - spytaj na Forum może ktoś ma dobre lub złe doświadczenia

nie mam pojęcia

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Gotyk Zobacz posta
    Witam,

Ad 1. Warto, chyba że masz naprawdę ograniczony budżet 40-150 to naprawdę świetny obiektyw za te pieniądze.
    Ad 2. Ostatnio było o tym na forum... bodajże w topicu o 12-60
    Ad 3. Polecam firmę Slik. Niektórzy mówią, że jakość niewiele niższa niż manfrotto a cena wieeele niższa.
    Ad 4. Nie masz się czego bać, kupuj tzn teoretycznie wszystko się może zdarzyć, ale w praktyce bardzo rzadko.
    Ad 5. Nie wiem :P

Jak mówił przedmówca, pomyśl o torbie/plecaku. Torba lepsza na spacery, ale przy dłuższych wypadach trochę niewygodna. Plecak to przeciwieństwo poniekąd - trudniejszy dostęp do aparatu (trzeba zdejmować plecak itd), za to w góry albo na rower w sam raz. Rozejrzyj się za dość awangardowym plecakiem Lowepro Slingshot - ciekawe połączenie zalet (i niektórych wad ) plecaka i torby. Jeśli masz zamiar w niedalekiej przyszłośći rozbudowywać sprzęt to kup nosidełko trochę na wyrost.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    są dwie szkoły - jedna mówi, że tak, bo chronisz soczewki, druga, że nie bo szkła obiektywów sa i tak wytrzymałe a filtr pogarsza jakość obrazu. Ja nie wiem, wiec w dni parzyste mam filtr, w nieparzyste nie mam. Raz pies ni polizał 14-54 jak miałem filtr to się cieszyłem że miałem filtr. Raz kot mi nasmarkał w ZD8, filtra nie miałem i okazało się ze wystarczyło wytrzeć wszystko miękką bawełnianą szmatką. Z kolei gdy fotografowałem nad morzem - takim prawdziwym, słonym a nie Bałtyckim - to łatwiej było czyścić filtr...
    Fajnego masz kota Moj to poluje na obiektyw, ale nie z jezykiem, a z pazurami... Jeej, ile bym dala za filtr do ZD8...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Kupuj dualkit bez dwóch zdań, ale reszta czyli filtry, statyw itp. to wyjdzie w praniu. Jeśli Ci będzie tego brakować to dokupisz. IMHO nie ma sensu póki co wydawać kasy. Jeśli chodzi o kartę to tylko w przypadku zrzucania fotek w czytniku poczujesz różnicę. Jeśli poprzez USB via body to Extreme III wystarczy.

rocco
    Gość
    Koniecznie muszelkę ME-1.
    http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/3884
    Powiększenie tylko 1.2x ale robi różnicę
    Używałem jej z E-510 i bez niej było mi źle.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gotyk Zobacz posta

Dodatkowy akumulator.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1