Re: Jaki obiektyw do E-510
Cytat:
Zamieszczone przez subbar
Zastanawiałem się nad zuiko 50 ale okazuje się iż nie jestem w stanie objąć kadrem całego samochodu, polecono mi 14-54 ale zastanawiam się czy jego ostrość będzie wystarczająca żeby fotografować zarówno makro jak i cały pojazd, z kolei po zapoznaniu się z wątkiem odnośnie zuiko 35 nie wiem czy będzie on w stanie zapewnić mi ostrość na całym boku samochodu przy zdjęciu narożnym lub boku pojazdu.
Napiszę tak - chodzi o obiektyw 14-54. Mam nadz., ze nikogo nie obrażę. Ostatnio jak czytałem Forum jedna rzecz mnie zastanowiła. U niektórych osób nastąpiło coś w rodzaju - w pewnym stopniu degradacji wartości 14-54. Chodzi o opisanie typu, że szkło jest nie do końca ostre i takie - niby fajne ale... Niektórzy albo za dużo teoretyzują albo się im w d...., głowach poprzewracało. 14-54 to świetny obiektyw a to, że można go dostać w miarę niedrogo nie umniejsza jego zalet. Szkło ostre od pełnej dziury, niesamowicie uniwersalne, dobrze zbudowane. Nie wiem do jakich zastosowań ktoś może chcieć to szkło żeby jego jakość mu nie wystarczyła albo jaki wzrok musi mieć żeby pisać takie rzeczy. Ostatnio robiłem taki mały amatorski test na własny użytek - kilka 50-tek m42 domkniętych do 4 kontra ZD 50 na pełnej dziurze - a więc F3,5. Wynikami byłem sam zdziwiony - na niekorzyść tak zachwalanych czasem starych stałek.
subbar - jak zakres i światło 14-54 Ci odpowiada nie zastanawiaj się - ZD 14-54 jest wart każdej złotówki...
Cytat:
Bardzo prosze o polecenie mi obiektywu który będzie wykorzystywany do zdjęć samochodów w spoczynku. Głównie chodzi o udokumentowanie wszelkiego rodzaju uszkodzen powlok lakierniczych na samochodzie, rys, wgnieceń, pęknięć szyb, wad tapicerek jak również zdjęcia będą wykonywane całych pojazdów z naroży jak i po bokach.
Jesli to potrzebne Ci jako podklad do sadu to pamietaj,ze kazda fotka wykonana cyfrowka nie jest dowodem.Niestety,ale tylko jeszcze analog i negatyw do tego.Chyba,ze wystepujesz jako osoba po przysiedze.
Cytat:
Zamieszczone przez lucca
Jesli to potrzebne Ci jako podklad do sadu to pamietaj,ze kazda fotka wykonana cyfrowka nie jest dowodem.Niestety,ale tylko jeszcze analog i negatyw do tego.Chyba,ze wystepujesz jako osoba po przysiedze.
no to znaczy ze podwazysz wszystkie moje opinie ... no ale trudno moze to jakos przezyje i wiekszosc bieglych i rzeczoznawcow i policjantow i sędziów ... no ale to doskonala furtka dla wszystkich przestepcow ktorzy siedza ... szkoda ze zaden z nich nie wybronil tego w sądzie :P a podnosiło kilku :D
w zasadzie wszystko jest do podwazenia ale do tego celu zeby wykazac ze nie zostalo nic podrobione wystarczy wykonywac po 2 rozne zdjecia ujecia - jest to wystarczajace zeby opiniujacy biegly informatyk potwierdzil autentycznosc pliku.
Cytat:
jest to wystarczajace zeby opiniujacy biegly informatyk potwierdzil autentycznosc pliku.
Cytat:
Zamieszczone przez lucca
A o czym ja pisalem?
Sam mialem taki przypadek,chodzilo o wypadek samochodowy,pocykalem olkiem a syn porobil takim za 5€ kupionym na stacji benzynowej-i wlasnie ten aparat razem ze zdjeciami uznali za prawdziwe.