Strona 2 z 18 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 180

Wątek: Panasonic G1 - opinie użytkowników

piotrek204
    Gość
    Wysyp w marketach G1 jest faktycznie widoczny.
    Mialem w reku, lekki, mniejszy niz na zdjeciach sie wydaje (plusy).
    A minusy to tak naprawde niewiadome.
    Jakie beda szkla i w jakich cenach, czy szkla faktycznie beda mniejsze.
    Czekam na cos szerokiego.
    Wierze tez ze cena G1 spadnie, sama budowa poza wizjerem to duzo prostsza niz w kompakcie a sam obiektyw wiecej niz 300PLN tez wart nie jest.

Ciekawa sa lampy w systemie, bardzo podobno do olympusowych

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rayone Zobacz posta
    Nie widzę sensu w udostępnianiu resize, więc zamieszczam link do archiwum:
    Dzięki, w rep też kliknąłem

Ściągnąłem archiwum. Rozumiem, że to JPGi prosto z aparatu? Jak na moje oko robią dobre wrażenie. Przyjemna kolorystyka, ostrość, chętnie zobaczyłbym wyższe czułości, nawet jakby to miały być JPGi. Moim zdaniem jakość JPGów z aparatu jest również bardzo ważna - nie sądzę, żeby większość użytkowników G1 była entuzjastami spędzania czasu nad wołaniem rawów... Chętnie pomacałbym ten aparat...

Swoją drogą pamiętacie ile było zawodzenia przed premierą - że matryca to jakies nieporozumienmie a cena z kosmosu...? Z tego co widzę - pliki całkiem przyjeme a i cena nie jest jakaś ptrzesadzona na start...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar rayone
    Mieszka w
    Stołeczne Królewskie Miasto Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Wysyp w marketach G1 jest faktycznie widoczny.
    Mialem w reku, lekki, mniejszy niz na zdjeciach sie wydaje (plusy).
    A minusy to tak naprawde niewiadome.
    Jakie beda szkla i w jakich cenach, czy szkla faktycznie beda mniejsze.
    Czekam na cos szerokiego.
    Wierze tez ze cena G1 spadnie, sama budowa poza wizjerem to duzo prostsza niz w kompakcie a sam obiektyw wiecej niz 300PLN tez wart nie jest.

Ciekawa sa lampy w systemie, bardzo podobno do olympusowych
    Z całym szacunkiem, ale jeśli obiektyw z metalowym bagnetem, stabilizacją i ultrasonicem nie jest wart 300zł, to ja proszę o kontakt do Twojego dostawcy sprzętu .

I bardzo proszę o konkrety w tym wątku (patrz temat u góry!). Luźna dyskusja na temat G1 ma miejsce tutaj: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14082
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    chętnie zobaczyłbym wyższe czułości, nawet jakby to miały być JPGi.
    postaram się zamieścić jeszcze więcej sampli, ale już nie dzisiaj...
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Swoją drogą pamiętacie ile było zawodzenia przed premierą - że matryca to jakies nieporozumienmie a cena z kosmosu...?
    Właśnie, kiedy czytałem posty z wątku rzeki, że go tak określę, od razu przychodził mi do głowy list "autorytetów moralnych" wypowiadających się na temat książki "SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii", czyli czegoś czego nikt wtedy jeszcze nie widział na oczy! Myślałem, że takie górnolotne zachowania (sic!) są zarezerwowane dla naszych "elit", ale widać niekoniecznie. No chyba, że ludzie z "salonu" też tu zaglądają .

pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez rayone ; 7.12.08 o 17:22 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    [...] Panasonic zawarł w tej maszynce masę drobnych rozwiązań, które powoli odkrywam i od razu doceniam, jak choćby przyciemnianie ekranu w ciemnym otoczeniu, tryb pendriva w połączeniu z komputerem (bez zapisu oczywiście, ale za to z szybką transmisją danych i przede wszystkim brakiem problemów pod Linuxem) [...]
    Tryb pendriva to żadna rewelacja i z zapisem oczywiście.
    Chyba dla użytkowników Canona
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Rado
    Gość
    elektroniczny wizjer genialny (jemu też poświęcono już niejedną stronę)
    Napisz coś więcej o EVF. Nie widziałem w necie opisanych zbyt wielu wrażeń użytkowników ale te, które czytałem wskazywały na dwie wady: że patrzy się jak na telewizor i nie ma to porównania do wizjera optycznego i że są problemy w słabym oświetleniu z EVF. Potwierdzisz, zaprzeczysz?

| OlyJedi Awatar rayone
    Mieszka w
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rado Zobacz posta
    Napisz coś więcej o EVF. Nie widziałem w necie opisanych zbyt wielu wrażeń użytkowników ale te, które czytałem wskazywały na dwie wady: że patrzy się jak na telewizor i nie ma to porównania do wizjera optycznego i że są problemy w słabym oświetleniu z EVF. Potwierdzisz, zaprzeczysz?
    EVF w G1 jest wyjątkowy w porównaniu do innych. Oczywiście ma swoje zalety i wady. Ciężko jest go porównywać do optycznego - w pewnych sytuacjach lepszy jest jeden, w innych drugi.

EVF w G1-ce ma ogromną rozdzielczość, co powoduje, że nie widać żadnych pikseli i przerw między nimi. W warunkach normalnego oświetlenia jedyną widoczną wadą jest to, że czerń nie jest całkiem czarna.
    Sytuacja staje się "poważniejsza" przy ciemnych scenach, w których sensor automatycznie przełącza się na wyższą czułość i jednocześnie zmniejsza się częstotliwość odświeżania, co obfituje szumem i smużeniem w EVF (na ekranie również). Szum i częstotliwość zależą oczywiście od jasności obiektywu - aparat musi tak naświetlić sensor, żeby użytkownik mógł coś w wizjerze zobaczyć. To rzeczywiście można uznać za wadę, bo w wizjerze optycznym nie ma takiego problemu, ale mimo wszystko EVF nadal jest całkiem używalny. To jest problem wspólny dla wszystkich nieoptycznych systemów (w kompaktach, hybrydach, kamerach cyfrowych...), gdzie obraz w wizjerze jest "pobierany" z sensora.

Nota bene bawiąc się w pokoju ze zgaszonym światłem, gdzie jedynym jego źródłem było światło z ulicy, odkryłem, że mierząc w szafę, która pochłania światło pomocnicze focusa i nie ma prawie żadnych kontrastów nie jestem w stanie wykonać zdjęcia z AF. Lustrzanka Canona pomogłaby sobie w tym momencie błyskami flasha, tutaj (i przy każdym kontrastowym focusie) nie ma takiej możliwości... Jednak na dobrą sprawę, ile razy w takich warunkach robi się zdjęcia? Zwłaszcza mając na uwadze fakt, iż G1 nie jest aparatem do profesjonalnej roboty.

Są też zalety EVF - przede wszystkim możliwość wyświetlania na nim dowolnej zawartości. Znajdziemy w nim niemal wszystkie parametry obrazu i najważniejsze aparatu (można je też "schować"), a dzięki funkcjom Q.Menu, Film Mode i pokrętełka pod spustem możemy je szybko i wygodnie pozmieniać nie oddalając aparatu od oka, jednocześnie obserwując na bierząco efekty tych zmian. Można sobie ustawić wyświetlanie w EVF histogramu, siatki podziału kadru, można przeglądać zdjęcia, menu. Można robić wszystko co na dużym ekranie. Dzięki temu ja prawie w ogóle nie używam ekranu (chyba, że nie chce mi się schylić ) wygodnie operując EVF-rem i przy okazji oszczędzając energię

Moja konkluzja jest następująca: patrząc przez pryzmat przeznaczenia tego aparatu, EVF jest wystarczający i w moim odczuciu jego zalety zdecydowanie przeważają nad wadami w każdej normalnej sytuacji - zarówno ciągu dnia oczywiście, jak i w normalnych warunkach nocnych (na ulicy, w pomieszczeniu z jakimś źródłem światła).

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Rayone, czytałem opinie, że po zrobieniu zdjęcia wyświetlacz LCD troche myśli zanim pokaże jak wygląda wykonane zdjęcie. Czy to prawda (jeśli tak jak to wygląda) czy info nie prawdziwe?

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar rayone
    Mieszka w
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nasir Zobacz posta
    Rayone, czytałem opinie, że po zrobieniu zdjęcia wyświetlacz LCD troche myśli zanim pokaże jak wygląda wykonane zdjęcie. Czy to prawda (jeśli tak jak to wygląda) czy info nie prawdziwe?

pozdrawiam
    Nic podobnego. Owszem aparat nad czymś się zastanawia po długim, ponad 2 sekundowym czasie ekspozycji (tego jeszcze nie "rozkminiłem"), ale przy normalnych czasach nic takiego się nie dzieje. Na czas wykonania zdjęcia dostajemy czarny ekran, ale trwa to dosłownie ułamek sekundy dłużej niż samo naświetlanie sensora i po tym niemal od razu dostajemy efekt końcowy na ekranie lub całkiem od razu powracamy do Live View (w zależności czy sobie ustawimy podgląd zrobionego zdjęcia). Czas przetwarzania obrazu (a przynajmniej wyrzucenia efektu na ekran) przy porównaniu G1 i Canona 400D, to wyścig sarny z krową. Jeśli ktoś ma wątpliwości skąd to wiem, skoro sprzedałem Canona, to już tłumaczę - pozostała u mnie w rodzinie jeszcze jedna taka czarna owca fotografii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Owszem aparat nad czymś się zastanawia po długim, ponad 2 sekundowym czasie ekspozycji (tego jeszcze nie "rozkminiłem"), ale przy normalnych czasach nic takiego się nie dzieje. Na czas wykonania zdjęcia dostajemy czarny ekran, ale trwa to dosłownie ułamek sekundy dłużej niż samo naświetlanie sensora...
    Dark frame substraction. Aparat robi drugie zdjęcie przy tym samym czasie i czułości, ale z zamkniętą migawką. Na tym czarnym zdjęciu "szuka" szumu i gorących pikseli, które później odejmuje od tego pierwszego zdjęcia. Bardzo przydatna funkcja.

| OlyJedi Awatar rayone
    Mieszka w
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Dark frame substraction. Aparat robi drugie zdjęcie przy tym samym czasie i czułości, ale z zamkniętą migawką. Na tym czarnym zdjęciu "szuka" szumu i gorących pikseli, które później odejmuje od tego pierwszego zdjęcia. Bardzo przydatna funkcja.
    O widzisz! Dzięki za info. Tak przy okazji - Long Exposure NR oczywiście można wyłączyć I jeszcze jedno, żeby nie było wątpliwości - jest polskie menu, ale osobiście preferuję angielskie, stąd powyżej to groźnie brzmiące angielskie wyrażenie .