Poddam pod ocene jeszcze jedne portrecik córeczki, zdjecie wbrew pozorom nie bylo pozowane.
RE: Zmieniłem tytuł wątku na prośbę jego twórcy.
Poddam pod ocene jeszcze jedne portrecik córeczki, zdjecie wbrew pozorom nie bylo pozowane.
RE: Zmieniłem tytuł wątku na prośbę jego twórcy.
Tutaj sympatycznie skadrowane, ładne szarości.
Gorzej sprawa ma się ze światłem (lampa fuj!) i z czymś co z prawego dolnego rogu uciekło.
Chwila spontaniczna. Tak jak lubię.
Niestety lapmpa wbudowana to powiedzmy szczerze - oślepiecz, cieniorób itd...Zamieszczone przez -M
A o co chodzi z tym prawym rogiem![]()
Prawy dolny róg - wygląda jakby coś tam było i zostało wystemplowane (plamki i nieostrości na rączkach).
Tak, usunalem cien z lampy, moze troszke nieudolnie ale ladniej to wyglada.Zamieszczone przez -M
Zdecydowanie lepiejchociaż można było się bardziej postarać
Mam u siebie zdjęcie Little Björk - Debut, tam była podobna sytuacja, ale cień nie był delikatny, bo od softboxa.
A tak swoją drogą przy lampie zintegrowanej warto było odwrócić aparat o 180 stopni tak aby spust był na dole nie na górze (dla mnie to naturalna pozycja fotografowania w pionie). Dzięki temu lampa by była z drugiej strony a cień zostałby za głową, co pewnie lepiej by wyglądało nawet bez stemplowania.
Najważniejsza jednak jest sytuacja, a ta - wyśmienita!
Tak na szybko, mam ORF'a tej fotki ale to musze siasc i troszke sie pobawic.Zamieszczone przez -M
Probowalem, to samo, mysle ze na dniach jak sie uda kupie lampe FL 50 wtedy pewnie beda lepsze fotki.Zamieszczone przez -M
A co do samego zdjecia, w kolorze wyszlo fatalnie, kombinacje WB itp. nic nie dawaly, tlo to sciana a ma kolor ceglany i cala postac byla "przesiaknieta" ta barwa, jakie bylo moje zdziewienie gdy zrobilem b/w, wyszlo super (wg mnie).
Masz na mysli pozycje fotografowanej osoby?Zamieszczone przez -M
To bylo tak, coreczka sie bawila na komputerze (ma 3 latka i umie juz obslugowac przegladarke i bawic w gry dla dzieci) nagle w TV byl ma kanale dzieciecym jakis teledysk, odwrocila sie na fotelu a ja akurat mialem aparat w rekach
![]()
Hmm... ja ogólnie jestem przeciwny lampom... b&w wyszło dobrze, bo się przez czerwony kanał przefiltrowało ;D Faktycznie z kolorowymi odbiciami może być problem.Zamieszczone przez netfinity
Sytuacja... tak dokładnie o pozę mi chodziłoTakie sytuacje są najlepsze, ale trzeba uważnie obserwować
![]()
Prześliczna dziewczynka i bardzo fajna poza, szkoda tylko troszkę tej lampy![]()
A tak BTW: jak już stemplujesz to warto dodać po sobie troszkę szumu![]()
oj dużo lepsze niż ostatnie![]()
co do techniki, lampy, stemplowania - za poprzednikami
Masz kapitalną modelkę - ciągnij temat