Poddam pod ocene jeszcze jedne portrecik córeczki, zdjecie wbrew pozorom nie bylo pozowane.
RE: Zmieniłem tytuł wątku na prośbę jego twórcy.
Wersja do druku
Poddam pod ocene jeszcze jedne portrecik córeczki, zdjecie wbrew pozorom nie bylo pozowane.
RE: Zmieniłem tytuł wątku na prośbę jego twórcy.
Tutaj sympatycznie skadrowane, ładne szarości.
Gorzej sprawa ma się ze światłem (lampa fuj! :D) i z czymś co z prawego dolnego rogu uciekło.
Chwila spontaniczna. Tak jak lubię.
Niestety lapmpa wbudowana to powiedzmy szczerze - oślepiecz, cieniorób itd...Cytat:
Zamieszczone przez -M
A o co chodzi z tym prawym rogiem :roll:
Prawy dolny róg - wygląda jakby coś tam było i zostało wystemplowane (plamki i nieostrości na rączkach).
Tak, usunalem cien z lampy, moze troszke nieudolnie ale ladniej to wyglada.Cytat:
Zamieszczone przez -M
Zdecydowanie lepiej ;) chociaż można było się bardziej postarać ;)
Mam u siebie zdjęcie Little Björk - Debut, tam była podobna sytuacja, ale cień nie był delikatny, bo od softboxa.
A tak swoją drogą przy lampie zintegrowanej warto było odwrócić aparat o 180 stopni tak aby spust był na dole nie na górze (dla mnie to naturalna pozycja fotografowania w pionie ;)). Dzięki temu lampa by była z drugiej strony a cień zostałby za głową, co pewnie lepiej by wyglądało nawet bez stemplowania.
Najważniejsza jednak jest sytuacja, a ta - wyśmienita!
Tak na szybko, mam ORF'a tej fotki ale to musze siasc i troszke sie pobawic.Cytat:
Zamieszczone przez -M
Probowalem, to samo, mysle ze na dniach jak sie uda kupie lampe FL 50 wtedy pewnie beda lepsze fotki.Cytat:
Zamieszczone przez -M
A co do samego zdjecia, w kolorze wyszlo fatalnie, kombinacje WB itp. nic nie dawaly, tlo to sciana a ma kolor ceglany i cala postac byla "przesiaknieta" ta barwa, jakie bylo moje zdziewienie gdy zrobilem b/w, wyszlo super (wg mnie).
Masz na mysli pozycje fotografowanej osoby?Cytat:
Zamieszczone przez -M
To bylo tak, coreczka sie bawila na komputerze (ma 3 latka i umie juz obslugowac przegladarke i bawic w gry dla dzieci ;) ) nagle w TV byl ma kanale dzieciecym jakis teledysk, odwrocila sie na fotelu a ja akurat mialem aparat w rekach :mrgreen:
Hmm... ja ogólnie jestem przeciwny lampom... b&w wyszło dobrze, bo się przez czerwony kanał przefiltrowało ;D Faktycznie z kolorowymi odbiciami może być problem.Cytat:
Zamieszczone przez netfinity
Sytuacja... tak dokładnie o pozę mi chodziło ;) Takie sytuacje są najlepsze, ale trzeba uważnie obserwować ;)
Prześliczna dziewczynka i bardzo fajna poza, szkoda tylko troszkę tej lampy ;)
A tak BTW: jak już stemplujesz to warto dodać po sobie troszkę szumu :)
oj dużo lepsze niż ostatnie ;)
co do techniki, lampy, stemplowania - za poprzednikami
Masz kapitalną modelkę - ciągnij temat
Zdjecia w domu niestety musze robic z doswietleniem lampą, ale dziekuję za opinie, są bardzo pomocne na przyszłość.
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, ostrość zdjeć, robie fotki w ORF ale jakoś wydaje mi sie, że wiele fotek tu prezentowanych to żylety, czy to wina obiektywu (14-45 i 40-150) i jesli chce robic coś naprawde ostro to powinienem mysleć o lepszym szkielku np. 14-54mm 1:2.8-3.5 czy istnieją "sztuczki" na ostr zdjęcia ;)
Przede wszystkim przed publikacją w sieci, nie ma bata, trzeba ostrzyć w programie po zmniejszeniu.
To ciekaw uwaga, faktem jest ze czasem podoostrzm (w programie Capture One LE) jakoś mi pasuje (tym bardziej ze za free i pokazuje efekt w czasie rzeczywistym - licencja z karta CF) od innych, napewno jest lepszy tego gratisowego z olkiem.Cytat:
Zamieszczone przez -M
Ale mimo wszystko ogladajac fotki np. startujacego AN-2 w galeri wydaje mi sie ze nie jestem w stanie tymi szkielkami zrobic tak ostrych zdjec :roll:
Ale ciekawostka - zrobilem np. zdjecie zamku w Będzinie, zrobilem papierową wersje w fotolabie i wyszlo super!
Przy tak małych zdjęciach jakie można pokazać w sieci ostrość tak naprawdę można nazwać złudzeniem optycznym ;)
Robię na 14-45, przymknięte do 5.6 jest całkiem przyzwoite.
OKI to dodam w nowym watku, bo chyba w tym "nie wypada?"Cytat:
Zamieszczone przez -M
Raczej bym proponował, abyś trzymał się jednego swojego wątku i tam kolejno wrzucał zdjęcia, tytułując je.
Czyli tu ?Cytat:
Zamieszczone przez -M
Tylko ten watek dot. portretu córeczki, jak to będzie jak dam tu zamek?
Jak tak mozna, to nie ma sprawy, to nawet lepiej niż sie zozwalac na calym forum ;)
To moze moderator przelozy tu nowy watek ;)
netfinity, zazwyczaj zakłada się wątek w stylu: "Zdjęcia netfinity" ;)
Witam
Gratuluję ślicznej córeczki. Loki jak u aniołka.
Zdjęcie wygląda bardzo naturalnie i mnie się to podoba. Budzi same pozytywne odczucia i takie zdjęcia dzieci najbardziej mi się podobają. Dzieci w tym wieku nie powinny mieć trosk i wygląda na to, że ta dziewczynka ich nie ma, choć nad czymś myśli.
Pozdrawiam
OK, to postaram sie trzymać tego wątku jesli chodzi o zdjęcia, a moze moderator by polaczyl te dwa tematy w jeden i zmienił temat postu na "zdjecia netfinity", nie wiem czy to teraz jest mozliwe.Cytat:
Zamieszczone przez -M
Małe, szybkie i strachliwe, ale troszkę cierpliwości i oto co wyszło.
Fotki robione szkłem 40-150mm.
Niestety miejsce było troszkę w cieniu, jedyne gdzie mogłem się schować
za choinką ;)
Zdjęcia z reki, bez statywu.
Fajne kadry.
Dodaj trochęświatła i kontrastu i będzie OK.
Muszę przenieść słoninkę w inne miejsce, bardziej nasłonecznione, to jest dość ciemne, właściwie nie ma światła słonecznego (cień).Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
W słoneczku, wyżej na drzewie pięknie wyglądają.
Ale w miescu nasłonecznionym nie mam za bardzo gdzie stanąć bo trzeba cykać tym szkłem z około 2m by coś osiągnąć, niestety sikorki-cykorki są bardzo ruchliwe i uciekają.
Zrobiłem kilka fotek ale te sa dość ostre, czasem pomiędzy naciśnięciem migawki (ostrość złapana) a zdjęciem potrafią czmychnąć, mam kilka sfotografowanych ogonów ;)
Może przewiesze jakiś "namiot" pomiędzy drzewami i się schowam z 2 m. od "przynęty" :mrgreen:
A teraz, troszkę poprawiłem ;)Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
W miniaturce lepiej ;)
Po powiększeniu wyłazi pikseloza, szczególnie widoczna w tle.
Coś z obróbką nie tak.
Sikorki - cykorki hehe Też mam problem z ich "złapaniem", chociaz świerczka, na którym przesiadują mam tuż przed oknem. Jednak słońca nie widziałam tu od dawna, aż do dzisiaj. A jak jest ciemnica i ISO 800 w 330 - to wychodzi raczej kiszka. W dodatku mam tu mały ptaszyniec i sikorki boją się nie tylko obiektywu, ale i konkurencji w wyjadaniu słonecznika...Cytat:
Zamieszczone przez netfinity
Twoje wsuwają słoninkę - fajne :)
Co się nastałem za choinką, ciotka z drugiej strony ulicy podglądała (dyskretnie - szkoda że jej nie cyknąłem jak sie czaiła za firanką :mrgreen: ) co to ja wydziwiam.Cytat:
Zamieszczone przez Plumek
Około 30 minut zajęło zrobienie 10 fotek, a to pies przeleciał i wystraszył, a to kot gdzieś sie na nie czaił, to córeczka i tak w koło, a sikorki bardzo płochliwe.
Słoninką karmie je cała zime, wisi chyba z 5 kawałków w róznych miejscach ;)
Co do poprawionych fotek, może źle zrobiłem bo poprawiłem jpg, mam raw'y i właśnie poprawilem, niestety nie da się już podmienić tamtych to wkleje poprawione.
Uwagi mile widziane ;)
To zrób tak: aparat przymocowany (statyw lub inaczej), ostrość ustawiasz manualnie na potencjalny obiekt, podłączasz zdalne wyzwalanie radiowe i .... odchodzisz ( np do ciotki na herbatkę) :D Obserwujesz obiekt (można nawet przez lornetkę) - jak pojawi się coś to odpalasz zdalnie. Nawet serią można zrobić.
Netfinity - super fotki! No i podziwiam wytrwalosc!!! :D
Alez one sa ladne te sikorki!
A potem biegnij za tym, kto Cię tak przyuwazy i targnie sie na Twój skromny sprzęcik ;) Hehehe No - chyba, ze tylko psy i koty Ci te sikorki płoszą ;)Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
Sikorki to same z siebie piękne ptaki, a na zdjęciach jak dla mnie bardzo fajnie.
Z tym pilotem dobry pomysł życzę powodzenia w dalszych "polowaniach"
...zanim zaskoczysz to sikorki już nie ma :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
Nie da rady ze statywem, tylko z ręki i w moim wypadku (szkło 40-150mm) nie dalej niż 2-3m
Sikorki są bardzo ruchliwe i szybkie, kto próbował je focić ten wie ;)
Ten gatunek to sikorka modra, bardzo malutka (3-4cm "kadłubek"), przylatują też sikorki bogatki - na głowie maja czarny berecik i "krawat", dużo wieksze, ale co ciekawe bardziej płochliwe.
Ta co jest na zdjęciu to ma chyba swój rejon koło tej słoninki, goni wszystkie co podchodzą :mrgreen:
Jutro "zapoluję" na bogatkę, oby troszkę słońca było :D
Najlepsza sikorka1, no a modraszkę ciężko podejść, bogatkę na trzy metry podchodzę przynajmniej u mnie ;) Zdjęcie rób tak żeby słoniny nie było.
Bez słoninki będzie cieżko, ten kawałek ma ~10x2cm , spróbuję z mniejszym kawałkiem ;)Cytat:
Zamieszczone przez Kordek
Ta sikorka (modra, modraszka) to jak pisałem, ma chyba tam swój rewir, goni wszystkie, ostatnio jak podszedłem bez aparatu to na około 1,5m !
Sikorki bogatki są bardziej ostrożne, ciężko podejść bliżej niż 3m!
Jutro może będzie ładna pogoda to spróbuję z rana je podejść ;)
Niestety mam tylko szkło 40-150mm, a przy tych wymiarach i płochliwości ptaszków to troszkę mało.
Ale spróbuję :mrgreen:
Na sikorka1 dało się bez słoniny. Trzeba robić sposobem. Sikorka najczęściej podchodzi do słoniny, nie od razu siada na niej. Może wbij w ziemie jakiś fajny konar i powieś na to słonine, i czekaj aż sikorka będzie na patyku a nie na słoninie. Ładniejsza fotka bez słoniny. ;)
To zdjęcie jest przekadrowane, siedziała dosć daleko, na szczęście wyszła ostro.Cytat:
Patyków nie potrzebuję wbijać, mam w ogrodzie wiele drzew, pod oknami, jedyne co to podejść je odpowiednio i tak się ustawic by tło było w miarę ładne, a o to trudno.
A jak wiesz, sikorki są bardzo ruchliwe i zbyt długo na jednym miejscu nie siedzą ;)
Dziś pogoda wstrętna, nawet ptaszków nie ma na drzewach.
"Poluję" też na dzięcioła co przylatuje i sójkę, narazie nie udało mi się zrobić dobrej foty w/w :?
Po to wbijasz patyk tam gdzie chcesz żeby mieć dobre tło. Poszukaj mojej sikorki w galeri ;)
Może i racja, pokombijuję jak będzie troszkę ładniejsza pogoda ;)Cytat:
Sikorka śliczna :mrgreen:
Zdjęcie testowe z lampą FL 50 + "skarpeta" (którą ostatnio nabyłem), palnik na wprost TTL Auto, f8 1/80 iso-100, odległośc około 2m obiektyw 14-45mm.
Dodam, że z uwagi na testowy charakter fotek musiałem troszke je przekadrować, może troszke ciasno wyszło?
Zdjęcie bez polepszania, tylko zmniejszanie jpg w PhotoRazor, orginał oczywiście w RAW ;)
Proszę o uwagi, sugestie, porady ;)
seria z sikorkami bardzo udana i uzyskane efekty bardzo dobre, portrecik sympatyczny i miły w odborze. Pozdrawiam.