Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: OLYMPUS E-520... i co do niego? Proszę o poradę...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

OLYMPUS E-520... i co do niego? Proszę o poradę...

Witajcie. Właśnie zamierzam zaopatrzyć się w OLYMPUSA E-520.
    Interesują mnie dwa zestawy z których chcę wybrać jeden:
    I. OLYMPUS E-520 body + ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm f/3.5-5.6 + ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm f/4.0-5.6 lub
    II. OLYMPUS E-520 body + ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm f/3.5-5.6 + ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm f/4.0-5.6

Jestem amatorem, bardzo lubię makro ale chciałbym również mieć możliwość fotografowania obiektów z dużych odległości.
    Do zestawu chcę jeszcze dołożyć ZUIKO DIGITAL 35mm f/3.5 MACRO i RAYNOX DCR-250.

Moje niezdecydowanie polega wyłącznie na tym, aby podjąć decyzje, który z zestawów wybrać.
    Wydedukowałem, że do zestawu I mógłbym dokupić jeszcze pierścień pośredni EX-25 (podwajający powiększenie) i w ten sposób uzyskam podobne parametry co w zestwie II. Będę mógł wtedy decydować o tym, czy naprawdę w danej chwili potrzebuję takiego powiększenia, czy nie.
    Poza tym ten zestaw byłby nawet tańszy od tego z większym zoomem.
    Czy takie rozwiązanie jest dobre, czy też moja dedukcja jest błędna?
    Gdzieś wyczytałem, że w praktyce II zestawem to już się większego robala nie ujmie w kadrze, ale za to mamy niezły tele. Na czym też z kolei mi zależy.

Bardzo proszę o pomoc.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Jeśli byłbym na Twoim miejscu z wiedzą na temat swoich potrzeb, którą teraz posiadam kupiłbym drugi zestaw.

14-42 jest w obu zestawach. Jest uniwersalnym obiektywem dającym szeroki kąt i krótkie tele. Jak na kitowy obiektyw zachowuje się przyzwoicie. Mały, poręczny.
    Do niego dołączono prawdziwego smoka w tej klasie cenowej. Wcale nie najciemniejsze szkło przyrodnicze (przejrzyj galerie Mysikrólika: www.annaw.pl).
    Do makro zawsze trzeba było mieć coś co pozwoli zrobić z aparatu "mikroskop". 35 mm lub DCR powinien wystarczyć. Jeśli masz zacięcie inżynierskie możesz zmontować sobie zestaw z mieszkiem. Przed wyborem właściwego makro warto zgłębić temat by wybrać sobie swoją metodę.

Na początek zestaw nr 2 pokryje ogniskowe od 14 do 300 mm. Czyli będzie to zestaw o bardzo szerokim zastosowaniu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Ja zdecydowal bym sie na dwa kity-czyli ten z 40-150.Moze dlatego,ze sam taki posiadam.Co do "macro" to na poczatek ten 35 wydaje sie dobrym nabytkiem.Pozniej jednak jesli chodzi o dluzsze ogniskowe to pomyslal bym o 135-400 sigmy.W ten sposob pokryte by bylo od 14 do 400.Amatorowi taki zestaw w zupelnosci starczy.
    Moje fotki w galerii sa robione tylko kitami i mysle,ze nie sa tragiczne,co niektorym nawet sie podobaja.

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Możesz wziąć 14-42mm+40-150mm. RAYNOX DCR-250 nadaje się bardziej do 40-150mm (na ogniskowej 150) niż do 70-300. Na początek pomyśl, czy więcej będziesz robił zdjęć makro, czy np. biegał z tele za dzieciakami grającymi w piłkę. Jak macro, to dysponując gotówką kupiłbym zestaw nr 1 (ewentualnie E-520 z samym 14-42mm) i zainwestować w Zuiko 35mm/f3.5. Za tą kasę dostajesz obiektyw ze skalą odwzorowania 1:1 i ostrzeniem 15cm od celu (tylko owadom oczów nie powybijaj! ;D ).

Z pierścieniem bym nie szalał - podpinając go tracisz trochę światła. Zuiko 70-300mm fajne szkiełko. Ma dwie zasadnicze wady - ostrzy mordką (czyli tubus wysuwający się po zmianie ogniskowej dodatkowo kręci się, tak samo przy ostrzeniu; wkurzające przy założonej osłonie) i nie za dobrze radzi sobie w gorszych warunkach oświetleniowych (40-150mm jest ciut lepszy). 40-150mm jest krótsze o połowę, ale w porównaniu z 70-300mm ma wręcz kompaktowe wymiary. Pomyśl, czy te 150mm na końcu (ekwiwalent 300mm małego obrazka) ci nie wystarczy (nie wiem, o jakich "obiektach z dużej odległości" piszesz).

Enyłej. Idź do sklepu, pomacaj, postrzelaj z tych tele. Zobacz, jak się sprawuje 35mm przy skali makro i kupuj! A jak zdecydujesz się na Zuiko 35mm/f3.5 to kupuj po 1-szym października - http://www2.olympus.pl/consumer/208_20069.htm
    PS. "Obiektywy w zestawach nie biorą udziału w promocji."
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Ja zdecydowal bym sie na dwa kity-czyli ten z 40-150.Moze dlatego,ze sam taki posiadam.Co do "macro" to na poczatek ten 35 wydaje sie dobrym nabytkiem.Pozniej jednak jesli chodzi o dluzsze ogniskowe to pomyslal bym o 135-400 sigmy.W ten sposob pokryte by bylo od 14 do 400.Amatorowi taki zestaw w zupelnosci starczy.
    Moje fotki w galerii sa robione tylko kitami i mysle,ze nie sa tragiczne,co niektorym nawet sie podobaja.
    Co do Sigmy 135-400mm, to uderzaj do Matthi18 na PW. Szkiełko całkiem-całkiem (choć jak dla mnie nieco mydli na brzegach).
    Ostatnio edytowane przez heyahero ; 23.09.08 o 00:44 Powód: Automatyczne scalenie postów
    "There's no such thing as free titties"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ... co za niedopatrzenie... ten konwerter nie pasuje chyba do żadnych z kitowych obiektywów.
    Szczerze mówiąc lubię różne tematy i nie chcę się ograniczać do makro. Co do większych obiektów - to mam na myśli jakiegoś dzikiego zwierza w lesie, czy ptaka. Czasami jakieś ciekawe foto księżyca. Wiem, że to w sumie takie pierdoły. Nie wiem czy 40-150 wystarczy. Lubię poeksperymentować więc nie chcę się potem gryźć w język. Zaznaczam tutaj, że nie prędko będę rozbudowywał swój zestaw. Muszę do tego kupić filtry, torbę, karty, dwie dodatkowe baterie i jak to wszystko policzyłem to 5tys. mi to wyjdzie.
    Przez całe życie tyle na hobby fotograficzne nie wydałem.
    i jeszcze gdyby ten Zuiko 50mm do macro byłby tańszy.
    Wiemy już, że w październiku wychodzi również tzw. "wyprawka dla amatora". Po prostu E-520 z 4 kitami (+ dodatki typu lampa, karty itp.):

• obiektyw ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6 (18-36mm)
    • obiektyw ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 (28-84mm)
    • obiektyw ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6 (80-300mm)
    • obiektyw ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm 1:4.0-5.6 (140-600mm)

Ale tak naprawdę można to sobie złożyć samemu... pewnie zestaw wyjdzie taniej niż kupno każdego z osobna.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Konwerter pasuje [jak wszystko w E-Systemie], ale po prostu jest za ciemno, zeby AF dzialal [lub w przypadku niektorych szkiel prawa fizyki nie daja prawa do jakiegokolwiek ostrzenia :]].

No to kup do makro Raynoxa - kosztuje wrecz drobiazg przy tak duzym wydatku, a pasuje do wszystkiego prawie. Fakt, ze AF tez nie chce ostrzyc przy zbyt ciemnym szkle [przynajmniej u mnie ma opory ;]], ale jest taniej o wiele.

Ten zestaw dla mnie to troch nieporozumienie, po co komus i 40-150 i 70-300...? :/

Co do tele, to pobaw sie w MediaMartcie oboma, do ksiezyca 150mm to za malo, do zwierzatek raczej tez...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jestem ciekawy czy Raynox nie będzie winietował?
    Jak na razie jestem skłonny kupić:
    ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm f/3.5-5.6
    ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm f/4.0-5.6
    ZUIKO DIGITAL 35mm f/3.5 MACRO
    RAYNOX DCR-250

Ktoś ma jakieś pomysły?

Jeżeli chodzi o zestaw I. ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm i ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm to jeszcze 135-400mm sigmy mógłbym dokupić, ale wtedy musiałbym na zestaw przeznaczyć 6tys.
    Ale to byłby niezły zestaw - tak sądzę. Jeszcze do tego to Zuiko Macro 35mm i chyba bym do domu nie wracał tylko w plenerze...

A jeżeli chodzi o ten pierścień to chyba masz racje dog_master.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Raynox może winietować na krótkich ogniskowych, ale na tele na pewno nie.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Oto zoom Sigmy i Olympusa kitowego
    http://www.e-cyfrowe.pl/obiektywy/ol...-6-p-5949.html
    http://www.e-cyfrowe.pl/obiektywy/si...on-p-7266.html

Czy Sigma nie będzie za ciemna?
    A poza tym to jest na Canona. A do chyba już dodatkowe koszty.
    Czy to warto dla tych 100mm (czy jak kto woli 200mm na 4/3)?

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paragraf Zobacz posta
    Oto zoom Sigmy i Olympusa kitowego
    http://www.e-cyfrowe.pl/obiektywy/ol...-6-p-5949.html
    http://www.e-cyfrowe.pl/obiektywy/si...on-p-7266.html

Czy Sigma nie będzie za ciemna?
    A poza tym to jest na Canona. A do chyba już dodatkowe koszty.
    Czy to warto dla tych 100mm (czy jak kto woli 200mm na 4/3)?
    Tu masz pod 4/3:
    http://fotozakupy.pl/obiektyw/sigma-...mpus-4-3,6714s
    http://fotoceny.pl/tow/11225_SIGMA_1...UV_gratis.html
    "There's no such thing as free titties"